ES atvieglota par Lielbritānijas vēlēšanu rezultātu; koncentrējas uz tirdzniecības līgumu

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas apsveikušas skaidrību, ko sniedz Borisa Džonsona vadītās Konservatīvās partijas pārliecinošā uzvara Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās, tagad galveno uzmanību koncentrējot uz sarežģītajām sarunām par savstarpējās tirdzniecības līgumu pēc "Brexit".

ES līderi piektdien pauda atvieglojumu par Lielbritānijas vēlēšanu rezultātu, kas liecina, ka Džonsona Konservatīvā partija ieguvusi pārliecinošu vairākumu parlamentā, kas tagad varētu raiti nobalsot par "Brexit" vienošanos, lai valsts izstāšanās no ES notiktu līdz 31.janvārim.

"Tas ir ļoti skaidrs rezultāts," žurnālistiem Briselē, kur notiek divu dienu ES līderu samits, sacīja Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns.

"Tas nozīmē, ka tagad turpināsim nošķiršanās procesu. Tagad mums ir 11 mēneši, lai vienotos" par nākotnes tirdzniecības līgumu, norādīja Zviedrijas premjers, vienlaikus atzīstot, ka "tas ir ļoti īss laiks".

ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons uzsvēris, ka ES tagad vēlas atjaunot saikni ar Lielbritāniju.

Savukārt Austrijas kanclers Sebastians Kurcs apsveicis Džonsona "iespaidīgo uzvaru vēlēšanās" un paudis cerību, ka "tagad beidzot izstāšanās vienošanās drīzumā tiks ratificēta".

Konservatīvās partijas pārliecinošā uzvara Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās nozīmē, ka Džonsonam vajadzētu spēt gūt parlamenta atbalstu oktobrī sarunās ar ES panāktajam izstāšanās līgumam, kas ļautu Lielbritānijai bloku atstāt janvāra beigās.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, kurš organizē piektdienas samitu Briselē, paudis ES gatavību "spert nākamos soļus. Viņš gan piebildis, ka tagad "redzēsim, vai Lielbritānijas parlaments spēs pieņemt Izstāšanās līgumu un izlemt".

Francijas Eiropas lietu ministre Amēlija de Montšalēna žurnālistiem norādījusi, ka Lielbritānijas politikā jau sen bija nepieciešams skaidrs vairākums. "Mēs jau vairākus mēnešus teicām: "Mums vajag skaidrību"," viņa piebildusi.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka piektdienas sanāksme Briselē būs veltīta tam, lai ātri izstrādātu mandātu sarunām par tirdzniecības attiecībām pēc "Brexit".

Pēc 31.janvāra spēkā stāsies pārejas periods līdz 2020.gada beigām, kurā Lielbritānijai un ES ir jāvienojas par turpmākām tirdzniecības attiecībām.

ES cer, ka Mišela Barnjē vadībā tirdzniecības sarunas varēs sākt līdz martam, kas nozīmētu, ka atliks 11 mēneši, lai panāktu vienošanos un to ratificētu Lielbritānijas parlaments un visas ES dalībvalstis.

Dažas bloka amatpersonas paudušas, ka tas ir pārāk īss laiks, ņemot vērā, ka nereti sarunas par tirdzniecības līgumiem turpinās gadiem ilgi.

Ja Lielbritānija vēlas pagarināt pārejas periodu, šāds lūgums jāizsaka ne vēlāk kā jūnijā.

Ziņu aģentūras AFP rīcībā nonācis paziņojuma projekts par "Brexit", kuru ES līderi varētu apstiprināt piektdien, un tajā ES līderi aicina veidot "pēc iespējas ciešākas nākotnes attiecības ar Lielbritāniju", vienlaikus brīdinot, ka "nākotnes attiecībām ir jābūt balstītām uz tiesību un saistību līdzsvaru un jānodrošina līdzvērtīgi konkurences apstākļi" uzņēmējdarbībā un tirdzniecībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu