Koalīcija vienojusies pagarināt priekšlikumu iesniegšanu RD pilnvaru jautājumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13.Saeimas deputāts Ēriks Pucens nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā.
13.Saeimas deputāts Ēriks Pucens nodod zvērestu jeb svinīgo solījumu 13.Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Koalīcija panākusi kompromisu, ka tiks pagarināts priekšlikumu iesniegšanas laiks likumprojektiem, kuri paredz Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarināšanu ārkārtas vēlēšanu gadījumā, šodien žurnālistiem pēc koalīcijas partiju sanāksmes pastāstīja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens. 

Atbalstīts priekšlikumu iesniegšanas laiku pagarināt no vienas līdz četrām dienām.

Par to, kā balsot par likumprojektiem, "KPV LV" Saeimas frakcija spriedīs ceturtdien, pirms parlamenta sēdes.

Par nostāju Rīgas domes atlaišanas jautājumā "KPV LV" lems tad, kad attiecīgais jautājums nonāks skatīšanā Saeimā, norādīja Pucens. Savukārt par "KPV LV" ministru gaidāmo balsojumu valdībā par šo jautājumu esot jāprasa viņiem pašiem, paziņoja politiķis.

Zakatistovs iepriekš atzina, ka sarunu objekts ir arī tas, kā "KPV LV" varētu startēt iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās kopā ar koalīcijas partneriem.

Kā ziņots, iepriekš no frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova žurnālistiem norādītā izrietēja, ka partija "KPV LV"  sliecas neatbalstīt Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarināšanu ārkārtas vēlēšanu gadījumā.

Zakatistovs norādīja, ka "KPV LV" atbalsta četru gadu termiņu pēc 2021.gadā paredzētajām vēlēšanām. "KPV LV" redz, ka virsvērtība ir demokrātija, kas nozīmē, ka Saeimai un domei ir jākalpo sabiedrībai četri gadi, pauda frakcijas vadītājs.

Viņš sacīja, ka "KPV LV" ar koalīcijas partneriem vēl spriedīs par nostāju attiecībā uz Rīgas domes atlaišanu.

Kā vēstīts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, to piektdien preses konferencē paziņoja Pūce. 

VARAM izstrādātais lēmumprojekts sākotnēji būs jāskata Ministru kabinetam, bet pēc tam arī Saeimai. Dome tiek uzskatīta par atlaistu no brīža, kad par to nobalso Saeima. Plānots, ka valdība par šo jautājumu lems otrdien.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākums šodien nolēma konceptuāli atbalstīt likumu grozījumus, kas Rīgas domes iespējamās ārkārtas vēlēšanās ļautu pašvaldības domi ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem. 

Vakar gan "KPV LV" frakcija paziņoja, ka tajā ir atšķirīgs viedoklis par iespējamo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu leģitimitāti un to, vai ir piemērots laiks vēlēšanu rīkošanai.

"Mēs piekrītam, ka Rīgā jau ilgstoši valda bardaks, bet līdzīga situācija ir arī, piemēram, Ventspilī. Tāpēc mums nav vienprātības, vai šobrīd rīkotās ārkārtas vēlēšanas būs leģitīmas, ja deputāti tiks ievēlēti uz pieciem gadiem," norādīja "KPV LV" frakcijas vadītājs Ēriks Pucens.

Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina, ka vēl ir atklāts jautājums, vai mainīt likumu, kas, ja nosacīti tuvākajā laikā tiktu rīkotas jaunas Rīgas domes vēlēšanas, ļautu pašvaldību ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Viņš atzina, ka ir jautājums, vai nepieciešams esošo kārtību mainīt šobrīd, jo daudziem varētu šķist, ka tas būtu tikai Rīgas domes gadījumam. "Tas ir atklāts jautājums," uzsvēra Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu