Gada inflācija novembrī Latvijā - 2,1%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Patēriņa cenas šā gada novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā samazinājās par 0,3%, bet gada inflācija šā gada novembrī salīdzinājumā ar 2018.gada novembri  bija 2,1% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī pieauga par 2,8%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2019.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, precēm cenas samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem - par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri precēm cenas pieauga par 1,8%, bet pakalpojumiem - par 2,9%.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām 2019.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbiem un apaviem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,1%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu attiecīgajā grupā bija maizei (-1,7%), mājputnu gaļai (-1,6%), kartupeļiem (-5,1%), gaļas izstrādājumiem (-2,2%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-5,4%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (-2,7%), olām (-2%) un sviestam (-2,9%). Cenas palielinājās pienam (+3,4%), jogurtam (+2,4%), augļu un dārzeņu sulām (+3%), kā arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,5%).

Akciju ietekmē apaviem cenas mēneša laikā samazinājās par 3,5%, savukārt apģērbu vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā samazinājās par 0,1%. Lētāks kļuva cietais kurināmais, mājokļa īres maksa, savukārt cenas pieauga materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam.

Vienlaikus ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā samazinājās par 0,9 , ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums pasažieru aviopārvadājumiem par 8,9%. Degvielai vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,1%, tostarp dīzeļdegvielai - par 1,2%, benzīnam - par 0,7% un auto gāzei - par 2,9%.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 0,7%. Cenas mēneša laikā samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, kā arī akciju ietekmē barībai lolojumdzīvniekiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā palielinājās vidēji par 0,7%, ko noteica cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, savukārt dārgāks bija vīns.

Savukārt lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019.gada novembrī, salīdzinot ar 2018.gada novembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 2,5%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu minētajā grupā bija žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+6,9%), cūkgaļai (+10,7%), mājputnu gaļai (+3,9%) un gaļas izstrādājumiem (+4%). Cenas pieauga arī maizei (+4,9%), svaigiem augļiem (+6,1%), konditorejas izstrādājumiem (+3,6%), šokolādei (+5,2%), jogurtam (+5,1%), cukuram (+5,7%) un kartupeļiem (+6,3%). Savukārt lētāka bija kafija (-6,5%), piens (-5,8%), olas (-3,5%), svaigi dārzeņi (-1%), kā arī siers un biezpiens (-1,1%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 4,5%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu izmaiņas alum. Tabakas izstrādājumi bija vidēji par 4,5% dārgāki.

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 3,6%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, siltumenerģija, atkritumu savākšana, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, mājokļa īres maksa, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, savukārt lētāka bija dabasgāze un cietais kurināmais.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 2,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums ārstu speciālistu pakalpojumiem, zobārstniecības pakalpojumiem, kā arī farmaceitiskajiem produktiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kritumu bija degvielai (-5,2%), tostarp dīzeļdegvielai - par 6,6%, benzīnam - par 2,9% un auto gāzei - par 7,4%. Cenas samazinājās arī lietotām automašīnām, savukārt vidējais cenu līmenis pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi gada laikā kļuva dārgāki par 3,5%. Sadārdzinājās kompleksie atpūtas pakalpojumi, televīzijas abonēšanas maksa.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas gada laikā augušas vidēji par 3,1%, ko galvenokārt ietekmējis restorānu un kafejnīcu pakalpojumu sadārdzinājums par 3,5%. Ēdnīcu pakalpojumi bija dārgāki par 3,9%.

Būtiska ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija arī telekomunikāciju pakalpojumiem, apģērbiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, mājokļa mēbelēm, apaviem, savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu