Kārtējais brutālais noziegums Indijā atkal aktualizē jautājumu par "izvarošanas kultūru"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā Indiju satricināja kārtējais brutālais seksuāla rakstura noziegums – vairāki vīrieši grupveidā izvaroja un pēc tam nogalināja 27 gadus vecu sievieti. Šis noziegums izraisīja jaunus iedzīvotāju protestus un kārtējo reizi aktualizēja jautājumu par "izvarošanas kultūru", kas Indijā ir biedējoši izplatīta, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

27 gadus vecā vetārste tika nogalināta pirms nedēļās Haidarābādā, kas ir viena no lielākajām Indijas pilsētām.

Sieviete pēc darba grasījusies doties mājās ar savu motorolleru, bet ieraudzījusi, ka tam ir tukša riepa. No riepas gaisu bija izlaidis viens no četriem vīriešiem, kuri iepriekš bija kopīgi nolēmuši sievietei uzbrukt.

Piedāvājoties palīdzēt ar tukšās riepas problēmas risināšanu, vīrieši sievietei uzbrukuši un aizvilkuši viņu uz kādu nomaļāku vietu, kur pēc tam viņu grupveidā izvarojuši.

Lai slēptu sava nozieguma pēdas, viņi sievieti pēc tam nožņaudza, bet viņas mirstīgās atliekas aizdedzināja.

Kā pavēstīja Haidarābādas policija, visi četri vīrieši jau ir aizturēti – viņiem izvirzītas apsūdzības izvarošanā un slepkavībā.

Izplatoties ziņām par šo brutālo noziegumu, Haidarābādā izcēlās iedzīvotāju protesti, kas vēlāk notika arī citās Indijas pilsētās, tostarp Indijas galvaspilsētā Deli.

Protestētāji pauda savu sašutumu par kārtējo gadījumu, kad Indijā tiek izvarota un nogalināta sieviete, un pieprasīja pēdējā uzbrukuma veicējiem nāvessodu.

Kā liecina Indijas nacionālā noziedzības statistikas biroja (NCRB) dati, Indijā katru dienu policijai tiek ziņots par aptuveni simts seksuāliem uzbrukumiem. 2017.gadā Indijā reģistrēti 32 000 izvarošanas gadījumu.

Tomēr eksperti uzsver, ka reālais šādu noziegumu skaits ir daudz lielāks, jo liela daļa upuru izvēlas par to neziņot, ņemot vērā kaunu, ko nākas piedzīvot, kā arī sociālās barjeras, ar ko jāsastopas no seksuālās vardarbības cietušajiem.

Sabiedrības sašutums par noziegumu Haidarābādā uzvirmojis neilgi pirms līdzīgi šokējoša nozieguma gadadienas. 23 gadus vecas studentes grupveida izvarošana Deli 2012.gada 16. decembrī šai Indijas problēmai pievērsa visas pasaules uzmanību.

2013.gadā četriem vīriešiem par šī nozieguma izdarīšanu tika piespriests nāvessods, un šie vīrieši joprojām gaida soda izpildi. Vēl viens šī nozieguma dalībnieks mira cietumā, bet sestais līdzdalībnieks nozieguma izdarīšanas brīdī bija nepilngadīgs, tāpēc viņam tika piespriests mazāk bargs sods.

Šis noziegums izraisīja apjomīgus iedzīvotāju protestus visā Indijā, kas noveda pie plaša šīs lietas atspoguļojuma pasaules vadošajos medijos, pievēršot starptautiskās sabiedrības uzmanību Indijā izplatītajai pret sievietēm vērstās seksuālās vardarbības problēmai.

Tomēr sieviešu tiesību aktīvisti norāda, ka šobrīd – septiņus gadus pēc Deli lietas – nekas daudz šajā jautājumā nav uzlabojies, un Haidarābādas incidents bija tikai kārtējais no neskaitāmajiem seksuāla rakstura noziegumiem, kas Indijā notiek ar biedējošu regularitāti.

Kā uzsver sieviešu tiesību aktīvisti, seksuālā vardarbība Indijā iepriekš regulāri tika uztverta vairāk kā sociāls un kultūras jautājums, nevis kā jautājums, ar ko jānodarbojas tiesībsargājošajām institūcijām.

“Ja likumi un to īstenošana ir spēcīga, tad likums darbojas kā atturošs līdzeklis. (..) Tomēr likumi [Indijā] nedarbojas kā [noziedzniekus] atturošs līdzeklis,” norāda Deli bāzētā Sociālās pētniecības centra vadītāja Randžana Kumari.

Reaģējot uz Deli grupveida izvarošanas gadījumu, Indijas likumdevēji apstiprināja virkni likumu grozījumu, kas nosaka daudz smagākus sodus par izvarošanu. Papildu grozījumi tika pieņemti arī pagājušajā gadā pēc astoņus gadus vecas meitenes izvarošanas un nogalināšanas, kas izraisīja plašu sašutumu.

Pēdējie grozījumi noteica ilgākus cietumsodus par izvarošanu, kā arī nāvessodu gadījumos, ja izvarošanas upuris ir jaunāks par 12 gadiem.

Pēc likumu grozījumu stāšanās spēkā Indija nav izpildījusi vēl nevienu nāvessodu par izvarošanu.

2017.gadā izskatīšanā Indijas tiesās atradās 117 451 izvarošanas lieta, bet vēl 28 750 lietas šajā gadā tika nodotas tiesai, liecina NCRB dati.

Sieviešu tiesību aktīviste Kumari uzsver, ka iespējami daudz izvarotāju nodošana tiesai ir daudz svarīgāks jautājums par atsevišķu izvarotāju sodīšanu ar nāvi.

“Tomēr neviens netiek sodīts. Cik daudz notiesājošu spriedumu ir bijis? Patiesība ir tāda, ka lielākā daļa [izvarotāju] netiek sodīti,” uzsver aktīviste.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu