Londonas terorakta upuri bija Kembridžas Universitātes absolventi (10)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Abi Londonas terorakta upuri bija jauni Kembridžas Universitātes absolventi, kuri darbojās vienā organizācijā, svētdien paziņoja Londonas policija.

23 gadus vecā Saskija Džonsa un 25 gadus vecais Džeks Merits piektdien tika nodurti pie Londonas tilta. Vēl trīs citi cilvēki cita.

Uzbrucējs, kuru policija nošāva uz tilta, bija 28 gadus vecais Usmans Kāns, kurš jau vienreiz bija izcietis sodu par noziegumiem, kas saistīti ar terorismu.

Abi nogalinātie darbojās Kembridžas universitātes iniciatīvā "Learning Together", kas ieslodzītajiem nodrošināja iespēju izglītoties. Merits tajā darbojās kā mācību koordinators, savukārt Džonsa bija brīvprātīgā, norāda raidorganizācija CNN.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Piektdien netālu no Londonas tilta notika organizācijas piektās gadadienas svinības, uz kurām bija ieradies arī Kāns.

Džonsas vecāki raksturoja viņu kā "asprātīgu, labsirdīgu cilvēku, kas pozitīvi ietekmēja daudzu cilvēku dzīves". Policijas izplatītajā ģimenes paziņojumā norādīts, ka "Saskija ar lielu dedzību sniedza neaizvietojamu palīdzību cilvēkiem, kuri bija cietuši no netaisnībām tieslietu sistēmā, kā dēļ viņa nesen pieteicās darbā policijā un vēlējās specializēties upuru atbalstīšanā".

Savukārt Merita ģimene uzsvēra, ka jaunais vīrietis "vēlējās veidot kopīgu nākotni ar savu draudzeni Leannu, kā arī uzsākt karjeru, palīdzot cilvēkiem krimināltiesību jomā".

Merita ģimene nopēla Lielbritānijas konservatīvās valdības plānus uzbrukuma dēļ pārskatīt sodu piemērošanas sistēmu.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

"Mēs zinām, ka Džeks nevēlētos, lai valdība šo briesmīgo izolēto incidentu izmantotu kā aizbildinājumu vēl drakoniskāku sodamēru ieviešanai vai arī lai turētu cilvēkus ieslodzījumā ilgāk, nekā tās nepieciešams," norādīts ģimenes paziņojumā.

Merita draugi sociālajos tīklos raksturoja viņu kā jaunu vīrieti, kuram rūpēja sociālais taisnīgums un vienlīdzība un kura dzīves mērķis bija panākt lielāku taisnīgumu.

Uzbrucēju uz tilta centās savaldīt vairāki cilvēki, talkā ņemot ugunsdzēsības aparātu un narvaļa ragu. 

Lielbritānijas Transporta policija apstiprināja, ka viens no tiem bija civilās drēbēs ģērbts policists. Viņam izdevās atņemt Kānam vienu no diviem nažiem.

Londonas mērs Sadiks Kāns norādīja, ka apkārt esošie cilvēki izmantojuši jebko, kas bija pa rokai, lai neļautu uzbrucējam nodarīt pāri citiem.

"Mums vajadzētu padomāt par faktu, ka šie cilvēki ignorēja visus padomus, ko par šādiem gadījumiem dod - bēgt projām, parūpēties pašiem par savu drošību. Tā vietā viņi metās virsū briesmām, lai parūpētos par visu pārējo drošību. Esmu ārkārtīgi lepns kā mērs un domāju, ka mums visiem vajadzētu lepoties ar saviem līdzpilsoņiem," teica Kāns.

Mērs arī norādīja, ka viens no cilvēkiem, kurš metās savaldīt teroristu, bija Londonā dzīvojošs polis.

"Vakar mēs redzējām vienu piemēru cilvēka briesmīgākajām izpausmēm - šīs terorista rīcību," sacīja mērs. "Taču mēs arī vērojām cilvēcības labāko izpausmju paraugus. (..) Parasti iedzīvotāji, tai skaitā poļu izcelsmes londonietis - viņš ir londonietis - rīkojās apbrīnojami. Esmu diezgan lepns par viņu."

Uzbrucējs iepriekš bija notiesāts par terorismu un pērn tika atbrīvots no cietuma. 

"Šis indivīds bija zināms varas iestādēm, 2012.gadā tika atzīts par vainīgu terorisma noziegumos. Viņš 2018.gada decembrī tika atbrīvots no cietuma uz pārbaudes laiku," paziņoja Londonas policijas komisāra asistents Neils Basu.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies grupējums "Islāma valsts".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu