"Futbols": Rīgas būvvalde apgalvo, ka domē zināja par Centrāltirgus kiosku nelegālo statusu (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" moduļu tipa tirdzniecības kiosks.
Rīgas pašvaldības AS "Rīgas Centrāltirgus" moduļu tipa tirdzniecības kiosks. Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA "Rīgas centrāltirgus" (RCT) teritorijas īpašnieks ir Rīgas domes Īpašuma departaments, kurš ticis informēts par tirgus teritorijā esošo kiosku nelegālo statusu, taču tā vadība nekādā veidā nav uz to reaģējusi, informēja Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Viņš pastāstīja, ka būvvalde 2018.gada jūlijā, veicot neplānotu tirgus teritorijas apsekošanu, konstatēja, ka teritorijā starp Gogoļa un Nēģu ielām patvaļīgi izbūvētas 24 nojumes - kioski. Par situāciju nekavējoties esot informēti teritorijas nomnieki, RCT un SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kā arī zemesgabala īpašnieks - Īpašuma departaments.

Ņemot vērā, ka būvvaldes rīcībā nebija dokumentācijas par kiosku būvniecību, būvvalde aicināja visas iesaistītās puses sniegt paskaidrojumus un informēt par tālāko rīcību situācijas risināšanai.

"Tomēr kopš 2018.gada septembra Īpašuma departaments kā zemesgabala īpašnieks nav vērsies būvvaldē, lai novērstu patvaļīgas būvniecības radītās sekas, tāpēc neizpratni rada Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) publiski paustā informācija par būvvaldes bezdarbību," norāda būvvaldē.

Pēc iestādes pārstāvju paustā, saskaņā ar Civillikumu, tikai zemesgabala īpašnieks, kas šajā gadījumā ir Rīgas domes Īpašuma departaments, primāri ir atbildīgs par sava īpašuma izmantošanu, kā arī uz īpašumam gulstošajām nastām un apgrūtinājumiem. 

Būvvaldes ieskatā, departamentam bija jāuzņemas "krietna un rūpīga saimnieka pienākums", pieslēdzoties sava īpašuma sakārtošanas jautājumiem. Piemēram, uzzinot par veikto patvaļīgo būvniecību, departaments varējis jau 2018.gada rudenī lemt par nomas līguma izbeigšanu. Tāpat departamenta pārstāvji varēja rosināt patvaļīgas būvniecības radīto seku novēršanu, iesniedzot dokumentāciju būvvaldē gan par nojumju izvietošanu, gan par to demontāžu.

Iestāde vērš uzmanību, ka RCT teritorija apsekota vairākkārt, pēdējo reizi to darot šī gada vasarā. Septembrī būvvaldē saņemts SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" iesniegums, kurā solīts novērst patvaļīgo būvniecību, vienlaikus lūdzot pagarināt administratīvā akta izpildes termiņu. 

Ņemot vērā to, ka bija iesniegts arī būvniecības dokumentācijas izstrādes laika grafiks, būvvalde pagarinājusi izpildes termiņu līdz 2020.gada 31.janvārim. 

Kā ziņots, Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) apņēmies dažu dienu laikā izvērtēt Rīgas pilsētas būvvaldes vadības atbildību saistībā ar nelikumīgi uzslietajām tirdzniecības vietām RCT teritorijā, kura ilgstoši tika iznomāta uzņēmumam "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā".

Intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Burovs skaidroja, ka privātajam nomniekam nodotajā RCT teritorijā izbūvētajiem tirdzniecības kioskiem ekspluatācijas termiņš beidzās jau 2006.gadā, un kopš tā laika minētie objekti bija uzskatāmi par nelikumīgām būvēm. "Var tikai brīnīties, kāpēc 2006.gadā šīm būvēm beidzās ekspluatācijas termiņš, un tās visu laiku bija kā nelikumīgas būves pašā pilsētas centrā," neizpratni pauda Rīgas mērs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu