No JKP izslēgtais Kleins: "Es nevienu neesmu nodevis" (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Pie partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti Druvis Kleins (no kreisās), Oskars Putniņš un Imants Keišs piedalās preses konferencē, kurā informē par jaunas frakcijas izveidi Rīgas domē.
Pie partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti Druvis Kleins (no kreisās), Oskars Putniņš un Imants Keišs piedalās preses konferencē, kurā informē par jaunas frakcijas izveidi Rīgas domē. Foto: Zane Bitere/LETA

Janvāra beigās Rīgas mēra Oļega Burova vadītā pašvaldība nostrādās savas pēdējās dienas un līdz ārkārtas vēlēšanām domi vadīs  pagaidu administrācija. Taču ar nosacījumu, ja Jura Pūces vadītās ministrijas ierosinājums gūs atbalstu  Saeimā un likumprojektu izsludinās Valsts prezidents. 

“Saskaņas” solītā atlaišanas apstrīdēšana Satversmes tiesā šo procedūru neaptur. Ārkārtas vēlēšanu sacīkstēm partijas būs gatavākas nekā iepriekš, jo gada sākumā saņems pašu pielemto finansējuma palielinājumu, kas no budžeta prasīs papildu 5 miljonus. Arī paši ārkārtas vēlēšanu izdevumi nav mazi, jārēķinās ar pusotru miljonu. 

Lai arī Rīgas domes atlaišanas formālais iemesls ir atkritumu apsaimiekošanas nelikumīgais līgums ar monopolistu un ārkārtas situācijas pagarināšana galvaspilsētā, Saskaņas un Gods kalpot Rīgai vadītās koalīcijas kontā ir nesamērīgi daudz aizdomīgu darījumu. 

Tieši pirms gada KNAB sāka izmeklēt jauno transporta iepirkumu Rīgas satiksmē, kratīšanas notika tobrīd arī pie mēra Nila Ušakova un vicemēra Andra Amerika. Auditi Rīgas satiksmē parādīja, ka  Saskaņas un Gods kalpot Rīgai deputāti un viņu radinieki šajā uzņēmumā bija iekārtoti kā konsultanti un gadiem saņēma daudz vairāk nekā algu domē. 

KNAB izmeklē arī 300 tūkstošu lielus aizdomīgus tēriņus nodibinājumā Rīga.lv, ar ko, iespējams, apmaksāta Saskaņas priekšvēlēšanu kampaņa. Atbrīvota arī dārgās Rīgas kartes valde, saistībā ar iespējamiem koruptīviem darījumiem. Atklājies arī, ka uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks visdrīzāk pazaudēs 6 miljonus darbību pārtraukušajā kādreizējā Norvik bankā. 

Lai gan tieši bezmaksas braucieni sabiedriskajā transportā ir nodrošinājuši Rīgas koalīcijai gandrīz nepārtrauktu prognozējamu uzvaru vēlēšanās un Rīgas satiksme vēl nesen bija tuvu bankrotam, ne Ušakova pēctecis Oļegs Burovs, ne citi akcionāru pārstāvji nav gribējuši vērsties pret kādreizējo valdi tiesā par zaudējumu atlīdzinājumu.

Arī jaunieceltais akcionāru pārstāvis, kuru domē ievēlēja no Jaunās konservatīvās partijas, pagaidām tikai panācis, ka vadošus amatus uzņēmumā ieņem atlaistā Leona Bemhema cilvēki.

"Es nevienu neesmu nodevis! Es pārstāvu savus politiskos uzskatus, un man ir tiesības izvēlēties savus politiskos mērķus," tā uzskata Rīgas domes vicemērs Druvis Kleins.

Ja Saeima Rīgas domes atlaišanu atbalsta un to izsludina Valsts prezidents, Burova vadītajai domei darbs beidzas janvāra beigās. Taču ir skaidrs, ka visas partijas ārkārtas vēlēšanās kampaņās var startēt ar pilnām kasēm, jo pašas nobalsoja par naudas palielinājumu, un jau 15.janvārī tās saņems  pusi no gada finansējuma.

Piemēram, Saskaņai tie būs 400 tūkstoši, bet domes atlaišanas iniciatorei Attīstībai/PAR pienāksies aptuveni 300 tūkstoši eiro.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu