Eksperts: Brīvostas ir jāpārveido par kapitālsabiedrībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas valdībai jāizmanto iespēja izbeigt politisku brīvostu pārvaldību, tās pārveidojot par kapitālsabiedrībām, aģentūrai LETA pauda Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta vadītājs Latvijā Andris Grafs.

Viņš norādīja, ka politizētais brīvostu pārvaldības modelis ir piedzīvojis fiasko un izrādījies nesamērīgi dārgs eksperiments valsts ekonomikai un valsts starptautiskai reputācijai.

"Valdībai šobrīd ir unikāla iespēja praksē īstenot valdības deklarācijā noteikto apņemšanos lielo ostu darbībā piemērot OECD valsts kapitālsabiedrību pārvaldības principus, kā arī sākt Ventspils un Rīgas brīvostu pārveidošanu par kapitālsabiedrībām," pauda Grafs.

Viņš atzīmēja, ka OECD vadlīnijās par valsts uzņēmumu korporatīvo pārvaldību noteikts, ka valsts uzņēmuma padomes sastāvam jābūt tādam, kas veicina objektīvu, neatkarīgu un profesionālu lēmumu pieņemšanu. Tādējādi īpaši svarīgi padomes locekļu atlasē izvirzīt prasības, kas veicina kvalificētu, profesionālu padomes locekļu atlasi.

Pēc Grafa minētā, tāpat OECD vadlīnijās noteikts, ka valstij jāievieš mehānismi, lai ierobežotu politisko iejaukšanos padomes darbā, līdz ar to īpaši svarīgi, ka padomē darbojas neatkarīgi padomes locekļi. Šobrīd OECD definētie korporatīvās pārvaldības principi ir nostiprināti valsts kapitālsabiedrību pārvaldības tiesiskajā regulējumā. Līdz ar to ministrijām ir noteikts pienākums organizēt caurskatāmu padomes locekļu atlasi valsts kapitālsabiedrības.

"Atlases organizēšanai un kandidātu atbilstības vērtēšanai tiek veidota nominācijas komisija, kas definē kvalifikācijas prasības kandidātiem ar mērķi izveidot profesionālu un neatkarīgu padomi. Uzņēmumiem ir pienākums stratēģiski plānot savu darbību, īstenot finanšu un nefinanšu mērķus, kā arī atskaitīties sabiedrībai par darbības rezultātiem," klāstīja eksperts.

Viņš uzsvēra, ka Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts iestājas par to, lai OECD korporatīvās pārvaldības principus pilnā apmērā piemērotu arī brīvostām, tostarp panākot caurskatāmību brīvostas valdes atlasē, pamatojoties uz personu kvalifikāciju, tajās ieceļot neatkarīgus profesionāļus.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē lems par grozījumiem likumā "Par ostām", ar kuriem paredzēts valsts pārvaldībā pārņemt Rīgas un Ventspils ostas. Valdības ārkārtas sēde plānota plkst.12.

Ministri otrdien, 10.decembrī, vienojās par Ventspils un Rīgas ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā, konceptuāli atbalstot satiksmes ministra priekšlikumu, kas tika sagatavots pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma vērst sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") un četrām juridiskām personām, tostarp Ventspils brīvostas pārvaldi.

Tāpat ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Lembergs atkāpies no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata, skaidrojot, ka nevēlas traucēt Ventspils brīvostas pārvaldes darbību un tās konkurētspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu