No Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas izstājas arī RTO grupas uzņēmumi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Arī SIA "Rīgas tirdzniecības osta" (RTO) grupas uzņēmumi izstāsies no Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas, kuru vada ASV sankcijām pakļautais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), apstiprināja uzņēmuma pārstāve Kristīne Vizule.

RTO grupā ietilpst  SIA "Skonto Metāls", SIA "Riga fertilizer terminal", SIA "Rīgas centrālais termināls un AS "Baltijas tranzīta serviss".

Savukārt RTO valdes priekšsēdētājs Ralfs Kļaviņš ir atstājis Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas valdes locekļa amatu, šīs izmaiņas reģistrētas Uzņēmumu reģistrā. 

Vizule norādīja, ka RTO ietilpst četras uzņēmējdarbības vienības. Tās sniedz dažādus pakalpojumus, kas ietver stividordardarbību, termināļu darbību, dzelzceļa kravu pārvadājumus un ekspedēšanu, infrastruktūras un inženierkomunikāciju vadību Rīgas ostas teritorijā. 

Jau ziņots, ka no  Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas izstājusies arī Rīgas brīvosta un Liepājas Speciālā ekonomiskā zona (SEZ), kā arī VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz), dzelzceļa kravu pārvadātājs "Baltijas ekspresis". Tāpat no asociācijas izstājās arī VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) otrdien, 10.decembrī, pavēstīja, ka ministrija aicinās valsts kapitālsabiedrības, kas ir Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas biedri, atstāt šo asociāciju, lai nekādas tiešas vai netiešas sekas nevarētu ietekmē valsts uzņēmumu darbu. "Šajā brīdī svarīgākais ir ātrs un skaidrs lēmums jebkādā veidā norobežoties un nodalīties no šīm te minētajām personām un struktūrām," teica Linkaits.

Tāpat vēstīts, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar sankcionētajām četrām juridiskajām personām - Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz privātpersonām šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips (temporary freezing), kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Atbilstoši noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un augstāk minēto struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu