Pārkāpumos pieķertais pusaudžu centrs "Mākoņkalns" slēgts, bet sods tikai izglītības nodrošinātājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lai arī vēl nesen pusaudžu sociālo rehabilitāciju nodrošinošā SIA "Bērnu Oāze" filiāle "Mākoņkalns" pēc ministrijas rīkojuma slēgta un tagad uzņēmums piedzīvojis reorganizāciju, sodu par konstatētajiem pārkāpumiem, ja neskaita filiāles slēgšanu, saņēmusi tikai Pildas pamatskolas direktore, izriet no Labklājības ministrijas, tiesībsarga un Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) sacītā.

Kopš decembra, kad tiesībsargs un Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) Ludzas novadā Istalsnas ciemā esošajā "Mākoņkalnā" konstatēja virkni bērnu tiesību pārkāpumu, tostarp arī audzēkņu pilnīgu izolāciju no sabiedrības, šī filiāle tikusi slēgta. Savukārt Pildas pamatskolas direktorei piemērots sods - šī skola vismaz daļai šajā iestādē esošo bērnu nodrošināja izglītības pakalpojumus.

Tiesībsarga birojā aģentūrai LETA atgādināja, ka pērn 18.decembrī un 19.decembrī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI), Labklājības ministrija un tiesībsargs veica iepriekš nepieteiktu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi "Mākoņkalnā", atklājot vairākus bērnu tiesību pārkāpumus. 

Savukārt, veicot izglītības procesa nodrošināšanas pārbaudi Pildas pamatskolas izglītojamiem no "Mākoņkalna", būtiskus trūkumus konstatēja IKVD.

Pēc tam Labklājības ministrija izslēdza iestādi no Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistra, bet tajā esošajiem bērniem tika uzdots nodrošināt ārpusģimenes aprūpi aizbildnībā, audžuģimenē vai citā ārpusģimenes aprūpes iestādē.

Savukārt IKVD pārstāve Jana Veinberga aģentūrai LETA apstiprināja, ka dienests sodīja Pildas pamatskolas direktori par dažādiem pārkāpumiem, piemēram to, ka nebija uzskaitīti bērnu kavējumi un arī to, ka reāli mācības nav notikušas.

Tiesībsarga birojā atzīmēja, ka janvāra sākumā ir plānota atkārtota pārbaude, lai noskaidrotu pašvaldību sociālo dienestu un bāriņtiesu paveikto bērnu tiesību nodrošināšanai, kā arī uzzinātu par VBTAI veikto uzraudzību un nodibinājuma "Centrs Dardedze" rīcību un secinājumiem, veicot bijušo "Bērnu Oāzes" audzēkņu psiholoģisko izpēti.

Pats uzņēmums - SIA "Bērnu Oāze" - patlaban turpina darbu, tomēr tam ir mainījies gan īpašnieks, gan valde, kā arī sniedzamo pakalpojumu klāsts. Līdz šī gada februāra nogalei uzņēmums vienādās daļās piederēja Ingai Štokmanei un Sergejam Maksimovam. Tagad tas pieder Jānim Brokam.

"Mēs pilnībā mainījām darbības stilu, vadību un attieksmi pret kvalitāti," aģentūrai LETA sacīja "Bērnu Oāzes" jaunais īpašnieks Broks, uzsverot, ka visi konstatētie pārkāpumi ir notikuši iepriekšējo īpašnieku laikā.

Vaicāts par "Bērnu Oāzes" sniegto pakalpojumu atbilstību prasībām, Broks sacīja, ka pēc pārkāpumu konstatēšanas filiālē "Mākoņkalns" tika pārbaudīta arī pārējo uzņēmuma sniegto pakalpojumu kvalitāte, secinot, ka tie atbilst prasībām un kvalitātes standartiem. Viņš piebilda, ka tobrīd uzņēmumu vadīja iepriekšējie īpašnieki.

Savukārt pēc īpašnieku maiņas uzņēmums ir pārstājis sniegt tādus pakalpojumus, ko sniedza "Mākoņkalns" filiālē, norādīja Broks.

Tagad uzņēmums piedāvā dienas centru bērniem un ģimenēm "Torņakalns", grupu dzīvokli Rīgā personām ar garīga rakstura traucējumiem un dienas aprūpes centru senioriem "Oāze".

Līdz šim "Bērnu Oāzes" pakalpojumi tika sniegti zem tāda pat nosaukuma - "Bērnu Oāze"-, tomēr pēc īpašnieku maiņas, pakalpojumu centrs pārsaukts par "Dzīves Oāzi" un mainījis arī mājaslapu. Broks skaidroja, ka šīs izmaiņas ir veiktas, lai uzņēmums "neasociētos ar iepriekšējiem īpašniekiem un valdi".

Kā liecina informācija "Firmas.lv", SIA "Bērnu Oāze" apgrozījums aizvadītajā gadā bija 433 355 eiro, savukārt uzņēmuma peļņa bija 17 414 eiro.

"Firmas.lv" norādīts, ka uzņēmums nodarbojas ar veco ļaužu un invalīdu sociālo aprūpi bez izmitināšanas, garīgās atpalicības, garīgās veselības traucējumu un atkarības ārstēšanas pakalpojumu sniegšanu, kā arī cita veida sociālās aprūpes pakalpojumus ar izmitināšanu. Tas nodarbina 23 darbiniekus.

Kā ziņots, filiālē "Mākoņkalns" nodrošināja sociālo rehabilitāciju bērniem ar uzvedības traucējumiem.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka daļai pusaudžu uzvedības korekcijas programma ilgstoši nozīmējusi pilnīgu izolāciju no sabiedrības, ierobežotu saziņu ar pasauli "žoga otrā pusē", ierobežotas iespējas iegūt izglītību un ierobežotas iespējas integrēties sabiedrībā. Tturp vismaz 16 pašvaldības esot nosūtījušas tā sauktos grūti audzināmos pusaudžus.

Viens no iestādes tā laika īpašniekiem Maksimovs gan norādīja, ka uzvedības korekcijas programmai esot labi rezultāti, bērni iegūstot izglītību un atgriežoties savās pašvaldībās.

IKVD Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts atklāja, ka pārbaudes laikā IKVD konstatēja virkni "neapmierinošu lietu". "Izglītības process nav sakārtots, nav skaidrs, kas bērniem ir vai nav mācīts," viņš teica.

"Mākoņkalnā" vismaz daļai bērnu nodrošināja Pildas pamatskola. Institūciju veiktās pārbaudes laikā konstatēts, ka pedagogi uz iestādi nav gājuši, tādējādi nenotiekot arī noteiktajām mācībām, iepriekš pastāstīja IKVD pārstāvis Juris Zīvarts. Iestādē toreiz arī norādīja uz citām izglītības ieguves formām - mājmācību un tālmācību, taču šādas izglītības formas iestādes programmās nebija noteiktas.

Tāpat iestādē netika veikta izglītojamo kavējumu uzskaite, kas radīja situāciju, ka, nezinot par mācību kavējumiem, citas iestādes nav varējušas laikus iesaistīties situācijas risināšanā, skaidroja IKVD pārstāvis.

Pēc šīs situācijas nākšanas gaismā "Centram Dardedze" tika uzticēta 27 "Bērnu Oāzes" bijušo audzēkņu psiholoģiskā izpēte un atzinuma sniegšana.

Visi, kas piekrita psiholoģiskai izpētei, uzrādījuši agrīnā bērnībā piedzīvotu nolaidību un emocionālo vardarbību ģimenēs, turklāt nozīmīgas psiholoģiskās problēmas ir radījusi arī atkārtota uzturēšanās vietas maiņa, šomēnes pavēstīja "Centrs Dardedze".


Lasi arī Aizbildņu ķīlnieki: iespējama vardarbība un seksuāla izmantošana Latvijā zināmā priekšzīmīgā audžuģimenē

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu