Viltīgās kakla sāpes - nejoko!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ziemā sāpošs kakls ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc aptiekā tiek pirktas bezrecepšu zāles un kāpēc pacienti apmeklē ģimenes ārstu un otolaringologu.

Lai gan rīkles gļotādas bojājumus var radīt arī, piemēram, kuņģa skābes atvilnis, tomēr galvenie vaininieki ir un paliek vīrusi vai baktērijas, kas iemitinājušies rīkles gļotādā un kam dažkārt nav nekāda sakara ar gadalaiku. Kā saprast, cik ļoti nopietna problēma ir kakla sāpes, un kā rīkoties? Skaidro eksperti, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes lektors, studiju kursa un rezidentūras programmas vadītājs, privātklīnikas Headline otorinolaringologs medicīnas zinātņu doktors Kaspars Peksis un farmaceite Ilze Priedniece.

Mandeles stāv sardzē

Pirmā barjera, kas jāpārvar slimību izraisošajiem vīrusiem un baktērijām, ir mute – tā dēvētais mandeļu gredzens. „To veido seši limfātisko audu sakopojumi rīkles gļotādas saistaudos ap deguna un mutes dobuma atverēm – rīkles mandele, divas dzirdes kanāla mandeles, divas aukslēju mandeles un mēles mandele,” skaidro ārsts. „Tā ir bagātīgi apdzīvota vide.

Cilvēka mute un rīkle jau kopš pirmās ēdienreizes kļūst par mājvietu aptuveni 200–400 dažādiem mikroorganismiem – baktērijām, sēnītēm, vīrusiem, ko viena vārdā dēvē par mikrobiomu un kas rūpējas par sava saimniekorganisma veselību

– “neielaiž” citus mikroorganismus. Tātad mikrobioms ir imūnsistēmas daļa un pirmais, kas nokauj “svešos”, kuri ierodas no ārpuses. Taču svarīga arī paša cilvēka uzvedība. Mutes un rīkles gļotādas apdegumi vai traumas, cilvēka fiziskais un emocionālais stāvoklis šo aizsargbarjeru, kuru veido mikrobioms, var padarīt vājāku vai arī nojaukt.

Biežāk saaukstējas un ar kakla sāpēm slimo tie, kuri ir nervozi, pārguruši, jūtas nelaimīgi.

Svarīga precīza diagnoze

Aukslēju mandeles darbojas kā slēdzītis, kas cilvēka organismam paziņo par svešo ielaušanos, un tajā brīdī imūnsistēma krasi noreaģē, kas dažos gadījumos izpaužas vienkārši kā slikta pašsajūta, citos – jau kā slimība. Tad ir svarīgi saprast, kas tieši noticis, jo no cēloņa, no diagnozes atkarīga arī ārstēšanas taktika. Otorinolaringologs Kaspars Peksis stāsta, ka

visbiežākais kakla sāpju iemesls ir akūts faringīts – plašs virspusējs rīkles gļotādas iekaisums, kuru pārsvarā izraisa rinovīrusi, adenovīrusi, A un B gripas, paragripas, Epšteina–Barras vīruss:

„Tie sāk žigli vairoties uz rīkles gļotādas. Šajā stadijā mobilizējas arī imūnsistēma – rīklē mazie gļotādu apasiņojošie asinsvadi paplašinās, lai organisma aizsargšūnas varētu nonākt infekcijas vietā un uzvarēt slimības izraisītājus. Asinsvadiem paplašinoties, daļa asins plazmas nonāk apkārtējos zemgļotādas audos un veidojas tūska. Ieskatoties kaklā, redzams, ka rīkles gals ir apsārtis. Pārsvarā iekaisums skar ne tikai rīkli, bet arī aukslēju mandeles, balseni, degunu, cilvēkam ir iesnas, balss aizsmakums, klepus, kaklā jūtama kņudēšana, skrāpēšanās, vēlāk pievienojas sāpes.”

Ir arī streptokoku faringīts, to visbiežāk izraisa baktērijas A, C un G grupas streptokoki. Veidojas bakteriāls iekaisums, kas skar rīkli, aukslēju mandeles, iekaist aizdegune, deguna gļotāda, balsene... „Cilvēkam sāp kakls, viņš jūt sausumu, kasīšanos, bet vienlaicīgi jau pašā slimības sākumā ir arī iesnas, šķaudīšana, aizsmakums vai klepus. Sūdzības parasti ilgst 7–10, maksimāli 14 dienas.” Ārsts piekodina, ka, atšķirībā no parastām kakla sāpēm, streptokoka faringītam ir ļoti pēkšņs sākums, augsta temperatūra, izteiktas kakla sāpes un strutains aplikums ne tikai uz mandelēm, bet arī uz visām rīkles sienām. Lai precizētu diagnozi, būtu labi, ja ģimenes ārsts veiktu ātro streptokoka testu.

Vēl kakla sāpju iemesls var būt tonsilīts – visu sešu rīklē esošo mandeļu iekaisums apmēram vienādā mērā. Tas nozīmē, ka ir iekaisums rīkles gļotādā un diezgan izteiktas iekaisuma pazīmes ne tikai aukslēju, bet arī mēles saknes mandelē. Bērniem mēdz būt iekaisusi aizdegunes mandele, ir visai palielināti kakla limfmezgli. „Tipiskākie izraisītāji – adenovīrusi un Epšteina–Barras vīruss,” saka ārsts. „Tonsilīts vienmēr ir vīrusinfekcija, tikai mazliet smagāk noritoša, salīdzinot ar faringītu. Tonsilīts kā likums prasa vairāk uzmanības, un ārstēšanā jāiesaistās dakterim, lai gan principā tā ir pašlimitējoša infekcija.”

Sadzīvē cilvēki visai bieži visas kakla sāpes dēvē par angīnu, lai gan tā ir ļoti konkrēta slimība – bakteriāls aukslēju mandeļu iekaisums. Īstā angīna sākas pēkšņi ar spēcīgām kakla sāpēm, cilvēks var pat precīzi pateikt, cikos saslimis. Pēkšņi uzkāpj augsta temperatūra – 38 grādi un vairāk, ļoti izteikti sāp kakls, mandeles ir piepampušas – daudz lielākas nekā parasti. Aukslēju mandeļu ejās veidojas pārmērīgas strutu kolekcijas, tāpēc, sākot ar otro, trešo slimības dienu, uz mandelēm parādās strutaini punkti, bālgans aplikums, bet – klepus nav. Angīnu parasti izraisa A grupas β hemolītiskais streptokoks, taču to var ierosināt arī mikrobi, kas jau dzīvo mutē un kaut kādu iemeslu dēļ ir savairojušies, nojaucot mutes dobuma normālās mikrovides pašregulāciju, – tad tā ir nestreptokoka angīna. Šādā gadījuma mandeles pārvērtušās par infekcijas perēkli, no aukslēju mandeļu ejām spiežas laukā strutas, kas sakumā izpaužas kā balti punkti uz mandelēm. Ja strutu ir vēl vairāk, veidojas balts aplikums. Turklāt pirmās pāris dienas nav nekādu citu slimības izpausmju – ne iesnu, ne aizsmakuma, ne klepus, tikai sāp kakls, nevar norīt siekalas. Ar to angīna atšķiras no akūta tonsilīta, kas ir vīrusslimība un kurai raksturīgas stipras kakla sāpes un arī iesnas un aizsmakums.

Kā ātrāk izveseļoties?

„Ja kakla sāpju iemesls ir vīrusinfekcija – faringīts vai tonsilīts, var iztikt arī bez ārsta. Labākā ārstēšanās metode šādās reizēs ir samazināt dzīves tempu un pāris dienu palikt mājās.

Nenoslogot balsi un kakla gļotādu runājot un čukstot, kā arī dzert daudz šķidruma, lai vīrusa toksīni ātrāk izskalotos no organisma.

Var pasūkāt rīkles gļotādu nomierinošas, prettūskas, gļotādu mitrinošas tabletes, kas mazina simptomus un atvieglo pašsajūtu. Ļoti stipru sāpju gadījumā var iedzert kādu nesteroīdā pretiekaisuma un pretsāpju preparāta tableti.”

Ārsts nav arī pret tautas metodēm: „Ja ir faringīts vai tonsilīts, der sinepju plāksteri, kāju sildīšana karstā vannā, inhalācijas. Nav slikta kakla skalošana ar sālsūdeni, ja ievēro mērenību. Vājas koncentrācijas sālsūdens būs iedarbīgāks par koncentrētu, jo tāds mazinās tūsku, savukārt stiprs sausinās gļotādu, kas vairs nav labi. Kaklu var skalot arī ar siltu ūdeni, kurā izšķīdināta tējkarote kurkumas pulvera. Pirms gulētiešanas var dažas minūtes mutē paturēt ķimeņu eļļu – tā nomierina iekaisušo rīkles gļotādu. Ļoti populārs ir rutks ar medu un silts piens ar medu, kam pievieno nedaudz sviesta un nažagalu sodas. Bet, lietojot tautas receptes, jāievēro mēra sajūta.

Cilvēki kādreiz pārspīlē, nepārtraukti sukā kakla tabletes, dzer karstas tējas, ēd ķiplokus, un rezultātā maigā iekaisusī rīkles gļotāda tiek vēl vairāk sakairināta.

” Reizēm neārstētas vīrusslimības faringīts un tonsilīts mēdz pārvērsties arī bakteriālā infekcijā – gan bakteriālā faringītā, gan bronhītā, gan plaušu karsonī. Tad gan bez ārsta padoma vairs neiztikt.

Ļoti nopietni jāuztver ne tikai streptokoku faringīts, bet arī streptokoku izraisīta angīna – ja kakla sāpju iemels ir aukslēju mandeļu bakteriālais iekaisums. „Šīs slimības, atšķirībā no vīrusu izraisīta faringīta un tonsilīta, jāārstē ar antibiotikām, vajadzīgs gultas režīms un jāsaudzē slimais orgāns,” skaidro dr. Peksis. „Cilvēkam, kuram ir angīna, nav labi košļāt, viņam slimošanas laikā jāēd šķidrs uzturs. Ēdot cietu barību, mikrobi, kas atrodas mandeļu ejās,

var iespiesties venozajā asinsritē un ar asins plūsmu nonākt locītavās, nieru bļodiņās vai sirds vārstuļos un tur izraisīt iekaisumu, infekcija var izplatīties pa visu organismu.

Situāciju pasliktina arī baktēriju toksīni.” Vieglprātīgi izturoties pret streptokoku faringītu un streptokoku izraisītu angīnu, var veidoties arī lokālas septiskas komplikācijas – mandeļu abscesi, akūts vidusauss iekaisums, deguna blakusdobumu iekaisums.

Vai jālieto antibiotikas?

„Pieņemts, ka antibiotikas jālieto tad, kad ir strutainas infekcijas pazīmes,” skaidro ārsts. „Streptokoku faringīts un streptokoku izraisītas angīnas gadījumā antibiotikas nevis likvidē baktērijas tiešā veidā, bet uzbūvē žogu starp slimajām, infekcijas pilnajam aukslēju mandelēm un ķermeni, šādi to pasargājot no infekcijas izplatīšanās. Tāpēc ārsti drošības pēc, sargājot pacientu no smagām angīnas komplikācijām, izraksta antibiotikas. Tomēr pastāv arī otra iespēja – ja pacients ir akurāts un stingri ievēro ārsta norādījumus, paliek mājās un gultā, ja ārsts seko līdzi slimības attīstības gaitai, dažkārt var iztikt arī bez antibiotikām.”

Ja kakls iekaisis hroniski

“Ir cilvēki, kuriem ik pa laikam gan ziemā, gan vasarā sāp kakls. Tiklīdz iedzer kaut ko vēsu, tā uzreiz cauri! Te būtu svarīgi saprast, kas tās par sāpēm. Ja iemesls ir faringīts, ja cilvēks bieži saslimst ar vīrusinfekcijām, iespējams, ka vainojama imūnsistēma. Ja divas vai vairākas reizes gadā bijuši bakteriālas infekcijas uzliesmojumi un tā vairākus gadus pēc kārtas, tas jau nozīmē, ka problēma slēpjas aukslēju mandelēs, kuras no derīga orgāna pārvērtušās infekcijas perēklī. Šajā gadījumā mandeļu izņemšanas operācijas (tonsilektomija) ir vienīgais risinājums,” uzsver ārsts. Slimās mandeles vajadzētu likvidēt vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka hroniskā infekcija pati no sevis tik un tā nepāries. Otrkārt, pastāv liels risks, ka streptokoka infekcijas izraisīs komplikācijas un var attīstīties reimatisms locītavās un sirds vārstuļos.

Ja cilvēks ar angīnu slimo divas vai vairākas reizes gadā, pārmērīgā infekcija aukslēju mandelēs rada baktēriju toksīnu izraisītu nespēku.

Hroniska tonsilīta pacienti visu laiku jūtas kā pēc tikko pārslimotas smagas gripas. Treškārt, cilvēkam pieaugušā vecumā nav vērts savas aukslēju mandeles saglabāt par katru cenu, jo tās vairs nav imunoloģiski aktīvas. Patiesībā jau pēc 10 – 14 gadu vecuma vienīgā aktīvā no mandeļu sešinieka ir mēles saknes mandele, bet pēc 45 gadu vecuma – neviena. Ceturtkārt, cilvēks pēc tonsilektomijas ar angīnu nekad dzīvē neslimos, jo vairs nav infekcijas perēkļa. „Tajā pašā laikā mandeļu izņemšana ir operācija ar visai ilgu atlabšanas periodu un pietiekami augstiem riskiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi precīzi noteikt diagnozi, jo nav jēgas veikt operāciju cilvēkam, kuram bieži sāp kakls tāpēc, ka viņam ir, piemēram, izteikts kuņģa sulas atvilnis,” skaidro ārsts.

Farmaceita padoms

Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece atzīst – iestājoties vēsajam laikam, aptiekā krietni biežāk tiek jautāts, kā ārstēt kakla sāpes. Lai arī kopumā šis jautājums ir aktuāls visu gadu.

Lai remdētu kakla sāpes, farmaceite iesaka ārstniecības augu drogas ar antibakteriālu iedarbību, kuras var izmantot kakla skalošanai – salviju, kumelītes, kliņģerīti. Saaukstēšanās gadījumā noderēs zāļu tējas – pelašķu, mārsila, deviņvīruspēka, aveņu, liepziedu, rožu augļu. Aptiekā nopērkams bišu produkts propoliss, – saukts par dabisko antibiotiķi, – pilienu, sūkājamu tablešu un aerosolu veidā. Tāpat kakla sāpju ārstēšanai ir pieejami aerosoli, sūkājamās tabletes, gatavi šķīdumi kakla skalošanai, pulveri, koncentrēti līdzekļi – šķīduma kakla skalošanai pagatavošanai. Savukārt pēc angīnas pārslimošanas jāatceras nomainīt zobu suku!

Lai izvairītos no dažāda veida kakla sāpēm, farmaceite iesaka laikus rūpēties par savu veselību, lai būtu veseli visos gadalaikos un stiprināt savu imunitāti jau pirms vēsā laika iestāšanās. Te derēs fiziskās aktivitātes, pastaigas svaigā gaisā, pilnvērtīgs un daudzveidīgs uzturs, sabalansēts darba un atpūtas režīms.

Sadarbībā ar BENU aptieku

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu