Daugavpilī no trakumsērgas mirusī sieviete savulaik Āzijā tikusi sakosta (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Daugavpilī mirusi sieviete, kura, iespējams, bija inficējusies ar trakumsērgu, kas Latvijā nevienam cilvēkam nebija konstatēta kopš 2003. gada, informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

SPKC sadarbībā ar zinātnisko institūtu „BIOR” organizēja pacientes materiālu laboratorisko izmeklēšanu. Sākotnējie testēšanas rezultāti liecina par trakumsērgu, vēsta lsm.lv. Kā ziņo LTV,

mirusī sieviete pirms pusotra gada bijusi tādā Āzijas reģionā, kas trakumsērgas ziņā ir bīstams, un tikusi sakosta. Pusotrs gads gan ir ilgs inkubācijas periods, taču literatūrā šāda iespēja esot minēta. 

Slimnīca: galvenie simptomi netika novēroti

Daugavpils slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs atklāj, ka sievietei ārstniecības iestādē netika novēroti galvenie simptomi, pēc kuriem būtu nosakāma trakumsērga, tāpēc viņa pārvesta uz Daugavpils psihoneiroloģisko slimnīcu. Pēc Semjonova teiktā, vadlīnijas nosaka, ka trakumsērga identificējama pēc smadzeņu bojājumiem, kas šādos gadījumos ir ļoti būtiski, taču sievietei tie netika konstatēti. Arī pēc sekcijas mirušās smadzenes bijušas "kā bērnam", kas mediķus ļoti izbrīnījis. Otrs simptoms ir bailes no ūdens, ko izjūt pacients, taču arī šajā gadījumā netika skaidri noteikts, vai paciente baidās no trokšņiem vai ūdens. Kā vēlāk LTV ziņām atklāja ārsts,

pēc tālākām analīzēm tomēr tapis skaidrs, ka tā ir trakumsērga, taču tās izpausmes bijušas ļoti netipiskas, līdz ar to diagnozi noteikt neizdevās uzreiz.

Kā piektdien pavēstīja Veselības inspekcijas pārstāve Saiva Luste, balstoties uz slimnīcas nespēju precīzi diagnosticēt trakumsērgu, Veselības inspekcija vakar uzsāka pārbaudi saistībā ar iespējamu medicīnas personāla nolaidību.

Gadījumos, kad slimnieka siekalas nokļūst uz cita cilvēka gļotādas, bojātas ādas vai brūces, ir svarīgi vērsties pie ārstniecības personas, lai pārliecinātos, ka nav notikusi saslimšana ar trakumsērgu.

Trakumsērgas vīruss izraisa akūtu encefalītu visiem siltasiņu dzīvniekiem un cilvēkiem. Trakumsērga vienmēr beidzas ar saslimušā dzīvnieka vai cilvēka nāvi, tomēr slimība ir novēršama ar vakcināciju.

Vakcinācija pret trakumsērgu sākta 60 cilvēkiem

SPKC epidemiologi turpina apzināt personas, kurām bija inficēšanās ziņā būtisks kontakts ar pacienti. Sadarbībā ar ārstiem katrā konkrētajā gadījumā tiek veikta inficēšanās riska izvērtēšana un nepieciešamības gadījumā tiek nozīmēta vakcinācija pret trakumsērgu. 

Pēc negadījumā slimnīcā veikta dezinfekcija un

vakcinēts abu ārstniecības iestāžu un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta personāls, kas bijis saskarsmē ar pacienti. Vakcinācija pret trakumsērgu sākta 60 cilvēkiem.

SPKC organizēja arī papildu vakcīnas pret trakumsērgu piegādi ārstniecības iestādēm Daugavpilī.

Pašlaik SPKC gaida laboratoriskās testēšanas galarezultātus, kas varētu palīdzēt sīkāk raksturot vīrusu un, iespējams, noteikt izraisītāja piederību noteiktajai pasaules ģeogrāfiskajai zonai, lai secinātu par inficēšanos ārzemēs vai Latvijā. Par situāciju SPKC informējusi Eiropas Slimību profilakses un kontroles centru, ar kuru pašlaik norisinās konsultācijas.

SPKC norādīja, ka 2012. gadā Latvijā reģistrēti pēdējie divi dzīvnieku trakumsērgas gadījumi.

Savukārt pēdējie cilvēka trakumsērgas gadījumi Latvijā reģistrēti 1993.gadā, 1996. gadā un 2003. gadā, katrā gadā tika konstatēts viens saslimšanas gadījums.

SPKC atgādināja, ka vakcinācija pret trakumsērgu vienmēr ir nepieciešama pēc kontakta ar slimu vai iespējami slimu dzīvnieku. Vakcinācija ir nepieciešama gadījumos, kad slims dzīvnieks cilvēku sakodis vai saskrāpējis, tāpat saslimšanu var izraisīt slimā dzīvnieka siekalu nokļūšana uz gļotādām, bojātas ādas un brūcēm.

Kaut cilvēka inficēšanās no cilvēka ir drīzāk ir apšaubāma, tomēr, ņemot vērā to, ka trakumsērga vienmēr ir letāla slimība, ārstu uzmanība tiek pievērsta katram gadījumam, kad nevar būt izslēgta inficēšanās.

Latvijā trakumsērga agrāk bija izplatīta slimība. Katru gadu ar to saslima vairāki simti dzīvnieku. Par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu aicina ziņot veterinārārstam vai PVD.

Tikmēr PVD mudina regulāri vakcinēt mājas dzīvniekus pret trakumsērgu, ņemot vērā slimības izplatību kaimiņvalstīs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu