Jaunzēlandes vulkāns: izskanējusi pirmā informācija par bojāgājušajiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien Vaita salā negaidīts vulkāna izvirdums laupīja vismaz 13 cilvēku dzīvības, vēsta raidorganizācija BBC. Medijos izskanējusi pirmā informācija par to, kas bija traģēdijas upuri.

Piecu cilvēku nāve apstiprināta, bet vēl astoņi palika uz salas, taču vēl nav atrasti. Jaunzēlandes policija uzskata, ka pazudušos, visdrīzāk, neizdosies atrast dzīvus. 

"Es stingri teiktu, ka uz salas neviens neizdzīvoja," uzsvēra policijas komisāra vietnieks Džons Timss.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristine Langford (@krissyl73) on

Pazudušo vidū ir ģimene no Sidnejas - Entonijs un Kristīne Lengfordi, kā arī viņu 19 gadus vecais dēls Džesijs un 17 gadus vecā meita Vinona.

"Mēs vispār neko nezinām," Austrālijas telekanālam "Seven" teica Entonijs Lengforda brālis Rodnijs. "Es ceru, ka ikviens, kurš kaut ko zina, kurš redzējis manu brāli, viņa sievu un bērnus, dos ziņu medijiem un mums."

Kristīnes Lengfordas "Instagram" atrodama pagājušonedēļ ievietota fotogrāfija. Tā uzņemta pirms kruīza.

Pirmais medijos identificētais upuris bija vietējais gids Heidens Māršals-Inmens. 

"Viņš bija nirējs, viņam patika makšķerēt, viņš mīlēja dzīvi un vairākus gadus strādāja par gidu uzņēmumā "White Island Tours"," sacīja Vakatanes mērs Tonijs Bonns.

GALERIJA: Jaunzēlandes vulkāna izvirdums

Kāda Ohoupbīčas veikaliņa īpašnieks sociālajos tīklos rakstīja, ka Māršals-Inmens parasti esot pēc pirkuma atstājis 5 dolārus, lai uzlabotu garastāvokli nākamajam pircējam, kuram par savām precēm būs jāmaksā mazāk.

Pazudušo vidū ir vēl viens gids - 23 gadus vecais Tipene Māngi, kuram pirmdien nebija jāstrādā, taču viņš esot uzņēmies papildu maiņu.

Slimnīcā atrodas austrāliete Liza Dallova, kura sākotnēji tika uzskatīta par pazudušu uz salas. Viņa guvusi nopietnus apdegumus. Viņas vīrs un 15 gadus vecā meita joprojām nav atradušies.

Malaizijas konsulāts Jaunzēlandē apstiprināja, ka viens no mirušajiem ir Malaizijas pilsonis, taču sīkākas ziņas nesniedza.

Glābēju un izdzīvojušo stāsti

Viens no glābējiem, kurš uz salas nolaidās helikopterā, viņa acu priekšā pavērušos ainu salīdzināja ar Černobiļas katastrofu.

"Izskatījās kā seriālā "Černobiļa", visu bija noklājuši pelni. Var tikai iztēloties, kā bija uz salas palikušajiem cilvēkiem," norāda Rasels Klārks. "Viņiem nebija kur bēgt. Vienkārši briesmīgi."

Tēvs Džefs Hopkinss un viņa meita Lillani izvirduma laikā atradās tūristu kuģītī jūrā netālu no Vaita salas. Kuģis nekavējoties atgriezās pie vulkāniskās salas krastiem un uzņēma visus tur esošos cilvēkus. Daudzi bija noklāti ar karstajiem vulkāniskajiem pelniem un ieskrējuši jūrā.

Džefs Hopkinss stāsta, ka daži cietušie "te bija pie samaņas, te nebija".

"Viņi bija ārkārtīgi apdeguši. Cilvēki bija ģērbušies šortos un T-kreklos, tāpēc āda bija nenosegta. Viņu sejas bija ļoti apdegušas," redzēto atstāsta Hopkinss. "Taču arī zem apģērba bija stipri apdegumi. Nekad nebiju redzējis tādas apdegumu tulznas."

Izvirduma laikā netālu no salas makšķerēja divi indonēziešu ārsti, kuri uzreiz steidzās palīgā cietušajiem. Viņu laivā bija aptieciņa ar vairāku veidu medikamentiem un apsējiem.

"Pirmajiem palīdzība tika sniegta vissmagāk cietušajiem. Tas bija briesmīgi," Jaunzēlandes portālam "Stuff" stāsta laivas īpašnieks. Ārsti sniedza medicīnisko palīdzību, līdz ieradās glābēji.

Kādā stāvoklī ir izdzīvojušie?

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, uz salas izvirduma brīdī bija pavisam 47 cilvēki, no kuriem lielāko daļu izdevās izglābt. 24 bija no Austrālijas, deviņi no ASV, pieci no Jaunzēlandes, četri no Vācijas, divi no Lielbritānijas, divi no Ķīnas un viens no Malaizijas.

27 cilvēki guvuši apdegumus, kas klāj vairāk nekā 30% no ķermeņa. 

Vairākiem citiem izglābtajiem ir elpvadu traumas.

Jaunzēlandes Veselības ministrijas runasvīrs Pīts Vatsons otrdien norādīja, ka visi pacienti saņem augstākā līmeņa aprūpi, taču pastāvot iespēja, ka "ne visi" no viņiem izdzīvos.

Tūristi iecienījuši Vaita salu. Tajā regulāri notiek ekskursijas, kaut arī tas ir viens no Jaunzēlandes lielākajiem aktīvajiem vulkāniem. Lielākā daļa vulkāna atrodas zem ūdens; virs tā ir tikai pati vulkāna virsotne ar krāteri.

Gadā Vaita salu apmeklē ap 10 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu