ASV sankciju mērķis nav ietekmēt Latvijas ekonomisko sektoru, bet gan mazināt Lemberga ietekmi (69)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aivars Lembergs
Aivars Lembergs Foto: Paula Čurkste/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ceturtdien informēja par ASV noteikto sankciju ietekmi uz Latvijas finanšu sektoru. Kā norādīja FKTK vadītāja Santa Purgaile, sankciju galvenais mērķis nav ietekmēt Latvijas ekonomisko sektoru vai uzņēmējdarbību, bet gan mazināt politiķa Aivara Lemberga politisko un ekonomisko ietekmi.

Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Kristīne Līce skaidro, ka sankciju režīmi iedalās divās grupās. Pirmā grupa ir ANO un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas, kas Latvijai ir tieši piemērojamas, bez rīcības brīvības modificēt šo sankciju lēmuma saturu. Savukārt otra sankciju grupa ir ES un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas, kuru piemērošanā Latvijai ir lielākā rīcības brīvība, ļaujot valstij pašai lemt, kā šīs sankcijas būtu piemērojamas.

"Šīs sankcijas mums ir obligātas jebkurā gadījumā. Tomēr šoreiz mēs runājam par ES un NATO nacionālajām sankcijām, kurās Latvijai ir lielāka rīcības brīvība," saka Līce. 

Ārlietu ministrijas pārstāve pauž, ka Latvijā ir nepieciešamība pasargāt tās finanšu sektoru, lai nepieļautu darījumus ar personām, kas tiek veiktas ar personām, kas ir iekļautas sankciju sarakstos. 

FKTK ir atbildīgā institūcija Latvijā, kas lemj, kādas NATO dalībvalsts nacionālās sankcijas tiek piemērotas un kādas nē. 

Purgaile norāda, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) sankcijas ir piemērotas Aivaram Lembergam, vēl četrām personām un tām, kas atrodas to ietekmē.

"Svarīgākais šobrīd ir pateikt, ka FKTK ļoti aktīvi strādā pie tā, lai pareizi un saprātīgi saprastu un izveidotu darbības plānu, kā piemērot šīs sankcijas. Šāda veida sankcijas, kad kāds Latvijas pilsonis tiek iekļauts šādā sarakstā, ir bezprecedenta gadījums, tāpēc ir nepieciešams saprātīgi tās sabalansēt, lai tās nekaitē ekonomiskai izaugsmei," tā Purgaile.

"Šīs sankcijas ir paredzētas konkrētas personas - Aivara Lemberga ekonomiskās un politiskās ietekmes mazināšanai." 

Šobrīd būtiskākais uzņēmums, kam piemērotas sankcijas, ir tieši Ventspils brīvosta, tāpēc jāsaprot, kāds ir sankciju piemērošanas mehānisms. 

"Šobrīd, protams, kad saņēmām paziņojumu par konkrētās personas iekļaušanu sankciju sarakstā, aicinājām bankas konstatēt, vai tās ir saistītas ar konkrēto personu," teica Purgaile. 

Viņa atklāj, ka jau trešdien, 11. decembrī notika tikšanās ar visu banku pārstāvjiem, kad bankas tika informētas, kas notiks tālāk. 12. decembra rītā tika nosūtīta vēstule visam finanšu sektoram ar rīcības plānu, kā šīs sankcijas pareizi ieviest un tās regulēt. 

"Pēdējā gada laikā viss finanšu sektors ir uztrenēts un labi saprot, kas ir sankcijas, un kas ir jādara, jo tomēr tas ir bezprecedenta gadījums. Līdz ar to, tas mūs skar ciešāk nekā tad, kad apkalpojam citu valstu sankcionētās personas," saka FKTK vadītāja.

Šobrīd FKTK strādā pie tā, lai veiktu izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī notiek operatīvais darbs ar bankām, kur tiek skaidrots, kā rīkoties šādos gadījumos. 

Tiek skaidrots, ka Lembergs ir uzskatāms kā privātpersona, kas kontrolē četras juridiskās personas. Pret tām četrām ir noteikta ģenerālā licence, kad tām ir 30 dienas laika, lai finanšu iestādes var pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem. 

"Tas nozīmē to, ka uzņēmums nevar uzsākt jaunas sadarbības ar bankām. Šobrīd notiek arī aktīvs darbs no valdības puses, meklējot risinājumus, kā izslēgt Lemberga ietekmi Ventspils brīvostā. Pēc tam būs jāvēršas pie OFAC sankciju izdevējiem un pierādīt, ka Ventspils brīvostai nav piemērojamas šīs sankcijas," pauž Purgaile.

Vēl viena grupa, kam piemērojamas sankcijas, ir Lembergs un personas, kas atrodas viņa tuvākajā lokā. Galvenais smagums tagad bus uz bankām, kurām ir noteikts izvērtēt, vai konkrētā persona ietekmē citus uzņēmumus vai citas fiziskas personas. 

Bankas veic padziļinātas izpētes. Sankciju mērķis nav paralizēt Latvijas ekonomiku vai uzņēmējdarbību, bet gan mazināt Lemberga politisko un ekonomisko ietekmi. Pašlaik turpinās aktīva komunikācija ar bankām un citiem finanšu tirgus dalībniekiem, turpinot skaidrot tālāko darbību. 

Neskatoties uz to, ka persona tiek iekļauta sankciju sarakstā, tai ir tiesības uz pamatkontu, lai varētu apmierināt pamatvajadzības. Līdz ar to, tiks vērtēts, kā tiks apkalpots Lemberga pamatkonts, kādi maksājumi veikti, piemēram, kā notiks pensijas saņemšana. 

"Bankas vērtēs, kādi līdzekļi būs nepieciešami Lembergam komunālajiem pakalpojumiem, veselībai un to, vai šie līdzekļi tiks novirzīti pamatvajadzībām, vai arī tie tiek izmantoti citiem mērķiem," saka FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks Kaspars Markovskis. 

Uz jautājumu, kā plānots noteikt nepieciešamo summu Lembarga pamata vajadzību segšanai, Markovskis konkrēti neatbildēja, bet norādīja, ka tas tiks risināts sadarbībā ar bankām.

Tikmēr Ventspils brīvostai nav slēgti konti finanšu iestādēs, tomēr bankas sniegs pakalpojumus stingras uzraudzības režīmā. FKTK turpina aktīvu darbu pie visām Moneyval rekomendācijām, un pašreizējā situācija pierāda, ka FKTK ir gatava ieviest sankcijas. 

"Saziņa ar ASV amatpersonām turpinās, un mēs darīsim visu, lai paskaidrotu savu paveikto, un lai rezultātā saņemtu arī labu rezultātu," saka Līce.

Tikmēr Markovskis pauž, ka sankcijas ir vērstas arī uz pārējiem uzņēmumiem, kuros Lembergs ir kā patiesā labuma guvējs, jo šie uzņēmumi pilda savu darbību konkrētās personas labā. Bankas jau ir identificējušas, kas ir ar Lembergu saistītās personas. 

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu