Igaunijā listērijas skandālā iesaistītais "M.V.Wool" atlaidīs 125 darbiniekus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Šļirce
Šļirce Foto: pixabay.com

Igaunijas zivju pārstrādes un fasēšanas uzņēmums "M.V.Wool", kas iesaistīts skandālā par listeriozi izraisošās baktērijas listērijas klātbūtni ražotnē, paziņojis darbiniekiem, ka 14.decembrī sāksies 125 cilvēku atlaišana. 

Lielākā daļa uzņēmuma darbinieku pašlaik ir iesaistīti padziļinātā tīrīšanā kompānijas ražotnēs Harku un Vihterpalu, bet citi devušies piespiedu atvaļinājumā, paziņoja uzņēmums. 

Pēc Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta rīkojuma apturēt kompānijas darbību "M.V.Wool" Bezdarba apdrošināšanas fondā iesniedza paziņojumu par kolektīvo atlaišanu. Likumā noteiktais termiņš darbinieku informēšanai un konsultācijām beigsies 14.decembrī, kad uzņēmums sāks darbinieku atlaišanas procesu. Kompānija sadarbojas ar Bezdarba apdrošināšanas fondu un ir solījusi pilnībā atbalstīt atlaistos darbiniekus. 

Padziļināta tīrīšana uzņēmuma ražotnēs tika sākta 25.novembrī pēc Veterinārā un pārtikas dienesta rīkojuma un turpināsies vismaz līdz šīs nedēļas beigām. "M.V.Wool" sagaida, ka Veterinārais un pārtikas dienests pēc padziļinātās tīrīšanas paņems jaunus paraugus, lai pārbaudītu iespējamo listērijas klātbūtni. 

"Diemžēl notiekošā padziļinātā tīrīšana un rīcības plāns cīņai pret listēriju nesniedz "M.V.Wool" garantijas, ka amatpersonas ļaus uzņēmumam tuvākajā laikā turpināt darbību," sacīja kompānijas padomes priekšsēdētājs Mēliss Vetervols. Viņš atzina, ka kompānijas resursi sāk izsīkt. 

Vetervols piebilda, ka Veterinārā un pārtikas dienesta uzdevums ir izskaidrot, kā stingrie pasākumi ir saistīti ar cilvēku veselību un pārtikas drošumu situācijā, kad listērija ir plaši izplatīta un atrodama dabā. "Mēs nevaram pilnībā izslēgt iespējamību, ka kompānijas darbība tiks atjaunota, bet pašlaik mēs nezinām, vai tas notiks šajā vai nākamajā mēnesī, vai nekad," teica kompānijas padomes priekšsēdētājs. 

Tallinas administratīvā tiesa otrdien daļēji apmierināja "M.V.Wool" lūgumu dot pagaidu rīkojumu, kas ļauj kompānijai ar īpašiem noteikumiem un Veterinārā un pārtikas dienesta uzraudzībā no noliktavām pārvietot preces, kas iepirktas no citiem uzņēmumiem, piemēram, izejmateriālus.

Skandāls sākās, kad pavasarī Dānijas veterinārais dienests paziņoja, ka "M.V.Wool" produkti ir cēlonis listeriozes uzliesmojumam, kas sācies pirms trim gadiem. Septembra beigās Igaunijas mediji vēstīja, ka pērn ar listeriozi valstī saslimuši 28 cilvēki, no kuriem septiņi miruši. Sešos no saslimušajiem un divos no mirušajiem atklāts listērijas paveids ST1247.  

Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta pasūtītās ģenētiskās analīzes apliecinājušas, ka agresīvās listērijas izplatījušās no Igaunijā lielākā zivju pārstrādes uzņēmuma "M.V.Wool" ražotnes. Šī celma baktērijas atklātas gan ražotnes telpās, gan inficētajās personās. 

Oktobrī "M.V.Wool" veica pilnīgu sterilizāciju ražotnē Harku, kuras dēļ uz divām dienām tika apturēta ražošana. Novembra vidū Veterinārais un pārtikas dienests paziņoja, ka arī pēc tīrīšanas paņemtos paraugos konstatēta listērija. 

13.novembrī kompānija iesniedza Veterinārajam un pārtikas dienestam rīcības plānu listērijas likvidācijai ražotnēs, kas cita starpā paredzēja ražošanas apturēšanu nākamā gada sākumā, lai veiktu plašu tīrīšanu. 

Tomēr 25.novembrī Veterinārais un pārtikas dienests paziņoja, ka nekavējoties aptur "M.V.Wool" ražotņu Harku un Vihterpalu darbību. Rīkojums attiecas uz ražošanu, starpniecību, uzglabāšanu, izejvielu importu un izejvielu un preču eksportu. 

Rīkojums par darbības apturēšanu ir spēkā, kamēr kompānija dienestam nepierādīs, ka listērijas paveids ST1247  kompānijas darbības vietās ir likvidēts. 

Dienests atzina, ka kompānijas darbība ST1247 likvidācijai nav bijusi pietiekama, bet "M.V.Wool" uzstāj, ka tās produkcija vienmēr ir atbildusi Eiropas Savienībā noteiktajām normām un iizslēgusi iespējamību, ka tā var kaitēt cilvēka veselībai. 

Listeriozi var iegūt, ēdot saindētu pārtiku. Baktērijas var atrasties nepietiekami apstrādātā gaļā, nepasterizētā pienā un no tā gatavotā sierā, svaigos augļos un dārzeņos, kā arī zivīs. Grūtniecēm un to augļiem, kā arī jaundzimušajiem un bērniem ar novājinātu imūnsistēmu pastāv paaugstināts inficēšanās risks.   

Konkrētie nāves gadījumi tiek saistīti ar listeriozi, kas iegūta no saindēta auksti kūpināta un mazsālīta svaiga laša un foreles vai dārgākiem produktiem no preču klāsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu