"Olainfarm" vērsies FKTK par "Olmafarm" valdes priekšsēdētāja izteikumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Zāļu ražotājs "Olainfarm" vērsies Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) par tās lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" valdes priekšsēdētāja Pētera Rubeņa 5.decembrī izplatīto informāciju par "Olainfarm" padomes rīcību, ievēlot uzņēmuma valdē jaunas amatpersonas, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Olainfarm" lūdz FKTK izvērtēt Rubeņa rīcības tiesiskumu, izplatot publiskajā telpā nepatiesas ziņas par "Olainfarm" pārvaldības institūcijām, to pārstāvju rīcību un jaunievēlētajiem valdes locekļiem.

"Olainfarm" ieskatā Rubenis tās lielākā akcionāra "Olmafarm" vārdā apzināti izplata negatīvu, nepatiesu un uz subjektīviem pieņēmumiem balstītu informāciju.

"Olainfarm" paziņojumā norādīts, ka viens no uzņēmuma akcijas cenu ietekmējošajiem faktoriem ir publiskajā telpā izplatīta informācija par uzņēmuma pārvaldību un darbību. "Tādējādi "Olmafarm" valdes priekšsēdētāja Pētera Rubeņa, kura ievēlēšanas faktu tiesa ir atzinusi par spēkā neesošu, publiski izskanējušie apgalvojumi negatīvi ietekmē gan "Olainfarm" darbību, gan pastāv iespēja, ka tā var aizskart pārējo "Olainfarm" akcionāru tiesības un radīt kaitējumu Latvijas kapitāla tirgus reputācijai," sacīts paziņojumā.

Kompānijas pārstāvji arī atzīmē, ka šogad 5.decembrī, īsi pēc Elenas Bušbergas ievēlēšanas "Olainfarm" valdes locekles amatā, publiskajā telpā tika izplatītas ziņas, ka "Olmafarm", tā valdes priekšsēdētāja Rubeņa personā, uzskata minēto personu iecelšanu "Olainfarm" valdē par pretlikumīgu.

Vienlaikus "Olainfarm" uzsver, ka, atbilstoši Komerclikuma 292. panta pirmās daļas 1.punktam viens no padomes uzdevumiem ir ievēlēt valdes locekļus un uzraudzīt valdes darbību. "Olainfarm" statūtu 4.punktā ir noteikts, ka valde sastāv no septiņiem valdes locekļiem. Līdz šim brīdim "Olainfarm" valde darbojās piecu locekļu sastāvā. Ieceļot Jerūnu Veitesu valdes priekšsēdētāja amatā un ievēlot Bušbergu valdes locekles amatā, "Olainfarm" padome ir precīzi izpildījusi visas Komerclikumā un Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktās prasības.

""Olainfarm" nevar piekrist Pētera Rubeņa "Olmafarm" vārdā publiskotajiem apgalvojumam, jo jau 2019.gada 14.augustā "Nasdaq Riga" tīmekļa vietnē tika publicēta informācija par "Olainfarm" nodomu piesaistīt augstākā līmeņa vadību ar starptautisku pieredzi farmācijā," teikts paziņojumā.

Tāpat kompānijas pārstāvji atzīmē, ka minētajā paziņojumā cita starpā bija norādīts, ka ar mērķi stiprināt "Olainfarm" vadības komandu, uzņēmuma padome nolēmusi izraudzīt jaunu kandidātu uzņēmuma valdes priekšsēdētaja amatam ar starptautisku pieredzi farmācijā. Valdes priekšsēdētāja maiņa ir iepriekš plānots stratēģisks lēmums "Olainfarm" attīstības virzienā, lai sekmētu jaunu tirgu apgūšanu un veicinātu uzņēmuma konkurētspēju starptautiskā mērogā.

Ņemot vērā, ka Rubenis 2019.gada 15.augustā publiski komentējis minēto paziņojumu, nav pamata uzskatīt, ka viņš nebija informēts par "Olainfarm" padomes nodomiem sekmēt uzņēmuma darbību, kā arī kandidātu atlases procesu, teikts "Olainfarm" paziņojumā.

Tāpat "Olainfarm" vērš uzmanību uz to, ka Veitess un Bušberga ir izvēlēti starptautiska atlases konkursa ietvaros, kuru nodrošināja neatkarīgs starptautisks augstākā līmeņa personāla atlases uzņēmums - "Amrop Latvija". Atlases ietvaros ir rūpīgi izvērtēta kandidātu atbilstība "Olainfarm" valdes locekļu amatam un nav konstatēti apstākļi, kas liegtu minētajām personām ieņemt uzņēmuma valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatu.

Jau ziņots, ka ar Zemgales rajona tiesas 2019.gada 20.novembra spriedumu tiesa ir atzinusi par spēkā neesošu "Olmafarm" dalībnieku sapulces 2019.gada 13.jūnija lēmumu, ar kuru "Olmafarm" valdē iecelts tās vienīgais loceklis Rubenis un atcelta iepriekšējā valdes locekle Milana Beļēviča.

Tiesas spriedumu 30 dienu laikā kasācijas kārtībā var pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Tiesas spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā.

Savukārt Rubenis aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka "Olmafarm" ieskatā Zemgales rajona tiesa ir pieņēmusi nepamatotu spriedumu, kas balstīts uz nepareizu tiesu normu interpretāciju un kurš tiks pārsūdzēts likumā noteiktajā kārtībā.

Tāpat ziņots, ka Zemgales rajona tiesa septembrī apmierināja prasību uz laiku apturēt "Olmafarm" balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcēs. "Olmafarm" uz laiku tika aizliegts rīkoties arī ar tās īpašumā esošajām "Olainfarm" akcijām apmēram 60 miljonu eiro vērtībā. Prasību par pagaidu aizsardzības līdzekļu noteikšanu tiesai lūdza Anna Emīlija Maligina, kuras aizbildne ir Signe Baldere-Sildedze.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu