NBS saņēmuši 107 kāpurķēžu mašīnas, apsver papildu spēkratu iegādi (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ēriks Kukutis

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) no Lielbritānijas saņēmuši 107 no līgumā paredzētajām 123 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām, taču Aizsardzības ministrija apsver iespēju iegādāties arī papildu mašīnas.

Plānots, ka atlikušās kaujas mašīnas Latvija saņems līdz nākamā gada aprīļa beigām, apliecināja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) AM izveidotajā portālā "Sargs.lv" paudis viedokli, ka kāpurķēžu mašīnu iepirkums ir veiksmīgs, tāpēc tiek domāts par papildu spēkratu pirkšanu, lai tās nodotu arī Zemessardzes rīcībā. Ministrs portālam slavējis tehnikas īpašības un norādījis, ka tuvāko gadu laikā autoparku plānots palielināt par 80 tehnikas vienībām. "Tad mēs šo tehniku jau varēsim dot arī Zemessardzei. Viņiem tā būtu ļoti nopietna lieta," piebildis ministrs.

Jau ziņots, ka Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekts ir sadalīts vairākās kārtās un posmos. Pirmās mašīnas tika piegādātas 2015.gada rudenī.

Bruņutehnikai, kas paredzēta mehanizētās vienības izveidei, pirms piegādes no Lielbritānijas tika veikts kapitālais remonts un modernizācija.

Līguma pamatsummu veidoja 123 platformu pilnīga atjaunošana un kapitālā remonta īstenošana, rezerves daļas un Latvijas speciālistu apmācība, kas kopā izmaksā 39 418 015 britu mārciņas (46,6 miljonus eiro).

Platformas tiek aprīkotas ar modernu aprīkojumu - prettanku ieroču sistēmu "Spike", modernāko NATO klasificēto sakaru un komandvadības sistēmu. Papildus vēl esot jāplāno munīcija gan 30 milimetru lielgabalam-ložmetējiem, gan prettanku raķetes, gan ieroču apmācības simulators. Tādēļ kopējā iegādes summa veidojot 209 606 945 eiro.

Tāpat bruņutehnikai paredzēta infrastruktūras izbūve, tehnikas, ieroču un vadības sistēmu un tai paredzētās infrastruktūras uzturēšana un citi izdevumi. Līdz ar to kopējās mehanizācijas projekta izmaksas veido 249 514 638 eiro.

Tāpat ziņots, ka 2018.gada gada rudenī NBS saņēmuši visas 47 no Austrijas iegādātās lietotās pašgājējhaubices. Pirmās pašgājējhaubiču sistēmas NBS saņēma 2017.gada 1.oktobrī.

Septembrī aizsardzības ministrs Pabriks Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina, ka Latvija no Austrijas varētu iegādāties vēl papildus haubices.

Patlaban turpinās darbs arī pie citiem vērienīgiem karatehnikas iepirkumiem - bruņotu automašīnu un helikopteru piegādi.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu