"Olmafarm" iebilst pret jaunu valdes locekļu iecelšanu zāļu ražotāja "Olainfarm" valdē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" lielākais akcionārs SIA "Olmafarm" iebilst pret jaunu valdes locekļu iecelšanu "Olainfarm" valdē un šādu rīcību uzskata par pretlikumīgu, aģentūru LETA informēja "Olmafarm" pārstāvji.

"Olmafarm" pārstāvji norādīja, ka šāda rīcība ir izšķērdīga, jo rada uzņēmumam lielu papildus finanšu slogu, ņemot vērā nepamatoti dāsnos atlīdzības nosacījumus.

Tāpat akcionāram nav izprotams, kāpēc "Olainfarm" padomei nepieciešams steidzamības kārtā iecelt valdē divus jaunus papildus valdes locekļus, vienlaikus saglabājot pilnvaras personām, kurām nav nedz zināšanu, nedz pieredzes farmācijas nozares uzņēmuma vadīšanai.

"Olmafarm" valdes priekšsēdētājs Pēteris Rubenis norādīja, ka, šobrīd, izmantojot prettiesiskas metodes un rīkojoties pretēji jebkuriem labas pārvaldības principiem, tiek likti juridiski šķēršļi "Olainfarm" lielākā akcionāra tiesībām lemt uzņēmumam stratēģiski svarīgus lēmumus.

Viņš pauda viedokli, ka "Olainfarm" padomes lēmums par divu papildus valdes locekļu iecelšanu ir kārtējais apliecinājums, ka tā darbojas, lai saglabātu amatus un apgūtu naudas līdzekļus, taču nekādi nerada pārliecību par padomes patiesu vēlmi kā krietnam saimniekam lemt par uzņēmuma stratēģiskiem attīstības jautājumiem.

"Varu tikai vēlreiz aicināt "Olainfarm" padomes locekļus un valdi nelemt par būtiskām izmaiņām uzņēmumā, iekams nav ievērotas lielākā akcionāra likumīgās tiesības pilnvērtīgi piedalīties uzņēmuma pārvaldībā," uzsvēra Rubenis.

Lielākā akcionāra pārstāvji atgādināja, ka "Olainfarm" padome lēmusi uzņēmuma valdē līdzās jau esošajiem tās pieciem locekļiem iecelt vēl divus, tostarp ar farmācijas nozari Krievijā cieši saistītu personu Elenu Bušbergu, kuras pieredze liela Krievijas farmācijas uzņēmuma vadībā "Olmafarm" rada aizdomas par ciešām saitēm ar Krievijas politiskajām aprindām.

Pēc "Olmafarm" pārstāvju paustā, šādas personas iecelšana uzņēmuma valdē pastiprina aizdomas par padomes saikni ar Aleksandru Šiškinu, kurš saistīts ar farmācijas gigantu "Zdorovje", un aiz viņa stāvošo cilvēku interesēm Latvijā.

Tāpat kompānijā norādīja, ka otrs jaunieceltais valdes loceklis ir Nīderlandes pilsonis Jerūns Veitess, kurš iepriekš vadījis šauras nišas farmācijas kompāniju Eiropā un kuram nav pieredzes darbam "Olainfarm" stratēģiskajos eksporta tirgos.

Padome apstiprināja Veitesu "Olainfam" valdes priekšsēdētāja amatā, no šīs pozīcijas atceļot Lauri Macijevski, vienlaikus saglabājot viņam gan valdes locekļa amatu, gan nemainot atalgojuma un bonusu apmēru. Pēc "Olmafarm" pārstāvju minētā, uzņēmuma padome nespēj paskaidrot, kādēļ līdzšinējais valdes priekšsēdētājs zaudējis tās uzticību uzņēmuma vadībā un kādēļ viņš turpinās darbu valdē.

Tāpat "Olmafarm" pārstāvji norādīja, ka darbu "Olainfarm" valdē pēc padomes lēmuma turpinās Signe Baldere-Sildedze un Milana Beļeviča, kurām nav nedz pieredzes, nedz profesionālu zināšanu farmācijas uzņēmuma vadīšanai. Kompānijas pārstāvji akcentēja, ka tieši Baldere-Sildedze bez Jūrmalas bāriņtiesas piekrišanas savas nepilngadīgās meitas vārdā cēla prasību tiesā, kā rezultātā "Olainfarm" lielākajam akcionāram tika liegtas tiesības atcelt akcionāru uzticību zaudējušo padomi. Savukārt tieši padome šobrīd ir pieņēmusi lēmumu, ar ko tiek nesamērīgi palielinātās administratīvās izmaksas, kas līdz ar to samazina visiem akcionāriem izmaksājamo dividenžu summu.

LETA jau ziņoja, ka Zemgales rajona tiesa Jelgavā 2019.gada 20.novembrī apmierināja Annas Emīlijas Maliginas, kuras aizbildne ir Baldere-Sildedze, prasību atzīt par spēkā neesošu "Olmafarm" 13.jūnija dalībnieku sapulces lēmumu, ar kuru "Olmafarm" valdē tika iecelts Rubenis un atcelta Beļeviča. Tiesas spriedumu 30 dienu laikā kasācijas kārtībā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Tiesas spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā.

Savukārt Rubenis aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka "Olmafarm" ieskatā Zemgales rajona tiesa ir pieņēmusi nepamatotu spriedumu, kas balstīts uz nepareizu tiesu normu interpretāciju un kurš tiks pārsūdzēts likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat ziņots, ka Zemgales rajona tiesa septembrī apmierināja prasību uz laiku apturēt "Olmafarm" balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcēs. "Olmafarm" uz laiku tika aizliegts rīkoties arī ar tās īpašumā esošajām "Olainfarm" akcijām apmēram 60 miljonu eiro vērtībā. Prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu tiesai lūdza Anna Emīlija Maligina, kuras aizbildne ir Baldere-Sildedze.

Līdz ar to kvoruma trūkuma dēļ 1.novembrī nenotika abas "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulces, kurās bija plānots lemt par izmaiņām padomes sastāvā.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu