Amerikas Latviešu apvienība atbalsta ASV noteiktās sankcijas Lembergam (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Ventspils mērs Aivars Lembergs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Apvienotā Baltijas Amerikas nacionālā komiteja un Amerikas Latviešu apvienība atbalsta ASV noteiktās sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij"), kopīgi izplatītajā paziņojumā uzsver abas organizācijas.

Paziņojumā norādīts, ka gan komiteja, gan apvienība atbalsta ASV sankcijas, "kas apliecina likuma varu un to, ka tiesiskums nepazīsts robežas".

Kopīgajā paziņojumā rakstīts, ka aizvadīto desmit gadu laikā komiteja un apvienība ir uzsvērušas nepieciešamību paplašināt Magņitska sankcijas, kas sākotnēji attiecās uz cilvēktiesību pārkāpējiem Krievijā saistībā ar jurista Sergeja Magņitska nāvi 2009.gadā.

Tāpat Apvienotā Baltijas Amerikas nacionālā komiteja un Amerikas Latviešu apvienība atbalsta 9.decembra Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru lēmumam virzīties uz priekšu, lai izveidotu sankciju režīmu ES mērogā, kas būtu līdzvērtīgs Magņitska sarakstam ASV.

Kopīgajā paziņojumā pausta cerība, ka ASV turpinās ciešu sadarbību ar Latvijas valdību un citām ES dalībvalstīm, "lai novērstu korupciju un sauktu pie atbildības korumpētus oligarhus par viņu izdarītajiem noziegumiem".

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Lembergs atkāpies no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes locekļa amata, skaidrojot, ka nevēlas traucēt Ventspils brīvostas pārvaldes darbību un tās konkurētspēju. Vēlāk Ventspils pašvaldība ārkārtas sēdē kā savu ceturto pārstāvi darbam Ventspils brīvostas pārvaldes valdē nolēma iecelt Ventspils domes deputātu Uldi Boitmani ("Latvijai un Ventspilij").

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu