Skotijai jau top plāns par jauna neatkarības referenduma rīkošanu (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Skotu demonstrācijas Glāzgovā par palikšanu ES.
Skotu demonstrācijas Glāzgovā par palikšanu ES. Foto: Andy Buchanan / AFP

Skotijai būtu jādod iespēja rīkot jaunu neatkarības referendumu, paziņojusi Skotijas premjerministre un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena.

Skotu Nacionālā partija ceturtdien notikušajās Lielbritānijas ārkārtas parlamenta vēlēšanās izcīnija 48 no Skotijai atvēlētajām 59 vietām.

Skotijas valdība nākamnedēļ publicēs "detalizētu demokrātisku pieteikumu" pilnvaru pārņemšanai, kas ļautu Skotijā rīkot otru neatkarības referendumu, piektdien pavēstīja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

"Nav runa par to, lai [Lielbritānijas premjerministram] Borisam Džonsonam vai kādam citam Vestminsteras politiķim lūgtu atļauju," piektdien pēc viņas vadītās Skotu Nacionālās partijas (SNP) panākumiem Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās paziņoja Stērdžena. "Tādējādi tiek aizsargātas Skotijas tautas tiesības pašiem noteikt savu nākotni."

Viņa norādīja, ka parlamenta vēlēšanu rezultāti Skotijā apliecinājuši, ka Skotijas iedzīvotāji nevēlas Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona vadībā tikt izrauti no Eiropas pret viņu gribu.

“Borisam Džonsonam tagad ir mandāts izvest Angliju no Eiropas Savienības. Tomēr viņam nav mandāta izvest Skotiju no Eiropas Savienības. Skotijai ir pašai jāizvēlas sava nākotne,” uzsvēra Stērdžena.

2014.gadā notikušajā Skotijas neatkarības referendumā Skotijas iedzīvotāji nobalsoja par palikšanu Lielbritānijas sastāvā.

2016.gada referendumā Skotija nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā, tomēr britu konservatīvo uzvara ceturtdienas vēlēšanās beidzot pavērusi ceļu Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības.

Džonsona konservatīvie, kas vēlēšanu kampaņā solīja panākt breksita īstenošanu, ceturtdienas vēlēšanās valstī kopumā guva pārliecinošu uzvaru.

Tomēr Stērdžena nekavējās Džonsonam atgādināt, ka viņš ir "līderis Skotijā sakautai partijai". Ja 2017.gada vēlēšanās toriji Skotijā izcīnīja 13, tad nule kā notikušajās vēlēšanās - vien sešus mandātus.

Savukārt SNP guvusi uzvaru 48 no Skotijas 59 vēlēšanu apgabaliem, un, salīdzinot ar 2017.gada vēlēšanām, tikusi pie 13 jauniem mandātiem.

"Tagad ir skaidrs bez jebkādām šaubām, ka Skotijas tautas lielum lielais vairākums vēlas palikt Eiropas Savienībā (ES)," uzsvēra pirmā ministre.

2016.gada breksita referendumā 62% Skotijas vēlētāju nobalsoja par palikšanu ES, bet valstī kopumā - 52% par izstāšanos no bloka.

2014.gada referendumā Skotijas vēlētāji ar 55 pret 45% nobalsoja pret izstāšanos no Apvienotās Karalistes.

Uzstājot uz otrā neatkarības referenduma rīkošanu, Stērdžena uzņem kursu konfrontācijai ar Džonsonu, kurš paudis apņēmību šādu balsojumu nepieļaut.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu