Kariņš: Pēdējā laika notikumi liek apšaubīt Rīgas domes rīcībspēju (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēdējā laika notikumi galvaspilsētas pašvaldībā liek apšaubīt Rīgas domes rīcībspēju, šādu viedokli šodien, 6. decembrī, žurnālistiem pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Mūsuprāt, iedzīvotājiem vajag skaidrību, prognozējamību un rīcībspējīgu Rīgas domi. Pēc ārējām pazīmēm - divi valdības lēmumi [par ārkārtas situāciju Rīgā atkritumu apsaimniekošanā], kurus bijām spiesti pieņemt, domes rīcībspēju liek apšaubīt," sacīja premjers.

Pēc politiķa vārdiem, valdībai galvenās esot iedzīvotāju intereses, bet viņu interesēs ir, lai ievēlētā dome spēj pildīt savas funkcijas. "Tādā svarīgā jautājumā kā atkritumu apsaimniekošana mums bija jāiesaistās vienreiz, pieņemot ārkārtas stāvokli, un otrreiz - lai ārkārtas stāvokli pagarinātu. Tādējādi nodrošinot, ka problēmas ar atkritumu savākšanu nebūtu. Manuprāt, tas neliecina par domes efektīvas rīcības spējām," teica Kariņš.

Premjers sacīja, ka pagaidām vēl nav redzējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) ierosinājumu, bet ir informēts, ka viņš ar šādu iniciatīvu nāks pie valdības. "Pirmdien mums, kā vienmēr, ir sadarbības sanāksmes koalīcijas partijām. Mēs izskatīsim viņa argumentus un piedāvāto risinājumu. Ja būs atbalsts, es esmu gatavs šo jautājumu virzīt valdībā," pavēstīja Kariņš, norādot, ka izvērtēs Pūces iesniegumu un ar koalīcijas partneriem spriedīs, kā tālāk rīkoties.

Valdības vadītājs norādīja, ka vēl ir jāsaprot, kāds būs domes atlaišanas iniciatīvas pamatojums, kādi būs piedāvātie risinājumi un kādi iezīmēti ieguvumi.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, šodien preses konferencē paziņoja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Reaģējot uz Rīgas domes nespēju risināt atkritumu apsaimniekošanas jautājumus, VARAM vairākkārt vērsusies domē ar pieprasījumiem sniegt skaidrojumu, kā šo situāciju plānots risināt, taču atbildes pēc būtības netika saņemtas, skaidroja Pūce.

"Konstatējot demokrātijas un tiesiskuma apdraudējumu, man ir pienācīgi jāreaģē un šāds apdraudējums jānovērš," ministrijas lēmumu rosināt Rīgas domes atlaišanu skaidroja Pūce.

Kopumā likumā "Par pašvaldībām" vietvarām ir noteiktas vairāk nekā 20 autonomās funkcijas, un viena no tām ir organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus, tostarp sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds.

Tā kā autonomās funkcijas ir nostiprinātas likumā, to nepildīšana ir viens no četriem iemesliem, kas var kalpot par pamatojumu rosināt domes atlaišanu.

VARAM izstrādātais likumprojekts sākotnēji būs jāskata Ministru kabinetam, bet pēc tam arī Saeimai. Dome tiek uzskatīta par atlaistu no brīža, kad par to nobalso Saeima.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu