Pieaugs pacientu līdzmaksājums pie ārstiem (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Inga Kundziņa / LETA

Nākamgad samazināsies vai pieaugs vairāki pacientu līdzmaksājumi, tostarp par ģimenes ārsta apmeklējumu daļai iedzīvotāju būs jāmaksā divi eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā, savukārt līdzmaksājums par speciālista konsultāciju samazināsies, paredz otrdien valdības atbalstītie grozījumi "Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība". 

Veselības ministrijas (VM) rosinājusi noapaļot vairākus pacientu līdzmaksājumus, uzskatot, ka tas padarīs ērtāku un pacientiem saprotamāku norēķināšanās kārtību par saņemtajiem pakalpojumiem.

Tā, piemēram, līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu iedzīvotājiem līdz 65 gadu vecumam rosināts noteikt divu eiro apmērā. Pamatojot šīs izmaiņas, VM norāda, ka līdzšinējais pacienta līdzmaksājums 1,42 eiro apmērā, kas skaitliski nav "apaļa" summa, veicināja situācijas, kad pacienti norēķinājās ar apaļas summas nominālu, samaksājot, piemēram 1,50 eiro, un nepieprasīja vai nesaņēma atlikumu no ģimenes ārsta par pakalpojumu, tādējādi par valsts apmaksātu pakalpojumu faktiski pārmaksājot un maksājot vairāk nekā valstī noteiktais pacienta līdzmaksājums.

Attiecīgi ministrija rosināja līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu šai iedzīvotāju grupai noteikt divu eiro apmērā. VM uzskata, ka tas ievērojami atvieglos naudas plūsmas administrēšanu un mazinās neuzskaitīto maksājumu īpatsvaru.

Savukārt personām virs 65 gadiem līdzmaksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu rosināts samazināt līdz vienam eiro. Tādējādi ministrija cer atvieglot finansiālo slogu un nodrošināt lielāku pakalpojuma pieejamību pensijas vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem.

Latvijā gan šogad pensionēšanās vecums ir 63 gadi un seši mēneši. No 2014.gada 1.janvāra pensionēšanās vecums tiek palielināts par trim mēnešiem ik gadu - līdz 2025.gada 1.janvārī tas būs 65 gadi.

No 1,42 eiro līdz diviem eiro pieaugs līdzmaksājums par elektrokardiogrāfiskajiem izmeklējumiem, bet no 2,85 eiro līdz trīs eiro - līdzmaksājums par rentgenoloģisko izmeklējumu.

Tikmēr no 4,27 eiro līdz četriem eiro samazināsies līdzmaksājums par speciālista konsultāciju. No ministrijas skaidrotā saprotams, ka starpība, kas speciālistiem radīsies samazinātā līdzmaksājuma dēļ tiks kompensēta, paaugstinot aprūpes epizožu tarifus.

Tieši tādā pat apmērā samazināsies līdzmaksājum par neiroelektrofizioloģiskajiem izmeklējumiem, ultrasonogrāfiskajiem izmeklējumiem un citiem pakalpojumiem.

7,11 eiro lielie līdzmaksājumi tiks noapaļoti līdz septiņiem eiro, piemēram, par katru dienu, kas pavadītā dienas stacionārā, saņemot nieru aizstājterapijas, ķīmijterapijas, hematoloģijas, staru terapijas, rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī neiroloģisko, iekšķīgo slimību, narkoloģisku vai psihiatrisku saslimšanu un hronisko sāpju ārstēšanu.

Tikmēr 14,23 eiro lielais līdzmaksājums par datortomogrāfisko izmeklējumu turpmāk plānots 14 eiro apmērā.

Samazināsies arī līdzmaksājums par sēklinieku biopsiju, embrija pārstādīšanu un olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai - no 21,34 eiro līdz 21 eiro.

Par kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumu turpmāk būs jāmaksā 28 eiro līdzmaksājums līdzšinējo 28,46 eiro vietā.

Izmaiņas neietekmēs no līdzmaksājumiem atbrīvotās iedzīvotāju kategorijas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu