Mūžībā devies trimdas gleznotājs Haralds Norītis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Haralds Norītis
Haralds Norītis Foto: no personiskā arhīva

Ceturtdien, 28. novembrī mūžībā devies mākslinieks, gleznotājs un kādreizējais hokejists Haralds Norītis (1927-2019), vēsta mākslinieka piederīgie sociālajā tīklā "Facebook".

Haralds Norītis dzimis 1927. gadā Rīgā. Pēc Otrā Pasaules kara devās bēgļu gaitās. 1951. gadā ieceļojis Austrālijā. 1954. gadā beidzis Nacionālo mākslas skolu Sidnejā. Kopš 1965. gada piedalījies grupu izstādēs galvenokārt Austrālijā, bet arī ASV, Japānā, Kanādā un Latvijā. 1966. gadā ar diviem austrāliešu partneriem nodibinājis un pēc tam vadījis Central Street galeriju Sidnejā.

Austrālijas mākslas kritiķis Pauls Makgiliks uzskata, ka šī galerija bijusi ar vadošu lomu laikmetīgās mākslas izstādīšanā un popularizēšanā Austrālijas mākslas vēsturē ar īpašu iejūtību iepretim jauniem strāvojumiem it bieži nerēķinoties ar pasākumu peļņu.

Norītim bijušas vairākas personālizstādes. 1993. gadā viņš pats bijis kurators Latvijas jauno mākslinieku izstādei Brisbeinas Modernās mākslas muzejā.

Norīša abstraktā glezniecība ar krāsas radītām it kā no dabas veidoliem atvasinātām formām saista ar savu īpašo skaidrību, pats mākslinieks - ar savu neatkarīgo attieksmi pret mākslas norisēm. 

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu