Par Nacionālo attīstības plānu saņemti 1400 priekšlikumi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki Rīgas Starptautiskajā autoostā.
Cilvēki Rīgas Starptautiskajā autoostā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Nacionālā attīstības plāna 2021.-2027.gadam (NAP2027) pirmās redakcijas sabiedriskajā apspriešanā saņemti 1400 priekšlikumi, informēja Pārresoru koordinācijas centrā (PKC).

PKC vērtējumā, apspriešanā sabiedrības atsaucība bija liela, jo kopumā NAP2027 priekšlikumus iesniedza 122 juridiskās un fiziskās personas, no tām - 42 valsts un pašvaldību iestādes, 36 nevalstiskās organizācijas, 40 privātpersonas un četri uzņēmumi.

Līdz šā gada beigām priekšlikumu kopsavilkumā tiks sniegti komentāri, sniegtas atbildes uz to, kā un vai šie priekšlikumi ņemti vērā, sagatavojot NAP2027 gala redakciju.

Sabiedriskajā apspriešanā PKC mājas lapā varēja izteikt viedokli par NAP2027 pirmo redakciju kopumā, katru no sešām plāna prioritātēm un novērtēt stratēģisko mērķu svarīgumu vērtību skalā no -5 līdz +5. Vienlīdz augsti tika novērtēti stratēģiskie mērķi "Produktivitāte un ienākumi" un "Vienlīdzīgas iespējas", bet nedaudz mazāku novērtējumu saņēma "Sociālā uzticēšanās". Ar Saeimas 21.novembra lēmumu tika uzdots NAP2027 noteikt ceturto stratēģisko mērķi "Reģionālā attīstība".

Patlaban PKC izvērtē visus NAP2027 sabiedriskās apspriešanas laikā saņemtos priekšlikumus, kā arī ministriju iesniegtos investīciju projektus NAP2027 mērķu, prioritāšu un to uzdevumu īstenošanai.

Pēc priekšlikumu izskatīšanas, tiks sagatavota NAP2027 gala redakcija, kas tiks iesniegta izskatīšanai Nacionālajā attīstības padomē un Ministru kabinetā. Pēc tam NAP2027 tiks iesniegts apstiprināšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka NAP2027 sākotnēji bija noteikti trīs stratēģiskie mērķi - vienlīdzīgas iespējas, produktivitāte un ienākumi, kā arī sociālā uzticēšanās. Šie mērķi būs galvenā mēraukla rīcībpolitiku un budžeta līdzekļu ieguldījumu pieprasījumu vērtēšanā, pārvaldības procesu un nozaru stratēģiju izvēlē nākamajiem septiņiem gadiem. Tomēr novembrī Saeima uzdeva plānā ietvert ceturto stratēģisko mērķi - reģionālā attīstība.

Patlaban spēkā esošā "Latvijas Nacionālais attīstības plāna 2014.-2020.gadam" (NAP2020) mērķi ir sekmēt ilgtspējīgu Latvijas ekonomikas izaugsmi, valsts un reģionu konkurētspēju starptautiskajos tirgos, radīt spēcīgu vidusšķiru, kā arī sekmēt politiku, kas ved pie stabiliem un pietiekamiem ienākumiem un cienīga darba ikvienam, mazinot nabadzību, ienākumu nevienlīdzību un uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti un apmierinātību ar dzīvi. Tāpat NAP2020 mērķis ir nodrošināt pozitīvu un stabilu tautas ataudzi Latvijā, pieaugošu dzimstību, mirstības mazināšanos un iedzīvotāju vēlmi dzīvot un atgriezties Latvijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu