Operas direktors Siliņš: Reorganizācija Latvijas Nacionālajā operā un baletā nenotiek

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Basbaritons Egils Siliņš uzstājas festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" koncertā "Bel Canto dzīres ar Inesi Galanti" Dzintaru koncertzālē.
Basbaritons Egils Siliņš uzstājas festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" koncertā "Bel Canto dzīres ar Inesi Galanti" Dzintaru koncertzālē. Foto: Ieva Čīka/LETA

Reorganizācija Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) nenotiek, pavēstīja LNOB valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš. Viņš sacīja, ka LNOB atrodas nepārtrauktā izaugsmes procesā, kas nodrošina gan mūziķu, solistu un diriģentu izaugsmi, gan nepārtrauktu tehnisko un vadības procesu pilnveidošanu.

"Šis process neizbēgami ir saistīts ar pārmaiņām, kuru mērķis ir nodrošināt pastāvīgu kvalitāti un augstvērtīgu mākslas rezultātu, kas Latvijas Nacionālajai operai ļaus iekļauties konkurētspējīgā starptautiskā apritē. Reorganizācija Latvijas Nacionālajā operā un baletā nenotiek," norādīja Siliņš, uzsverot, ka LNOB vienmēr bijis ar pastāvīgu trupu, un to nav plānots mainīt arī turpmāk.

LNOB valde, izvērtējot faktisko noslodzi, ir pārrunājusi ar atsevišķiem darbiniekiem turpmāko sadarbību, sacīja Siliņš.

"Nevienam darbiniekam nav izsniegti uzteikumi vai veikta atlaišana. Visos gadījumos ir meklēti kompromisi, panākta un parakstīta abpusēja vienošanās.

Konkrētas vienošanās ar darbiniekiem Latvijas Nacionālā opera un balets nekomentēs," norādīja LNOB valdes priekšsēdētājs.

Tāpat viņš norādīja, ka publiskā izpildījuma līgumi ar māksliniekiem tiek slēgti, un šāda prakse attiecas gan uz operas, gan baleta māksliniekiem.

LETA jau ziņoja, ka jaunais LNOB valdes priekšsēdētājs Siliņš vairākiem darbiniekiem vienlaikus, tai skaitā ilggadējam operas galvenajam scenogrāfam Andrim Freibergam, uzteicis pilna laika darba līgumus, piedāvājot citas sadarbības formas, par Latvijas Radio noskaidroto vēsta portāls "lsm.lv". 

Freibergs bijis galvenais scenogrāfs kopš 1993. gada un veidojis scenogrāfijas vairāk nekā 200 iestudējumiem ne vien LNOB, bet arī citos Latvijas teātros un ārzemēs. Viņš atturējies to komentēt, jo to liedzot vienošanās ar LNOB valdi.

Andris Freibergs
Andris Freibergs Foto: LNMM

Latvijas Radio arī neoficiāli zināms, ka esot panāktas vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu ar štata solistiem Kristīni Gailīti un Viesturu Jansonu. Operā darbu līdzšinējā formātā vairs neturpinot arī vecākā mākslinieciskā darba koordinatore Ilze Sprancmane, kuras pienākumu lokā bija arī viesmākslinieku piesaiste.

LNOB valde gan uzsvērusi, ka tā, izvērtējot faktisko noslodzi, ir ar atsevišķiem darbiniekiem ir pārrunājusi turpmāko sadarbību, bet nevienam darbiniekam nav izsniegti uzteikumi vai atlaišana. Pēc valdes paustā, visos gadījumos ir meklēti kompromisi, panākta un parakstīta abpusēja vienošanās par pilna laika darba laika pārtraukšanu.

Tāpat valde atzīmē, ka operas žanrā mākslinieku nodarbināšana, slēdzot līgumus par konkrētiem izpildījumiem, ir vispārpieņemta un izplatīta prakse. Jau šobrīd šāda veida attiecības ir ar vairākiem vadošiem māksliniekiem un solistiem.

Attiecībā uz scenogrāfa pienākumiem Freibergam esot izteikts priekšlikums turpināt sadarbību kā valdes ārštata konsultantam scenogrāfijas jautājumos, saglabājot darba vietu LNOB.

Par izmaiņām operas darba organizēšanā zina arī Kultūras ministrijā, turklāt nozares ministrs ir LNOB kapitāldaļu turētājs. Ministrija uzsvērusi, ka personāla politika ir LNOB valdes kompetence.

Operas Skatuves mākslinieku un orķestra mūziķu arodbiedrību vadītājs Aldis Grunde par izmaiņām nezinot. Viņā gan piebilda, ka ne Freibergs, ne Jansons nav viņa vadītās arodbiedrības biedri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu