Lielais streiks turpina paralizēt Franciju (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ceturtdien Francijā demonstrācijās pret valdības iecerēto pensiju reformu izgāja apmēram 806 000 cilvēku, bet vairāku miljonu transporta uzņēmumu darbinieku un skolotāju streiks teju paralizēja iedzīvotāju ikdienu. Streiki un protesti turpināsies arī piektdien, ziņo aģentūra AFP.

Saskaņā ar policijas datiem, Parīzē demonstrācijās piedalījās 65 000 cilvēku, bet arodbiedrības nosauc augstāku skaitli - vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Foto: Alain ROBERT/SIPA / Alain ROBERT/SIPA

Parīzē policija lietojusi asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrantus, kas iesaistījušies nekārtībās un sākuši dauzīt veikalu skatlogus, kā arī aizdedzinājuši kādu automobili, ceturtdienas vakarā ziņoja AFP žurnālisti.

Asaru gāze tika lietota arī Nantē, Bordo un Lionā.

Parīzē notiekošais salīdzināts ar 1995.gada novembrī un decembrī piedzīvotajiem cīniņiem starp valdību un arodbiedrībām, kuri paralizēja valsti apmēram trīs nedēļu garumā.

Foto: Alain ROBERT/SIPA / Alain ROBERT/SIPA

Valsts dienesti vēsta, ka uz galvenajiem ceļiem Parīzes reģionā izveidojušies satiksmes sastrēgumi vairāk nekā 375 kilometru garumā.

Francijas valsts dzelzceļa uzņēmums SNCF informējis , ka no desmit tālsatiksmes vilcieniem kursē tikai viens, bet Parīzes metro satiksme notiek tikai tajās divās līnijās, kurās kursē automātiskās vadības vilcieni bez vadītāja.

Tāpat atcelti simtiem avioreisu, un satiksmes sarežģījumi gaidāmi arī nedēļas nogalē.

Nedarbojas arī skolas, bet slimnīcas strādā ar ierobežotu darbinieku skaitu.

Otro dienu apmeklētājiem slēgta Versaļas pils, bet Luvras muzejs brīdinājis apmeklētājus par iespējamiem kavējumiem un atsevišķām slēgtām galerijām. Eifeļa tornis piektdien atsācis darbību, taču tūristiem ir problēmas nokļūt līdz tornim satiksmes traucējumu dēļ.

Arodbiedrība CGT ziņo, ka strādājošie bloķējuši septiņas no astoņām Francijas naftas pārstrādes rūpnīcām, radot bažas, ka varētu sākt trūkt degviela, ja streiks turpināsies.

Parīzes autobusu un metro uzņēmumu darbinieki paziņojuši, ka turpinās streiku vismaz līdz pirmdienai. Gaidāms, ka citas arodbiedrības piektdien izlems, cik ilgi vēl turpinās streikot, ziņo aģentūra "Reuters".

Streikotāji protestē pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona pensiju reformu. Tās ietvaros plānots ieviest universālas, uz punktu sistēmu balstītas pensijas, taču lielai daļai iedzīvotāju tas nozīmēs pensionēšanās vecuma celšanos un mazāku pensijas apmēru.

Pašlaik Francijā pastāv 42 dažādi speciālie pensiju režīmi dažādiem profesionālajiem sektoriem. Arodbiedrības apgalvo, ka reformas rezultātā vairākiem miljoniem privātā sektora darbinieku nāksies strādāt pēc oficiālā pensionēšanās vecuma - 62 gadiem, ja viņi vēlēsies, lai pensija saglabājas iepriekš solītajā apmērā.

Francijas premjerministrs apstiprinājis, ka valsts iedzīvotājiem pakāpeniski būs jāstrādā ilgāk, kā arī solījis 12.decembrī atklāt sīkāku informāciju par reformu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu