Uz Grieķijas kontinentālo daļu pārvietoti simtiem imigrantu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sestdien Grieķijas kontinentālajā daļā nogādāti vairāk nekā 350 imigranti, lai mazinātu spiedienu uz pārpildītajām bēgļu nometnēm Lesbas un Hijas salās, vēsta Grieķijas Radio.

Aptuveni 370 migranti nogādāti Pirejas ostā, vēsta radiostacija, atsaucoties uz ostas amatpersonām. Kā paziņojuši avoti valdībā, kopš jūlija no salām uz kontinentālo daļu pārvietoti 10 000 migrantu un vēl 10 000 iecerēts pārvietot tuvākajos divos mēnešos.

Migrantiem Grieķija atkal ir kļuvusi par galveno ieejas punktu Eiropā. No turienes viņi pa tā dēvēto Balkānu maršrutu dodas tālāk ziemeļu virzienā.

Kā liecina Pilsoņu aizsardzības ministrijas jaunākie dati, šobrīd reģistrācijas centros salās atrodas 39 272 migranti. Aprīlī to skaits bija tikai 14 000.

Tikmēr Grieķijas valdība plāno pakāpeniski slēgt trīs lielākās bēgļu nometnes Egejas jūras salās un tās aizstās "aizbraukšanas un identifikācijas" centri.

Jaunie centri būs paredzēti migrantiem, kuriem nav izredžu saņemt patvērumu Eiropas Savienībā (ES), un šie centri būs slēgta tipa, salīdzinot ar esošajām nometnēm.

Visi migranti, kas tiek uzskatīti par īstiem bēgļiem, tiks pārvesti uz nometnēm Grieķijas kontinentālajā daļā.

Nometnes Lesbas, Samas un Hijas salās tika izveidotas saskaņā ar vienošanos, ko ES noslēdza ar Turciju. Nometņu mērķis bija atsijāt bēgļus no tā dēvētajiem ekonomiskajiem migrantiem.

Taču migrantu plūsma no Turcijas pārsniegusi nometņu  iespējas uzņemt un "izšķirot" migrantus, ka rezultātā nometnes ir pārpildītas un pasliktinājušies dzīves apstākļi vietējiem iedzīvotājiem.

Piecas lielākās migrantu nometnes bija paredzētas 6200 cilvēkiem, bet pašreiz tajās mitinās 36 000.

Cenšoties uzlabot situāciju un mazināt spriedzi, Grieķijas premjerministra Kiriaka Micotaka valdība sākusi pārvietot migrantus, galvenokārt ģimenes un nepilngadīgos bez pavadoņiem, uz Grieķijas kontinentālo daļu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu