"Swedbank" vadītājs: Latvijā bankas risku pārvaldībā ir priekšā citiem reģionā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvijā strādājošās bankas risku pārvaldības jautājumos ir priekšā citām bankām reģionā, sacīja Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs un Finanšu nozares asociācijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Reinis Rubenis.

"Latvijā regulācija vienmēr ir bijusi nedaudz stingrāka kā Igaunijā vai Lietuvā. Taču pašlaik tas Latvijas bankām drīzāk ir pluss, nevis mīnuss, jo līdz ar to Latvijas bankas risku pārvaldības jautājumos ir priekšā citiem reģionā. Vienlaikus regulācijā ir lietas, kuras var uzlabot," teica Rubenis.

Tostarp viņš minēja, ka, piemēram, ja tiek identificēts kāds augsta riska klients vai darījums, izpēte par to ir jāsāk un jāpabeidz 45 dienu laikā, taču pieredze liecina, ka klienti ne vienmēr internetbankā 45 dienu laikā šādu paziņojumu pat pamana, kur nu vēl spēj sagatavot visu dokumentāciju. "Šis ir viens gadījums, kad regulācijā tomēr būtu jādod ilgāks laiks vai jāparedz iespēja bankai izpēti pagarināt. Taču kopumā regulācija ir atbilstoša un bankas visai veiksmīgi to ir arī ieviesušas. Visiem pie tās vienkārši ir jāpierod," pauda Rubenis.

Tāpat Latvijas "Swedbank" valdes priekšsēdētājs norādīja, ka klientiem saistībā ar jaunajām prasībām naudas atmazgāšanas novēršanā (AML) un "pazīsti savu klientu" (KYC) ir jāiziet cauri adaptācijas procesam. "Tā ir jaunā realitāte un nekur tā nepazudīs. Ir jāpieņem, ka turpmāk, ja būs kādi darījumi ārpus ikdienišķām norisēm, bankas pieprasīs dokumentāciju. Regulācija paredz, ka bankām par šādiem darījumiem ir jāpārliecinās un jādokumentē. Daudzi klienti to jau ir sapratuši un pieņēmuši, un tas ļoti palīdz savstarpējai sadarbībai," sacīja Rubenis.

Jautāts, cik bieži pēdējā gada laikā "Swedbank" ir nācies pieņemt lēmumus, ka ar kādu klientu banka vairs nestrādās, Rubenis norādīja, ka bankā klientu portfeļa revīzijas process ar mērķi turpināt sadarboties tikai ar tiem klientiem, kas atbilst bankas izraudzītajai risku politikai, jau iet uz beigām. "Ir bijušas attiecības, kuras bija jāpārtrauc. Tostarp ir bijis jāpārtrauc arī ilgstošas attiecības. Protams, ka tas nav bijis vienkārši," viņš sacīja.

Tāpat Rubenis pauda, ka "Swedbank" biznesa stratēģija paredz būt zema riska rezidentu bankai.

"Klientu riska profila samazināšanās un citi procesi nozīmē, ka "Swedbank", "SEB banka", droši vien arī "Luminor" grib būt zema riska profila bankas. Nav jau arī nekāds noslēpums, ka šīs bankas ir pārtraukušas apkalpot noteikta profila klientus. Tas nebūt nenozīmē, ka kāda no Latvijas bankām šos klientus vispār nevarētu apkalpot. Gluži vienkārši šie klienti strādā vai nu ar paaugstināta riska valstīm, norēķiniem vai produktiem, un tas nozīmē, ka viņi prasa vairāk uzmanības, lielāku izpēti, vairāk dokumentācijas. Tātad zināma tirgus niša ir," teica Rubenis.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs arī prognozēja, ka Latvijas banku sektorā konsolidācija turpināsies, jo atsevišķām Latvijā reģistrētajām bankām var būt problēmas ar kapitāla pietiekamības prasību izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu