RD atlaišana: VARAM sola ar Valsts kanceleju pārrunāt izteiktos iebildumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sola ar Valsts kancelejas juristiem pārrunāt viņu izteiktos iebildumus par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu.

Ministrijas pārstāvji gan tieši nekomentēja Valsts kancelejas atzinumu, vien norādīja, ka sagatavotais likumprojekts ticis oficiāli saskaņots gan ar Finanšu, gan Tieslietu ministriju. 

"Tāpat neoficiālas konsultācijas jau iepriekš ir notikušas arī ar Valsts kancelejas juristiem. Protams, VARAM iepazīsies arī ar šo Valsts kancelejas atzinumu un savstarpēji pārrunās tajā sniegtos ieteikumus," norādīja ministrijā.

Vienlaikus VARAM neatbildēja, vai plāno ņemt vērā kancelejas ieteikumu un lūgt viedokli par sagatavoto likumprojektu arī pašai Rīgas domei.

Tikmēr Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA sacīja, ka dome ir gatava iesaistīties un sniegt savu vērtējumu par izstrādāto dokumentu. Arī domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš sacīja, ka Saeimas komisijā gan Saeimas Juridiskais birojs, gan prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos norādījis, ka viedoklis ir jāļauj izteikt visām pusēm, bet VARAM pašvaldībai šādu iespēju nav piedāvājuši. 

Burovs arī pauda gandarījumu, ka "beidzot ir sadzirdēts juridisks viedoklis", nevis tikai politiski izteicieni. 

Kā ziņots, VARAM izstrādātajā un Ministru kabinetā iesniegtajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu trūkst pietiekamas juridiskās argumentācijas, šāda nostāja pausta Valsts kancelejas Juridiskā departamenta atzinumā par likumprojektu.

Valsts kancelejas juristi izvērtēja VARAM sagatavoto likumprojektu "Rīgas domes atlaišanas likums" un tā anotāciju. Izvērtējumā Valsts kancelejas Juridiskais departaments norāda, ka pilsoņu vēlētas pārstāvniecības atlaišana ir vērtējama kā vēlētāju gribas ierobežojums, un, lai Ministru kabinets varētu objektīvi izvērtēt VARAM sagatavoto likumprojektu, ir nepieciešams arī vērtēt likumprojektā un anotācijā iekļauto informāciju, tās atbilstību tiesību principiem, jo īpaši vienlīdzības un samērīguma principiem.

"Anotācijā nav pietiekami izvērsta juridiskā argumentācija jautājumā par šā sasaukuma Rīgas domes atkārtotu likuma pārkāpšanu vai nepildīšanu. Anotācija nesniedz izvērtējumu, vai šā sasaukuma Rīgas dome, ņemot vērā pēdējo mēnešu notikumus, spētu vai nespētu nākotnē atrisināt jautājumus, kas saistīti ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu, atbilstoši normatīvo aktu prasībām, vai mērķi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, atbilstoši normatīvajiem aktiem, nevar sasniegt ar citu rīcību," pauž Valsts kanceleja.

Juristi pauž nostāju, ka anotācijā nav sniegts redzējums, vai un kādā veidā pagaidu administrācija efektīvi atrisinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkcijas organizēšanu, ko Rīgas dome nespēja un kā dēļ tiek atlaista.

"Lai Ministru kabinets varētu objektīvi izvērtēt VARAM sagatavoto likumprojektu, priekšlikums precizēt anotāciju. Tāpat priekšlikums dot Rīgas domei pienācīgu iespēju izteikt savu viedokli par VARAM sagatavoto likumprojektu un anotāciju pirms jautājuma izskatīšanas Ministru kabineta sēdē," norāda Valsts kancelejas juristi.

VARAM izskatīšanai valdībā virzītais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu tiks skatīts 17.decembrī. Likumprojekts jāpieņem arī Saeimai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu