Par spīti streikiem un protestiem, Francija apņēmības pilna īstenot pensiju sistēmas reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Francijā; policija izmanto asaru gāzi.
Protesti Francijā; policija izmanto asaru gāzi. Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP

Francijas valdība ir apņēmības pilna īstenot pensiju sistēmas reformu, kas izprovocējusi protestus un streikus, piektdien paziņojis premjerministrs Eduārs Filips.

Francijā piektdien jau otro dienu pēc kārtas norisinās strādājošo streiks, arodbiedrībām turpinot plašus protestus pret prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu, un visā valstī tika paralizēta satiksme.

Filips paziņoja, ka vadība sadarbosies ar arodbiedrībām, lai ieviestu vienotu pensiju sistēmu, saskaņā ar kuru francūžiem nāktos "strādāt mazliet ilgāk" un kas aizstātu desmitiem citu sistēmu, kas pašreiz ir spēkā.

Taču Filips uzsvēra, ka izmaiņas, kas tikšot publiskotas trešdien, tiks īstenotas "pakāpeniski, bez skarbuma".

Francijas prezidents Emanuels Makrons vēlas ieviest universālu pensiju sistēmu, kas nomainīs pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, sākot ar dzelzceļniekiem un enerģētikas sektorā strādājošajiem un beidzot ar advokātiem un Parīzes opernama darbiniekiem. 

Šīs atsevišķās sistēmas attiecīgajā nozarē strādājošajiem bieži garantē lielākas pensijas un agrāku pensionēšanos.

Taču arodbiedrības norāda, ka reformas ietekmēs arī miljoniem strādājošo privātajā sektorā, spiežot tos strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas, ja tie vēlēsies saņemt pilnu pensiju, kas savulaik tiem apsolīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu