Nekursē transports, puse skolu slēgtas: Francijā lielākais streiks pēdējos gados (12)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FRED SCHEIBER/SIPA / FRED SCHEIBER/SIPA

Franciju paralizējis lielākais streiks pēdējo gadu laikā. Šādā veidā pret pensiju reformu protestē skolu un transporta jomas darbinieki, policisti, juristi, mediķi un lidostu personāls, vēsta raidorganizācija BBC.

Kopumā streikā varētu piedalīties vairāki miljoni cilvēku.

Milzīgā apmēra streikā iesaistījušās arodbiedrības, kuras nav apmierinātas ar Francijas prezidenta Emanuela Makrona plāniem ieviest universālas, uz punktu sistēmu balstītas pensijas. Plānoto reformu rezultātā varētu pieaugt pensionēšanās vecums un sarukt pensijas apjoms.

"Mums ir jāizslēdz ekonomika," sacīja arodbiedrības "Force Ouvrière" pārstāvis Kristians Groljē. "Tauta gatavojas cīņai."

Francijas iekšlietu ministrs norādījis, ka valstī gaidāmas apmēram 250 demonstrācijas, kurās varētu arī izcelties vardarbība.

Foto: FRED SCHEIBER/SIPA / FRED SCHEIBER/SIPA

Haoss valstī

Ceturtdienas rītā Francijas transporta sistēma tik tikko darbojās. Kā norāda BBC, nekursēja apmēram 90% ātrvilcienu, mazākā mērā bija traucēta arī autobusu satiksme.

Parīzē kursēja tikai piecas no 16 metro līnijām. Parīzieši rīta stundās uz darbu brauca kopā ar paziņām, ar velosipēdiem vai arī strādāja no mājām.

Gaidāms, ka sabiedriskā transporta sistēma varētu turpināt daļēji nefunkcionēt arī piektdien un nedēļas nogalē.

Vienlaikus atcelti vismaz vairāki simti lidojumu. Aviokompānija "AirFrance" paziņojusi, ka atcels vismaz 30% starptautisko lidojumu, jo gaisa satiksmes kontrolieri streiko.

Tikmēr "EasyJet" atcēlis 223 iekšzemes un tuvos starptautiskos lidojumus.

Foto: FRED SCHEIBER/SIPA / FRED SCHEIBER/SIPA

Kas vēl streiko?

Streikā piedalās vēl daudzu profesiju pārstāvji: ārsti un medmāsas, advokāti un policisti, atkritumu savācēji, enerģētikas nozares un pasta darbinieki.

Lielākā skolotāju arodbiedrība prognozē, ka valstī streika laikā būs slēgti ap 40% skolu. Plānots, ka streikā piedalīsies 70% no visiem pamatskolu skolotājiem.

Savukārt lauksaimnieki, kuru pensijas ir starp viszemākajām valstī, izlēmuši ceturtdienas streikos nepiedalīties.

Domājams, ka streiki varētu turpināties arī pēc ceturtdienas.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu