Rundāles pils nobāl: pasaulē greznākā kafejnīca

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

"Ņujorkas pils" Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas viesnīcā ir viena no vecākajām un vienlaikus arī greznākajām kafejnīcām pilsētā. Ēka ir celta itāļu renesanses stilā, tās aplūkošana gardēžiem īsinās laiku, ēdienu gaidot. 

Greznā viesnīca un kafejnīca ir celta 1894. gadā pēc Ņujorkas dzīvības apdrošināšanas kompānijas pasūtījuma - tolaik šīs ēkas mērķis bija biroju funkcija. Ēkas arhitekts ir Ungārijā iecienītais arhitekts Alajoss Hausmans - viņš parūpējās, lai biroju nams izceltos ar karalisku eksterjeru un interjeru. Nama būvniecībā iesaistījās vairāki skulptori un tēlnieki, kas veidoja ēkas fasādes skulptūras un ornamentus. 

"Ņujorkas pils" 1900. gadā
"Ņujorkas pils" 1900. gadā Foto: Wikimedia Commons

Līdz ar ēkas atklāšanu tās pirmajā stāvā tika atvērta Ņujorkas kafejnīca, kas vietējo eliti priecēja ar īpašu greznību un plašumu. Portālam "CNN" viesnīcas un kafejnīcas mārketinga direktors Gabos Foldes atklāj, ka, neraugoties uz greznību un elitāro publiku, šeit satikās arī visai nabadzīgi mākslinieki un dzejnieki, cerot, ka kādi labsirdīgi un dāsni bagātnieki izmaksās māksliniekiem ēdienus vai dzērienus. Jāpiebilst, ka lielais mākslas cilvēku pieplūdums 19. gadsimta beigās ir jaušams dažādās mākslas un kultūras izpausmēs - elegantā restorāna interjers ir aprakstīts gan grāmatās, gan dzejoļos, gan arī attēlots gleznās un ilustrācijās. 

"Ņujorkas pils" kafejnīca 1894. gadā
"Ņujorkas pils" kafejnīca 1894. gadā Foto: Wikimedia Commons

Pasakainajās telpās 19. gadsimtā ēkas otrajā stāvā darbojās viens no valstī ietekmīgākajiem ziņu medijiem. Kafejnīcas mārketinga direktors atklāj, ka viesnīcas rīcībā ir attēli ar viesnīcas bārā sasēdušiem slaveniem ungāru rakstniekiem - šeit viņi esot sākuši savu karjeru. 

Foto: Wikimedia Commons

Ņujorkas kafejnīca un citi ēkā funkcionējošie biroji tika slēgti abu pasaules karu laikā, bet pēc Otrā pasaules kara Ungārija tika okupēta. Padomju Savienības ietekme nenāca par labu izsmalcinātajai Ungārijas, it īpaši Budapeštas arhitektūrai. Arī "Ņujorkas pils" cieta no karā raidītajām lodēm, bet pēcāk tā tika pamesta novārtā, taču ne uz ilgu laiku. 1957. gadā  sākās ēkas restaurācija un tās atjaunošanā iesaistījās vairāki ungāru skulptori, kas no jauna izgatavoja karā zaudētās fasādes daļas un skulptūras. 

"Ņujorkas pils" 1960. gadā
"Ņujorkas pils" 1960. gadā Foto: Wikimedia Commons

Pēc Padomju Savienības sabrukuma "Ņujorkas pili" iegādājās itāļu viesnīcu ķēde "Boscolo Hotels", kas ēku pilnībā renovēja un 2006. gadā šeit atvēra 107 istabu luksusa viesnīcu. Arī kafejnīca tika pilnībā renovēta - tagad šeit vienlaicīgi var uzņemt pat 2000 gardēžu. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu