"Brexit": kas notiks pēc konservatīvo uzvaras vēlēšanās? (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas konservatīvie ceturtdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās izcīnījuši pārliecinošu uzvaru, nodrošinot sev absolūto vairākumu. Ko tas nozīmē “Brexit” kontekstā - skaidro Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Pašreizējais “Brexit” datums ir noteikts 2020.gada 31.janvārī. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ir panācis izstāšanās vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), tomēr šo vienošanos vēl ir jāapstiprina Lielbritānijas parlamentam. 

Džonsons gan iepriekš uzstājis: ja šī vienošanās netiks apstiprināta, Lielbritānija īstenos bezvienošanās “Brexit”. 

Konservatīvo vēlēšanās iegūtais absolūtais vairākums gan varētu nozīmēt, ka “Brexit” vienošanās apstiprināšana parlamentā  tagad varētu būt vienkāršāka nekā līdz šim. 

Sagaidāms, ka Lielbritānijas valdība jau nākamnedēļ parlamentā no jauna iesniegs izstāšanās vienošanās likumprojektu. Šo likumprojektu paredzēts apstiprināt iespējami ātri, lai nodrošinātu, ka “Brexit” nākamā gada 31.janvārī tiešām notiek. 

Tomēr 31.janvāris būs tikai noslēgums ļoti sarežģīta procesa pirmajam posmam. 

Pirmā prioritāte būs panākt vienošanos par tirdzniecības līgumu ar ES. 

Lielbritānija, protams, vēlas saglabāt iespējami lielu pieeju ES tirgum, tomēr “Brexit” nozīmē, ka Lielbritānijai ES brīvo tirgu un muitas savienību nāksies pamest. 

Jebkādas oficiālas sarunas par tirdzniecības vienošanos varētu sākties ne ātrāk kā martā. Tirdzniecības vienošanās ar ES ir jāpanāk līdz jūnija beigām, jo līdz šim laikam Lielbritānijai jāizlemj, vai tā vēlas pagarināt pārejas periodu pēc “Brexit”. 

Džonsons gan iepriekš noraidījis iespēju pārejas periodu pagarināt. 

Pat ja tirdzniecības vienošanās tiek panākta, tās apstiprināšana ES valstu parlamentos varētu prasīt vairākus mēnešus. 

ES līdz šim nav tik ātri apstiprinājusi nevienu tik liela apjoma un sarežģītības tirdzniecības vienošanos tik īsā laika periodā. 

Nepieciešamība panākt vienošanos gan attiecas ne tikai uz tirdzniecību. 

Lielbritānijai ar ES jāvienojas arī par sadarbību drošības, tiesībsargājošo institūciju un daudzos citos jautājumos. 

Komentējot vēlēšanu rezultātus Boriss Džonsons paziņojis, ka Konservatīvās partijas uzvara ārkārtas vēlēšanās sniedz viņa valdībai "spēcīgu mandātu" pabeigt valsts izstāšanos no Eiropas Savienības. 

"Šī vienas nācijas konservatīvā valdība ir saņēmusi spēcīgu mandātu pabeigt "Brexit"," Džonsons sacīja pēc tam, kad tika apstiprināta viņa pārvēlēšana Rietumlondonas vēlēšanu apgabalā. 

Viņš norādīja, ka šīs vēsturiskās vēlēšanas ļaus valdībai "izpildīt tautas demokrātisko gribu", kas pausta 2016.gada referendumā par izstāšanos no ES, kuru tolaik atbalstīja 52% nobalsojušo. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu