Nemiro: Latvija izskatīs ikviena "Conexus" akcionāra piedāvājumu iegādāties tai piederošās akcijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro
Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija izskatīs ikviena Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāra piedāvājumu iegādāties tai piederošās kompānijas akcijas, aģentūrai LETA sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

LETA jau vēstīja, ka Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns "Gazprom" šogad 30.decembrī rīkos tam piederošo 34,09911% "Conexus" akciju izsoli. Akciju paketes sākumcena izsolē būs 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis būs viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Nemiro informēja, ka "Gazprom" ir tiesības pārdot sev piederošās "Conexus" akcijas jebkuram investoram. Tajā pašā laikā ministrs apliecināja, ka Latvija vēl nav lēmusi, vai iegādāties šīs akcijas.

Nemiro atgādināja, ka "Gazprom" savas akcijas pārdod, ņemot vērā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) nosacījumus, ar kuriem tā sertificēja "Conexus". Vēl viens SPRK nosacījums paredz, ka arī citam akcionāram - "Marguerite Gas II S.a.r.l." - ir jānovērš interešu konflikta riski, ko rada vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan AS "Latvijas gāzē".

"Latvija nav saņēmusi neviena akcionāra piedāvājumu, tāpēc patlaban nevaru atbildēt, vai šīs akcijas iegādāsimies. Kad saņemsim piedāvājumu, tad arī vērtēsim," piebilda ekonomikas ministrs.

Viņš arī nevarēja atbildēt uz jautājumu, vai Latvijai būs līdzekļi akciju iegādei. Nemiro gan norādīja, ka vēl nav zināms, vai investoriem būs interese par "Gazprom" izsolē piedāvātajām "Conexus" akcijām, tāpēc arī akciju cena var atšķirties no sākotnējā piedāvājuma.

Gadījumā, ja Latvija lems iegādāties pārējiem investoriem piederošās "Conexus" akcijas, to īpašniece būs AS "Augstsprieguma tīkls".

2018.gada pavasarī iepriekšējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (JV) atzina, ka Latvija ar "Gazprom" nevar vienoties par nosacījumiem, kādā veidā valsts varētu iegūt Krievijas gāzes koncernam piederošās "Conexus" daļas.

"Mēs gaidām "Gazprom" atbildi. Reakcija ir, bet nespējam vienoties par noteikumiem, kā valsts varētu atpirkt akcijas. Pamatā runa ir par cenu," teica Ašeradens. Tolaik viņš pauda, ka valsts vēlme ir iegūt 70% "Conexus" akciju.

"Conexus" dibināta 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06% akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu