JKP aicinās noteikt, ka valsts pārņem Ventspils ostas pārvaldību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) aicinās noteikt, ka pēc ASV pieņemtā lēmuma valsts pārņemtu Ventspils ostas pārvaldību savā pārraudzībā, dibinot valsts uzņēmumu, aģentūrai LETA pastāstīja JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.

Politiķe norādīja, ka JKP atbalsta tieši šādu risinājumu, kas partijas ieskatā būtu radikālākais no iespējamiem scenārijiem. Šajā gadījumā ir nepieciešama šāda izlēmīga rīcība, kuru vajadzēja pieņemt arī jau pirms 15 līdz 20 gadiem, paziņoja politiķe.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, koalīcijā ir izskanējuši vairāki rīcības varianti, piemēram, par jaunas Ventspils ostas valdes iecelšanu, un šādā gadījumā būtu nepieciešamas likuma izmaiņas, kas paredzētu, ka Ventspils ostas valdi apstiprina valdība. Cits risinājums paredzētu izveidot jaunu valsts uzņēmumu, kas būtu atbildīgs par Ventspils ostas darbību.

Lai šādas situācijas neatkārtotos, esot nepieciešams veikt JKP un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) virzītās reformas - veikt izmaiņas ģenerālprokurora iecelšanā, izveidot ekonomisko jautājumu tiesu un veikt grozījumus kriminālprocesa regulējumā, piebilda Strīķe.

Jau vēstīts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij").

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un augstāk minēto struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Lembergs uzskata, ka pret viņu ASV vērstās sankcijas ietekmi neatstās. Viņš aģentūrai LETA teica, ka ar ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) lēmumu ir "ļoti pavirši" iepazinies un no atzinuma sapratis, ka tagad pasludināts "par diktatoru, kurš Latvijas cietumos ieslodzījis nevainīgus cilvēkus".

Ventspils mēram jau iepriekš "Rīgas zvirbuļi" esot pačukstējuši, ka šāds ASV lēmums tiek gatavots un to esot kārtojuši divi Latvijas valdības pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP). Ministri šī lēmuma tapšanā esot piedalījušies, jo abi tradicionāli Lembergā saskata nopietnu politisko konkurentu, paziņoja politiķis.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA pastāstīja, ka Satiksmes ministrija valdības sēdē nākšot klajā ar priekšlikumiem, kā mazināt ASV lēmuma ietekmi uz Ventspils ostā strādājošiem uzņēmējiem un darbiniekiem. Latvijas Televīzijai Linkaits teica, ka lēmums būs vērsts uz to, lai distancētu Lembergu no Ventspils ostas, un tas varētu nozīmēt plašākas izmaiņas Latvijas ostu pārvaldībā, kas ir solīts arī valdības deklarācijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu