«Aizliegtais paņēmiens»: Ar ko saistīti Centrāltirgus «mafijas» teritorijas nomnieki? (21)

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Zinātņu akadēmija, Satiksmes ministrija un Centrāltirgus.
Latvijas Zinātņu akadēmija, Satiksmes ministrija un Centrāltirgus. Foto: Kaspars Nordens/LETA

​Jau ilgu laikus Centrāltirgus zonā starp tuneli uz staciju un gaļas paviljonu blakus dažādu preču tirgotājiem saimnieko arī “sigaretņiki” - cilvēki, kas nelegāli masveidā pārdod cigaretes.

Tas nav noslēpums, taču vienmēr ir bijis jautājums, kā tas ir iespējams un kāpēc šo rūpalu nevar likumīgi izbeigt. LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” atklāj, ar ko tas saistīts.

Ar ko saistīts teritorijas nomnieks

Policijas operācijas laikā aizturēto skaits – 12 cilvēki. Seši - tiešie tirgotāji un “točku” priekšnieki, tostarp arī iepriekš jau rakstos minētais Tigrans, pie kura iefiltrējās LTV žurnālists. Četri no viņiem ir visas šīs cigarešu tirdzniecības sistēmas, iespējams, uzturētāji. Viņi apcietināti. Tajā skaitā  divi apsargi.

Vēl divi - teritorijas nomājošās uzņēmuma “Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta” darbinieki.  Irina, kura ir būdu izīrētāja. Otrs - Vilnis Visors, kas ir “Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta” valdes loceklis un vadītājs. Viņam Centrāltirgū pieder arī ēstuves. Pats uzņēmums 50% pieder kādai Radmilai Orlovai, 25% kādai Zanei Vilcānei un 25% kādam Viktoram Baklaginam.

“Aizliegtais paņēmiens” izanalizējis, ka Baklagina vārds izskanējis reiz saistībā ar kāpas apbūves lietu Jūrmalā un 23 hektāriem meža, ko grib izcirst; šai firmai “Mežakrasts” Baklagins ir īpašnieks kopā ar Aleksandru Haritonovu (kriminālās autoritātes Ivana Haritonova brālis).

Zane Vilcāne ir advokāte advokātu birojā “Dzanuškāns un partneri”, viņai piedēvētas civilattiecībās ar Oļegu Hudjakovu, kas arī tiek uzskatīts par Ivana Haritonova cilvēku. Šobrīd viņu tiesā par personas nolaupīšanu, izspiešanu, laupīšanu. 

Radmila Orlova, kā liecina “Facebook”, apceļo pasauli. Viņa ir Nainas Orlovas vedekla. Naina Orlova jeb iepriekš Naina Cibuļska ir bijuši Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāja, kas arī jau sodīta reiz par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos,  un pirms daudziem gadiem arī bija “Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta” īpašniece.

Operācija ar kinologiem un droniem

Policija vērienīgo operāciju īstenoja pēc LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” iniciatīvas, kad tā vērsās policijā pēc  sava eksperimenta.       

Tiek uzskatīts, ka raizēm par iefiltrētā žurnālista drošību nav pamata, jo viņa "boss" Tigrans šobrīd tiek uzmanīts. Pēc raidījuma sniegtajām ziņām sākts kriminālprocess.

Kā atklājās, policija arī jau vairāk nekā gadu vākusi dažādus pierādījumus par Centrāltirgū notiekošo. 

21.novembrī  operācijā bija iesaistīti 70 policisti, kuri ieņēma vietas posteņos ap Rīgas Centrāltirgu un gaidīja komandu, kad var uzsākt veikt aizturēšanas un kratīšanas.

Policija centās nosegt pēc iespējas lielāku rādiusu, lai aizturēšanas brīdī noķertu maksimāli visas personas, kas saistītas ar nelegālu cigarešu tirdzniecību. Tāpat tika piesaistīti kinologu suņi, kas apmācīti meklēt arī narkotikas un naudu.

Policija vairāk centās pierādīt katra konkrētā cilvēka iesaisti tajā, tāpēc izņemti tika tikai ap 40 bloku.

Cigarešu tirgotājiem peļņas iespējas ir milzīgas,

lētākās cigaretēs ir ieinteresēti arī to pircēji, tāpēc ir naivi domāt, ka tirgotāji nemeklēs citus veidus, kā satikt cigarešu pircējus.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Jaunā Konservatīvā partija) uzskata, ka svarīgākais ir apkarot cigarešu kontrabandu. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis  uzskata, ka par nelegālu tirdzniecību būtu jāsoda vēl bargāk un būtu jāparedz kriminālatbildība, kā tas šobrīd ir ar alkoholu.  Bet Valsts policijas Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes vadītājs Andrejs Sozinovs uzskata, ka jāsoda arī teritoriju saimnieki, jo jābūt atbildīgam par to, kas tur notiek. 

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu