Kristieši aizdedz pirmo sveci adventes vainagā - klāt gaidīšanas laiks (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Adventes vainags un svētku eglīte Ziemassvētku vakarā.
Adventes vainags un svētku eglīte Ziemassvētku vakarā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Romas katoļu kalendārs liecina, ka šodien, 1. decembrī, ir Pirmā advente. Tādēļ TVNET lasītājiem atgādinām, kas īsti ir šis laiks un ko simbolizē četras sveces adventes vainagā.

Advente tulkojumā no latīņu valodas nozīmē 'atnākšana'. Baznīcas tradīcijā pirms lielākajiem svētkiem — Kristus dzimšanas un augšāmcelšanās no nāves — ticis ievērots īpašs sagatavošanās laiks. Katrai adventes svētdienai ir sava pamattēma, kuru kristieši pārdomā, tādējādi svētot laiku līdz Ziemassvētku svinēšanai.

Tradicionāli Adventes laikā katru svētdienu tiek aizdedzināts pa vienai svecītei Adventes vainagā.

Aplis, ko veido vainags, kopš senseniem laikiem simbolizē mūžību un vienotību, vienlaikus tā gredzena formai simbolizējot uzticību Dievam un viņa apsolījumiem.

Adventes vainaga dekorēšanai var izmantot sarkanas vai violetas lentes. Sarkanā krāsa simbolizē Jēzus mīlestību uz cilvēkiem, violetā - grēku nožēlu un atgriešanos līdz Kristus otrreizējai atnākšanai.

Adventes pirmajā svētdienā sākas jaunais Baznīcas liturģiskais gads, kas tradicionāli noslēdzas ar Mūžības svētdienu. Šāda kārtība veidojusies no izpratnes, ka cilvēka ticības dzīve sākas līdz ar sastapšanos ar Kristu. Kristus ir Dievs, kurš kā bērns ienāk cilvēka dzīvē, pieaug, atstāj savu mācību, mirst pie krusta, Lieldienās augšāmceļas un vada cilvēku uz sastapšanos ar Dievu pēc laicīgās dzīves.

Foto: Depositphotos

Mūsdienās Adventes svētdienās bieži tiek lietots šāds tematisks iedalījums:

1. svētdiena — Dieva solījums par pasaules Pestītāju Ēdenes dārzā;

2. svētdiena — praviešu solījumi Vecajā Derībā par pasaules Pestītāja nākšanu;

3. svētdiena — Jāņa Kristītāja norādījumi par Pestītāju tautas vidū;

4. svētdiena — Kristus norādījumi par Viņa otro atnākšanu Lielajā Tiesas dienā.

Taču pats galvenais šajā apcerīgajā gaidīšanas laikā — nepazaudēt sākotnējo Adventes ideju, izprast četru sveču nozīmi un Ziemassvētku dziļāko būtību. Mēs atveram savas sirdis, savu iekšējo pasauli, vairāk dodam un piedodam.

Lai jums visiem mierīga un silta Pirmā advente!

Lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku, VUGD aicina ievērot drošības padomus:

  • Pirms sveces aizdegšanas, tā jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un jāizlasa lietošanas instrukcija;
  • Sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas. Nekad nenovietojiet sveces citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem;
  • Nenovietojiet sveces audumu, aizkaru un mēbeļu tuvumā;
  • Nepieļaujiet liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst;
  • Uzmaniet, lai svece atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā;
  • Dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem dekorējumiem nav paredzētas dedzināšanai;
  • Neatstājiet degošas sveces bez uzraudzības, pat ne uz īsu brīdi un, dodoties prom vai pirms gulētiešanas, pārliecinieties, ka svece ir nodzēsta;
  • Neievietojiet sveces Adventes vainagā tieši uz degtspējīgiem priekšmetiem, iestrādājiet vainagā stabilus un nedegošus sveču turētājus.

Novēlot visiem Latvijas iedzīvotājiem mierīgu un drošu Adventa laiku, VUGD atgādina - ja tomēr notikusi nelaime, nekavējoties jāzvana uz tālruņa numuru 112.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu