Atklāts Baltijas valstu un Somijas dabasgāzes tirgus savienojošais cauruļvads

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes deglis. Ilustratīvs attēls.
Gāzes deglis. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien oficiāli atklāts Igaunijas un Somijas dabasgāzes starpsavienojums "Balticconnector" - divvirzienu gāzes cauruļvads, kas ļaus atvērt gāzes tirgu Somijā un savienos Baltijas valstu un Somijas dabasgāzes tīklus, informēja projekta pārstāvji.

Cauruļvads darbību sāks 2020.gada 1.janvārī.

77 kilometrus garais cauruļvada zemūdens posms no Inko Somijā līdz Paldiskiem Igaunijā ir savienots ar 21 kilometru garu sauszemes cauruļvadu Somijā un 55 kilometru garu sauszemes cauruļvadu Igaunijā, tādējādi savienojot abu valstu gāzes pārvades sistēmas. Kopējā "Balticconnector" pārvades jauda ir līdz 72 gigavatstundām dienā.

"Balticconnector" būs daļa no vienotā dabasgāzes tirgus infrastruktūras, kas darbību sāks 2020.gada 1.janvārī un kurā apvienojas gāzes pārvades sistēmu operatori Somijā, Latvijā un Igaunijā. Cauruļvads uzlabos vietējo gāzes sistēmas darbības drošību, nodrošinās sašķidrinātās dabasgāzes un biogāzes izmantošanu.

Lai simbolizētu Igaunijas un Somijas, kā arī Eiropas Savienības (ES) veiksmīgo sadarbību šī projekta izstrādē, svinīgā atklāšana vienlaicīgi tika atzīmēta Helsinkos un Paldiskos, piedaloties Somijas prezidentam Sauli Nīnistem un Igaunijas prezidentei Kersti Kaljulaidai, Somijas ekonomikas lietu ministrei Katri Kulmuni, Igaunijas ekonomikas lietu un infrastruktūras ministram Tāvi Āsam, Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietniekam Klausam Dīteram Borhartam un projekta īstenotājiem.

Projekta kopējās izmaksas sasniedz 250 miljonus eiro un 75% no tām tiek segtas ar ES Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (Connecting Europe Facility - CEF) līdzfinansējumu.

"Līdz ar "Balticconnector" mēs atklājam jaunu gāzes piegādes laikmetu, atverot Baltijas un Somijas gāzes tirgus jaunām tirdzniecības iespējām. Kad 2021. gadā tiks pabeigta Polijas un Lietuvas gāzesvadu starpsavienojuma (GIPL) izbūve, visām valstīm būs pieeja Eiropas Savienības gāzes tīklam," uzsvēra Borharts.

Latvijas vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora "Conexus Baltic Grid" korporatīvās stratēģijas daļas vadītājs Jānis Eisaks, piedaloties atklāšanas pasākumā Helsinkos, norādīja, ka viens no projekta lielākajiem ieguvumiem būs Somijas tirgus izolācijas izbeigšana un uzlabota dabasgāzes piegāžu drošība, kas pozitīvi ietekmēs visu reģionu. ""Balticconnector" ir projekts, kas lieliski ilustrē kaimiņvalstu savstarpēji ieinteresētas un visos līmeņos saskaņotas sadarbības nozīmi, virzoties uz vienota Eiropas Savienības gāzes tirgus izveidi. Latvijai cauruļvads, kas iekļausies vienotajā dabasgāzes pārvades infrastruktūrā, nozīmē iespēju palielināt konkurenci starp piegādātājiem starptautiskā līmenī, pieaugošu interesi par mūsu infrastruktūras, tai skaitā Inčukalna pazemes gāzes krātuves, izmantošanu, turklāt vienotajā tirgū aktīvajiem tirgotājiem Somijas tirgus varētu būt interesants industriālo lietotāju lielā īpatsvara dēļ," norādīja Eisaks.

Projektu īstenoja uzņēmumi "Baltic Connector" Somijā un "Elering" Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu