Taizeme: sirsnība, tveice un cietas guļvietas (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ar velo apkārt pasaulei

2015. gadā divi biroja darbinieki izdomāja, ka vēlas ar velosipēdiem apbraukt apkārt pasaulei. Šobrīd, četrarpus gadus vēlāk, viņu kontā jau ir 8000 kilometri pa Eiropu, Centrālameriku, un tagad ceļš turpinās Dienvidaustrumāzijā - no Taizemes līdz Singapūrai. Viens no braucējiem ir TVNET sporta nodaļas redaktors Gatis Kreceris. Turpinām sekot līdzi viņam un kompanjonam Jānim Šipkovam.

Abu ceļotāju pieredzes portfelī ir četri ceļojumi. Pamati braucienam apkārt pasaulei tika ielikti 2015. gada aprīlī, kad abi no Bauskas pils mūriem devās uz pasaules hokeja čempionātu Prāgā. Toreiz zināšanas par ceļošanu ar velosipēdiem visās jomās bija tuvu nullei. Gadu vēlāk ceļš turpinājās no Prāgas līdz Parīzei, bet 2016. gadā abi minās no Parīzes uz Kasablanku Marokā. 2018. gadā sekoja piedzīvojumiem piesātināts ceļojums pa Centrālameriku - Meksika, Beliza, Gvatemala, Hondurasa, Nikaragva un Kostarika.

Pirmās nedēļas bilance Taizemē: 580 km aiz muguras, ap 1500 vēl priekšā. Ir veiksmīgi sagaidīti un samontēti velosipēdi Bangkokas lidostā, atrasta taizemiešu šuvēja, kas uzšuj mājās aizmirsto Latvijas karodziņu,

izbaudīta Bangkokas eksotika (un suņu kodieni), nobraukti vairāk nekā pustūkstoš kilometri un iepazīta taju viesmīlība.

Gatis apkopo pirmās nedēļas atziņas:

"Esam nobraukuši aptuveni vienu ceturtdaļu no kopējās distances. Vislielākais uztraukums bija par to, vai riteņi atlidos kopā ar mums vai ne. Viss kārtībā, atlidoja.

Te ir ļoti izpalīdzīgi cilvēki. Pie lidostas satikām čali, kuram bija treniņš uz velosipēda, un viņš mums rādīja ceļu līdz pašam Bangkokas centram - karaļa pilij. Un tur, Bangkokā, deviņu miljonu pilsētā, netīšām satikām uz ielas kolēģes no TVNET...

Mēģinām nobraukt aptuveni 100 km dienā, dažreiz vairāk, dažreiz mazāk. Vakar bija 156.

Kopumā rēķinot, sanāk, ka uz velosipēdiem pavadām aptuveni vienu trešdaļu no diennakts gaišā laika.

Laika apstākļi ideāli, lietus sezona ir beigusies. Daudzi mums soctīklos vaicā, ko mēs darām ar ēšanu. Esam nogaršojuši, manuprāt, visu, galvenokārt ceļmalās, tādās mazās būdiņās, kurās Latvijas PVD, visticamāk, ierastos ar liesmumetēju... Ēdam visu - augļus, dārzeņus, asas un neasas zupas. Pagaidām ar vēderiem viss labi.

Galvenais - jāsmērējas pret saules apdegumu. Vienīgā tehniskā ķibele - pārdūru kameru, taču nomainīšana aizņēma 15-20 minūtes, un braucam tālāk. Tagad sāk parādīties neliels reljefs, un jūtams, ka ne pārāk labi pārslēdzas ātrumi.

Taizemieši ir ļoti izpalīdzīgi, smaidīgi un laipni. Bieži vien vienkārši par brīvu iedod mums līdzi augļus. Viņiem patīk, ka mēs pasēžam pie viņiem ceļmalā.

Aptuveni stundu, pirms iestājas tumsa, sākam meklēt naktsmājas. Divas reizes esam izmantojuši warmshowers.org tīklu - tā ir velotūristu kopienas vietne, kurā var atrast informāciju par naktsmājām. Divas reizes esam to izmantojuši, bet abas reizes nācās gulēt uz grīdas - bija paciets, jo matrači mums nav līdzi.

Šovakar mums naktsmājas maksā 500 bātus jeb aptuveni 15 eiro - tas ir dārgākais, ko līdz šim esam maksājuši par nakšņošanu.

Toties esam gandrīz jūras krastā - aptuveni 80 metrus no pludmales. Vispār mūsu šībrīža minimālās iztikas rekords dienā ir 6 eiro katram.

Abu ceļotāju ikdienas aktualitātēm var sekot līdzi arī Facebook lapā Ar velo apkārt pasaulei, kā arī Gata Twitter kontā.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu