Jaunas kontroles prasības lauksaimniecības produktu un pārtikas apritē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

No 14.decembra tiks piemērotas jaunas kontroles prasības, nodrošinot cilvēku, dzīvnieku un augu veselību lauksaimniecības produktu un pārtikas apritē, informēja Zemkopības ministrijā (ZM)

Izmaiņas visvairāk skars veterināro, fitosanitāro un pārtikas kontroli uz robežas, norāda ZM. 

Uzņēmējiem, kuri iesaistīti tādu dzīvnieku un preču pārvadājumos, uz kuriem attiecas veterinārā, fitosanitārā un pārtikas kontrole uz robežas, jārēķinās, ka no 14.decembra plkst.00.00 notiks elektroniska datu pāreja uz jaunu Eiropas Savienības (ES) sistēmu "TRACES NT".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori turpmāk par veikto kontroli izsniegs Vienoto sanitāro ievešanas dokumentu (VSID). Attiecīgi VSID-DZ tiks izsniegts dzīvniekiem, VSID-P - dzīvnieku izcelsmes produktiem, VSID-D - ne-dzīvnieku izcelsmes produktiem, VSID-AP - augiem un augu produktiem.

ZM informē, ka oficiālās kontroles regulu (EC) 625/2017, kas tika publicēta 2017.gada 15.martā, jāsāk piemēro no 2019.gada 14.decembra, un tā nodrošina sistēmu, lai dalībvalstis pārbaudītu, vai uzņēmumi ievēro lauksaimniecības pārtikas ķēdes noteikumus. 

Lauksaimniecības pārtikas ķēde aptver visas darbības, sākot no augu un dzīvnieku audzēšanas līdz pārtikas ražošanai un piegādei, ieskaitot darbības, kas notiek saimniecībā, pārstrādē un izplatīšanā patērētājam.

Oficiālā kontroles regula nosaka prasības attiecas uz pārtikas un dzīvnieku barības nekaitīgumu un kvalitāti, augu veselību, dzīvnieku veselību un labturību un aptver to dzīvnieku un preču importa kontroli, ko ieved ES no trešajām valstīm jeb valstīm ārpus ES.

Regulas prasības attiecas uz pārtiku un pārtikas nekaitīgumu, pārtikas produktiem paredzētu materiālu un izstrādājumu ražošanu un izmantošanu, ģenētiski modificētu organismu apzinātu izplatīšanu vidē pārtikas un dzīvnieku barības ražošanas nolūkos. 

Tāpat šī regula attiecas uz dzīvnieku barību un dzīvnieku barības nekaitīgumu, dzīvnieku veselību, dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem un atvasinātiem produktiem, dzīvnieku labturību. 

Regula attiecas arī uz aizsardzības pasākumiem pret augiem kaitīgajiem organismiem, augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū un izmantošanu, bioloģisko ražošanu, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu, aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un garantēto tradicionālo īpatnību izmantošanu un marķēšanu.

ZM informē, ka svarīgākās izmaiņas no 14.decembra būs tas, ka prasības tiks attiecinātas arī uz augu veselību un dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem, tiks uzlabota valsts kontroles iestāžu veiktās kontroles pārredzamība, tiks izveidota kopīga ES sistēma dzīvnieku un preču robežkontrolei, šķērsojot ES robežu, tiks īstenotas kontroles pastiprināšana, lai agrīnā posmā identificētu krāpnieciskas darbības, īpaši pārtikas apritē, kā arī tiks modernizētas oficiālo kontroļu datu un informācijas pārvaldības datorizētās sistēmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu