NASA atradusi avarējušo Mēness izpētes aparātu ar amatiera palīdzību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Indijas kosmiskais aparāts "Vikram", kas avarēja septembrī, tuvojoties Mēness virsmai, atrasts, pateicoties arī kāda kosmosa izpētes entuziasta veiktajai izmeklēšanai.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pirmdien nāca klajā ar paziņojumu, publicējot attēlu, ko uzņēmis tā Mēness izlūkošanas orbitālais aparāts (LRO). Tajā redzama Indijas Mēness izpētes misijas nolaišanās aparāta 7.septembra avārijas vieta.

Vienā NASA attēlā atzīmētas vietas, kurās atrodas kosmiskā aparāta atlūzas, kas izmētātas aptuveni 20 vietās vairāku kilometru attālumā.

Paziņojumā NASA apliecināja, ka jau 26.septembrī izplatījusi 17.septembrī uzņemto attēlu, aicinot interesentus salīdzināt šo attēlu ar attēliem, kas uzņemti pirms "Vikram" avārijas.

Pirmais cilvēks, kurš spējis identificēt avārijas vietu, bijis 33 gadus vecais IT speciālists Šanmuga Subramanians no Čenajas Indijā.

Viņš pētījis abus attēlus vienu otram līdzās savos portatīvajos datoros, kā arī izmantojis sociālo tīklu "Twitter" un "Reddit" lietotāju palīdzību.

"Tas bija diezgan grūti, bet es tam veltīju zināmas pūles," apliecināja kosmosa izpētes entuziasts, 3.oktobrī tviterī paziņojot par atklājumu.

NASA tad apvidū veica papildu pētījumus un vēl pēc teju diviem mēnešiem oficiāli paziņoja par atradumu.

"NASA bija jābūt pārliecinātai par 100%, pirms tā publiski izplata šo informāciju, un tas ir iemesls, kāpēc viņi kavējās ar apstiprināšanu, un arī es būtu darījis tāpat," ziņu aģentūrai NASA sacīja Subramanians.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu