Kā ģeologi varēja nepamanīt, ka grasās izvirt Jaunzēlandes vulkāns? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Seši cilvēki oficiāli gājuši bojā, 31 cilvēks ievainots, bet astoņi – pazuduši bez vēsts. Kā nākas, ka zinātniekiem pat neradās aizdomas par to, ka Vaita salas vulkāns Jaunzēlandē grasās izvirt?

Sala ir salīdzinoši populārs tūristu mērķis, tāpēc izvirduma laikā, kas norisinājās pirmdienas pēcpusdienā, uz tās atradās 47 cilvēki. Trīs no tiem, kas tika izglābti, jau ir izrakstīti no slimnīcas, vēsta "Live Science".

Vulkanologs, kas pārvalda ģeoloģisko draudu monitoringa sistēmu, šo izvirdumu aprakstīja kā impulsīvu, bet īsu, kad pelnu mākonis pacēlās vairāk nekā trīs kilometru lielā augstumā.

Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderne jau paguvusi uzslavēt pilotus, kas pirmie devās vulkāna tuvumā, lai meklētu izdzīvojušos no gaisa. Tiesa, nekādas dzīvības pazīmes netika pamanītas.

Bīstamie vulkāni

Vaita sala ir viens no vairākiem vulkāniem Jaunzēlandē, kas var jebkurā brīdī pēkšņi izvirt. Šāda izvirduma gadījumā magma ir sekla un karstums un gāzes skar gruntsūdeņus, veidojot spēcīgas hidrotermālās sistēmas. Tajās ārkārtīgi uzkarsušais ūdens tiek iesprostots akmeņu porās, kā rezultātā pat mazākais satricinājums, piemēram, neliela zemestrīce vai pat ūdens līmeņa pacelšanās var izjaukt smalko līdzsvaru un atbrīvot augsta spiediena apstākļos ieslēgto ūdeni.

FOTO: JAUNZĒLANDES VULKĀNA PĒKŠŅAIS IZVIRDUMS:

Rezultātā veidojas milzīgs tvaika dzīts izvirdums, ko dēvē par hidrotermālo izvirdumu. Tas var notikt jebkurā mirklī, bez brīdinājuma un ļoti pēkšņi. Ūdens pārvēršanās tvaikā norisinās ar virsskaņas ātrumu, un šķidrums tvaikā var izplesties 1700 reizes lielākā apjomā, nekā tas bijis sākumā. Rezultāts var būt katastrofisks.

Izplešanās enerģija ir pietiekami spēcīga, lai sašķaidītu akmeņus, zemē izveidotu milzu krāterus un simtiem metru tālumā no vulkāna izsviestu klinšu atlūzas  un pelnus. Ir bijuši gadījumi Jaunzēlandē, kad materiāls no izvirduma vietas ir aizsviests pat trīs kilometru lielā attālumā.

Tālāku izvirdumu potenciāls

Briesmas, kas gaidāmas no tvaika izraisītiem izvirdumiem, slēpjas karstajos akmeņos un pelnos, kā arī virpuļviesuļiem līdzīgos veidojumos, kas var rasties blakus vulkānam. Tas viss var radīt nāvējošas traumas, apdegumus un elpceļu bojājumus.

Šāda veida izvirdumi ir īsi, tomēr ja reiz tie notiek, pastāv liela iespēja, ka drīz notiks viens vai vairāki mazāki izvirdumi. Vaita sala ir pazīstama šādas aktivitātes vieta, tomēr tā nav vienīgā teritorija, kur kaut kas tāds var notikt.

Bez brīdinājuma

Hidrotermālo izvirdumu monitorings un laicīga paredzēšana ir pamatīgs izaicinājums. Parasti šos izvirdumus zinātniekiem neizdodas paredzēt, lai kā tie censtos. Lai arī ir izstrādātas daudzas brīdinājuma sistēmas, tomēr zinātnieki vēl nav īsti sapratuši, kas tieši šos izvirdumus izraisa.

Brīdinājuma periods, kad process ir sācies, varētu būt ne ilgāks par dažām minūtēm. Vienīgā cerība paredzēt šos izvirdumus ir novērot potenciālā šķidruma un tvaika spiedienu hidrotermālajās sistēmās un noskaidrot brīdi, kad tas sāk kļūt kritisks. Diemžēl katra hidrotermālā sistēma ir atšķirīga, tāpēc universāls paņēmiens nav iespējams.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu