Berlīnē atrakts holokausta "arhitekta" kaps (21)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Par vienu no holokausta “arhitektiem” dēvētais Reinhards Heidrihs
Par vienu no holokausta “arhitektiem” dēvētais Reinhards Heidrihs Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Berlīnē atrakts nacistiskās Vācijas augsta ranga amatpersonas – par vienu no holokausta “arhitektiem” dēvētā Reinharda Heidriha kaps, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Heidrihs tika apglabāts neiezīmētā kapavietā kādā kapsētā Berlīnes centrā. Kā informēja kapu pārstāvji, kapa atrakšana konstatēta ceturtdien.

Saskaņā ar sākotnējo informāciju Heidriha mirstīgās atliekas neesot aiztiktas un no kapa nekas neesot paņemts.

Kā norādīja Vācijas policija, šobrīd nav skaidrs, kas Heidriha kapu atracis. Policija sākusi izmeklēšanu.

Pēc Otrā pasaules kara beigām tika pieņemts lēmums neiezīmēt prominentu nacistu atdusas vietas, lai novērstu situāciju, ka nacistu atbalstītāji šos kapus padara par “svētceļojumu” objektiem.

Kā uzsver policija, Heidriha kapa apgānītāju rīcībā ir bijusi konkrēta informācija par tā atrašanās vietu.

1904.gadā dzimušais Heidrihs bija Trešā reiha Galvenās drošības pārvaldes vadītājs, kuru nereti dēvēja arī par SS reihsfīrera Heinriha Himlera smadzenēm. Heidriha vadītās pārvaldes pakļautībā atradās arī  slepenpolicija jeb Gestapo.

Heidrihs ar savu nežēlību izcēlās pat pārējo nacistu vidū.

Nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers viņu dēvēja par cilvēku ar tērauda sirdi, norādīts vācu žurnālista Mario Dederiha sarakstītajā Heidriha biogrāfijā "Heydrich. Das Gesicht des Bösen".

1942.gada 20.janvārī Heidrihs vadīja Vanzē konferenci, kurā nacistu līderi apsprieda ebreju iznīcināšanu okupētajā Eiropā.

Nacistu okupācijas laikā Heidrihs, kurš pildīja arī Bohēmijas un Morāvijas protektorāta pārvaldītāja pienākumus, iemantoja palamu "Prāgas miesnieks".

1942.gada 27.maijā Prāgā britu specdienestu savervētu čehu un slovāku kaujas grupa Heidrihu smagi ievainoja, un 4.jūnijā viņš no ievainojuma mira.

Tobrīd viņš ieņēma Bohēmijas un Morāvijas protektorāta reihprotektora vietnieka amatu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu