Mēģina apklusināt krievu sportisti, kura sacensībās Rīgā lauza mugurkaulu (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgēņija Asonova. No privātā arhīva
Jevgēņija Asonova. No privātā arhīva Foto: Из личного архива

30 gadus vecā Jevgeņija Asonova, kas starptautiskajās gaisa akrobātu sacensībās Rīgā piedzīvoja smagu kritienu, pašlaik jau atrodas Maskavā, taču no jauna mācīties staigāt viņa varēs ne agrāk kā pēc gada. Meitenes pārstāvji tikmēr norāda, ka iespējamie traģēdijas vaininieki cenšas traucēt Latvijā sāktajai izmeklēšanai un mēģina izdarīt spiedienu uz cietušo.

Jau vēstīts, ka Jevgeņijas uzstāšanās laikā Rīgā plīsa griestos iestiprināta metāla trose un meitene ar galvu uz leju nokrita no 7 metru augstuma. Šajā brīdī viņa izpildīja sacensību organizatoru noteiktu obligāto vingrojumu, kas nebūt netiek uzskatīts par īpaši sarežģītu un ir šim sporta veidam ļoti raksturīgs.

Tikai negadījuma brīdī atklājās, ka sacensību norises vietā nav ne ārsta, ne arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes. Kritienā Jevgeņija lauza mugurkaulu, kā rezultātā tika bojātas muguras smadzenes un meitene ir daļēji paralizēta.

«Kad nokritu, es sajutu stipras sāpes mugurā un uzreiz sapratu, ka nejūtu savas kājas.

Es sāku kliegt, jo sāpes bija neciešamas, un es sapratu, ka laukumā nav ātrās palīdzības, kas varētu man palīdzēt,» tagad jau kameras priekšā saka meitene.

Video: Jevgēnija Asonova par sajūtām pēc kritiena

Rīgā viņai neatliekamā kārtā veica operāciju, bet pēc tam ar automašīnu nogādāja Maskavā. Pašlaik viņa atrodas rehabilitācijas centrā Maskavā. Saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem veselības atgūšana varētu izmaksāt ap 4 miljoniem rubļu (apmēram 56 000 eiro). Šādas naudas sportistei nav, bet sacensību organizatori pagaidām ir piekrituši apmaksāt tikai vienu uzturēšanās mēnesi šajā klīnikā, pastāstīja meitenes trenere Jeļena Kustova.

Treneres rīcībā ir informācija, ka minēto sacensību organizatori ir Londonā reģistrētā Air Athletics Association (IAAA). Tās dibinātāji ir Krievijas Gaisa atlētu federācija (ФВАР) un Krievijas pilsoņi Vjačeslavs Ļitvjaks un Anastasija Žuravļova.

Pašlaik Latvijā ir ierosināta krimināllieta par smaga kaitējuma nodarīšanu cilvēka veselībai.

Krievijā ir uzrakstīti iesniegumi Ģenerālprokuratūrai un Izmeklēšanas komitejai.

Jevgeņijas pārstāvētā gaisa akrobātu kluba īpašnieka Ļeva Berezovska Krievijas tiesībsargājošajām iestādēm adresētajā iesniegumā norādīts, ka «sacensību dalībnieki, kā arī inženieri, kuriem ir attiecīga pieredze, jau ir konstatējuši rupjus pārkāpumus griestu iekares sistēmā». Ir izveidota arī vizuāla shēma, kurā šie pārkāpumi ir attēloti.

Foto: no privātā arhīva

Arī pati Jevgeņija notikušajā vaino sacensību organizatorus. «Es uzskatu, ka vainīgi ir sacensību rīkotāji, jo viņi bija atbildīgi par drošību šajā turnīrā,» videoierakstā norāda sportiste.

Video: Jevgeņija Asonova par to, kas vainīgs notikušajā

Vienlaikus kluba īpašnieka Ļeva Berezovska iesniegumā Izmeklēšanas komitejai un Krievijas Ģenerālprokuratūrai norādīts, ka

„iespējamie traģēdijas vaininieki rada dažādus šķēršļus Latvijā sāktajai izmeklēšanai, slēpjot sacensībās izmantotās bojātās iekārtas, kā arī šantažējot pašu cietušo, kurai piedāvāts parakstīt līgumu par klusēšanu un par to, ka viņai [pret sacensību rīkotājiem] neesot nekādu iebildumu."

Apmaiņā pret to sportistei solīti 100 000 rubļu (1420 eiro), kamēr tikai viena nedēļa rehabilitācijas centrā izmaksā 90 000 rubļu (1300 eiro), bet kopumā ir nepieciešama vismaz gadu ilga rehabilitācija, kas vēl negarantē veiksmīgu iznākumu, nemaz nerunājot par morālo kaitējumu, invaliditātes pensiju un darba spēju zudumu.

Kā pierādījums iepriekš minētajam ir rehabilitācijas līgumā iekļautais punkts: „Neizvirzīt nekādas apsūdzības vai materiāla rakstura pretenzijas Pasūtītājam vai tā pārstāvjiem,

nekomentēt un nepublicēt nekādu informāciju par apstākļiem, kādos gūtas traumas, kamēr nav iegūti oficiāli atzinumi par Latvijā veiktās izmeklēšanas rezultātiem un tiesas lēmumu.

Ja minētais punkts tiek pārkāpts, Pacientam ir jāatmaksā Pasūtītājam visa šā rehabilitācijas līguma ietvaros samaksātā nauda."

Šo līgumu Jevgeņija Asonova nav parakstījusi.

Pašlaik izmeklētāji Krievijā pārbauda informāciju par krievu gaisa akrobātes starptautiskajās sacensībās Rīgā gūto traumu, ziņu aģentūrai TASS apstiprinājusi Maskavas izmeklēšanas komisijas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes vadītāja vietniece Jūlija Ivanova.  

Savukārt sacensību organizatori noliedz, ka būtu šantažējuši cietušo, un norāda, kādu palīdzību ir snieguši. Viņu izplatītajā paziņojumā ir teikts:

  •  „2019.gada 1.decembrī noslēgts un parakstīts trīspusējs līgums starp rehabilitācijas centru, Jevgeņiju Asonovu un Krievijas Gaisa akrobātu federāciju (ФВАР) par to, ka federācija nodrošina un garantē Jevgeņijas rehabilitācijas pakalpojumu izmaksas 239 800 rubļu (3405 eiro) apmērā.  
  • Pēc publikācijām masu medijos, kurās doti mājieni par it kā Jevgeņijas trenerei izteiktajiem draudiem un uzpirkšanas mēģinājumiem, oficiāli lūdzam uzrādīt pierādījumus izteiktajām apsūdzībām, kas iesniegtas izmeklēšanas komitejā un citās iestādēs.
  • Oficiāli paziņojam, ka Krievijas Gaisa akrobātu federācija (ФВАР) nav veikusi nekādu spiedienu, šantāžu vai arī piedāvājusi naudu apmaiņā pret klusēšanu.
  • Kā pierādījums pēdējam punktam ir trīspusējās vienošanās dokumenta kopija par medicīnisko pakalpojumu izdevumu segšanu, kurā nav nekādu norāžu par kādas informācijas neatklāšanu."

Uzziņai:

• Dalība šajās sacensībās bija par maksu. Viena solo numura dalībnieka uzstāšanās maksa bija 4700 rubļu (67 eiro)

• Sportista parādes formas, kostīma, biļešu un sacensību norises vietā nepieciešamās uzturēšanās izmaksas sedz paši pasākuma dalībnieki.

• Turklāt sportistiem, kas piedalās Krievijas Gaisa akrobātu federācijas (ФВАР) rīkotajās starptautiskajās sacensībās, ir jābūt šīs federācijas biedriem. Iestāšanās maksa ir 1500 rubļu (21 eiro), bet ikgadējā iemaksa 500 rubļu (7 eiro).

• Starptautisko sacensību rīkotāji organizē arī attiecīgas sacensības Krievijā. Pašlaik jau ir publicēts pilns sacensību kalendārs 2020.gadam.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu