Novembrī Latvijā tiek prognozēta gada inflācija 2,1-2,2% apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri varētu būt pieaugušas par apmēram 2,1-2,2%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Laimdota Komare aģentūrai LETA sacīja, ka novembrī, salīdzinot ar oktobri, patēriņa cenas varētu būt saglabājušās nemainīgas vai samazinājušās par 0,1%, tādējādi gada inflācija jeb patēriņa cenu kāpums 2019.gada novembrī salīdzinājumā ar 2018.gada novembri bijis 2,1-2,2% apmērā.

Viņa skaidroja, ka šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri degvielas cenu kritumam varētu būt bijis cenu samazinošs efekts, savukārt cenu līmeni uz augšu pavilka pārtikas cenas.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka novembrī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt samazinājušās par 0,1-0,2%, gada inflācijai sarūkot līdz 2,1%.

"Novembris sāka ieskandināt pirmās pirmssvētku ieskaņas, tādēļ neliels samazinājums gaidāms apģērbu un apavu segmentā. Siltumenerģijas cenas bija samērā stabilas. Arī pārtikai cenu svārstības būs tuvu nullei. Neliels kāpums varētu uzrādīties maksā par mājokli un atsevišķos izklaides un atpūtas pakalpojumos," skaidroja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām novembrī paziņos pirmdien, 9.decembrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,4%, bet gada inflācija - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2018.gada oktobri - bija 2,3%. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī pieauga par 2,9%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu