Džuliāni viesojies Kijevā; Zelenska administrācija turas pa gabalu (1)

TVNET/Bloomberg
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa personīgais advokāt Rūdijs Džuliāni, uz kura kampaņu Ukrainā koncentrējās impīčmenta izmeklēšana, šonedēļ viesojies Kijevā. Taču Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un viņam pietuvinātās personas bija distancētas, norāda raidorganizācija "Bloomberg".

Džuliāni trešdien esot ielidojis Kijevā no Budapeštas, atklājuši anonīmi informācijas avoti. Kā liecina ieraksti sociālajos tīklos, Džuliāni Kijevā ticies ar vairākiem bijušajiem un esošajiem Ukrainas politiķiem, piemēram, Augstākās radas deputātu Andriju Derkaču.

Taču Zelenskis ar Džuliāni netiksies, apliecināja Ukrainas prezidenta birojs. 

Ar Džūliāni netiksies arī ar Zelenski saistītais oligarhs Igors Kolomoiskis, kā arī bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kuram 2007.gadā Kijevā bija divas tikšanās ar Džuliāni.

Zelenska padomnieks Andrijs Jermaks, kura vārds vairākkārt izskanējis saistībā ar impīčmenta izmeklēšanu, sacīja, ka ar Džuliāni netiksies. Viņš uzsvēra, ka nemaz to nevarētu izdarīt, jo atrodas konferencē Londonā.

Taču Džuliāni šajā vizītē ieradās ar diviem strīdīgi vērtētiem ukraiņiem, norāda "Kyiv Post". Viens no tiem ir Andrijs Teliženko - bijušais diplomāts, kurš Ukrainas valdību apsūdzējis par iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, lai nepieļautu Trampa uzvaru. 

Savukārt otrs ir bijušais Ukrainas parlamenta deputāts Andrejs Artemenko, kurš 2017.gadā Ņujorkā Trampa bijušajam padomniekam Maiklam Flinnam prezentēja Ukrainas-Krievijas attiecību normalizācijas plānu, kas ietvēra Krimas pussalas nodošanu "īrē" Krievijai uz 50 līdz 100 gadiem. Neilgi pēc tam viņam tika atņemta Ukrainas pilsonība.

Trijotne Kijevā piedalās labēji noskaņotās, Trampam labvēlīgās raidorganizācijas "One America News Network" (OAN) filmas uzņemšanā. Kā vēsta "Kyiv Post", OAN filmēšanas komanda Budapeštā intervējusi Ukrainas bijušo ģenerālprokuroru Juriju Lucenko. Kijevā tā vēlējās intervēt arī viņa priekšgājēju Viktoru Šokinu un bijušo prokuroru Konstantīnu Kuliku.

Pret ASV prezidentu Donaldu Trampu veiktās impīčmenta izmeklēšanas sēdē bijusī Baltā nama Nacionālās Drošības padomes amatpersona Fiona Hila liecināja, ka daļa republikāņu esot pieslējusies Krievijas drošības dienestu izplatītai sazvērestības teorijai, ka 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās esot iejaukusies Ukraina, nevis Krievija.

No Trampa atbalstītāju nometnes arī izskan apsūdzības korupcijā saistībā ar Trampa politiskā sāncenša Džo Baidena dēla Hantera Baidena kādreizējo amatu Ukrainas enerģētikas uzņēmuma "Burisma" valdē. Nekāda izmeklēšana vai aizdomas no atbildīgo iestāžu puses nav izteiktas.

Impīčmenta izmeklēšana pret Trampu noslēdzās ar secinājumu, ka Tramps vērsis spiedienu pret Zelenski, lai Ukrainā tiktu uzsākta izmeklēšana pret Baidenu. Uz spēles esot bijusi ASV palīdzība Ukrainai vairāku simtu miljonu dolāru apmērā.

Impīčmenta izmeklēšanas liecībās izskanēja, ka, iespējams, Trampu interesējusi nevis reāla izmeklēšana, bet gan tikai publisks paziņojums, kas iedragātu viņa politisko sāncensi. CNN raidījuma vadītājs un akadēmiķis Farīds Zakarija pagājušomēnes atklāja, ka Zelenskis esot solījis sniegt interviju, taču pēc skandāla nākšanas gaismā to atcēla. "The New York Times" savukārt ziņoja, ka Zelenskis 13.septembrī intervijā CNN esot plānojis izziņot izmeklēšanu pret Baidenu, taču atcēlis to, kad ASV Kongress piespieda administrāciju autorizēt Ukrainai solīto palīdzību.

Militārā palīdzība bija iesaldēta vairākas nedēļas, taču galu galā tika piešķirta. Kā ziņo aģentūra AP, republikāņu kontrolētais ASV Senāts šādu lēmumu esot pieņēmis pēc demokrātu senatora Dika Dērbina draudiem bloķēt finansējuma piešķiršanu Pentagonam.

Ceturtdien Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi deva "zaļo gaismu" impīčmenta apsūdzību gatavošanai pret Trampu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu