"Google" brīdina miljoniem "Android" lietotāju par kļūdu jaunākajā atjauninājumā (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Interneta giganta “Google” populārās pārlūkprogrammas “Chrome” nemanāmie atjauninājumi ir viena no programmas pievilcīgākajām funkcijām. Parasti “Chrome” atjauninājumi ir bijuši ļoti uzticami, jo tie ļāvuši izlabot pietiekami daudz nopietnas drošības kļūdas. Tomēr – pēdējais atjauninājums ir radījis bažas "Android" lietotājiem, vēsta “Forbes”.

Atšķirībā no operētājsistēmas “Windows 10” atjauninājumiem, kas nereti spēj pārsteigt visnepiemērotākajā brīdī, “Chrome” atjaunināšanās notiek gandrīz nemanāmi. Līdz šim atjauninājumi bijuši vērtīgi – ar dažādiem drošības uzlabojumiem. Pašlaik jaunākā pārlūkprogrammas versija ir automātiski parādījusies simtiem miljonu lietotāju visā pasaulē. Tomēr tehnoloģiju eksperti vērš uzmanību, ka “Chrome” lietotājiem, it īpaši “Android” platformās, jāievēro piesardzība, jo novērotas nopietnas nepilnības.

Kā novērojis tehnoloģiju portāls “9to5Google”, kā arī “Android Police”, interneta pārlūkprogrammas “Chrome” 79. versijā novērota tendence, ka programma dzēš lietotāja datus no lietotnēm, kas piekļūst “Chrome” caur sistēmā “Android” iebūvēto funkciju “WebView”.

Kā atzīmēts “9to5Google”, programmas lietotāji, kā arī izstrādātāji ir nikni, jaunāko “Google” publicēto “Chrome” atjauninājumu aprakstot kā “katastrofālu” un “ārkārtīgi problemātisku”.

Problēma rodas, pārlūka “Chrome” 79. versijai mainot atrašanās vietu, kurā atrodas pārlūka uzglabātie tīmekļa lapu dati. Visbiežāk šis datu migrācijas process ir neveiksmīgs un tie zūd.

Interneta gigants “Google” paziņojis, ka atzīst nopietnas nepilnības jaunajā “Chrome” versijā, līdz ar to ir apturēta pārlūkprogrammas atjaunināšana. “Google” pārstāvji atzīst, ka pārlūka “Chrome” 79. versija jau ir uzstādīta aptuveni 50% ierīču visā pasaulē. Jāpiebilst, ka globāli “Android” izmanto vairāk nekā 2,5 miljardi lietotāju.

Viens no “Chrome” inženieriem norāda, ka uzņēmums aktīvi cenšas novērst tālākas problēmas.

“Mēs šobrīd spriežam par šīs problēmas pareizo risināšanas stratēģiju. Pašlaik “Google” ir divi galvenie varianti, kā jau ar nākamo atjauninājumu novērst radušās problēmas. Viena stratēģija ir turpināt datu migrāciju, pārvietojot vēl neskartos failus uz jaunām vietām. Otrs variants ir atcelt izmaiņas, pārvietojot jau pārvietotos failus atpakaļ uz vecajām vietām,” skaidro “Google” inženieris.

"”Google” oficiāli paziņos, kura no šīm opcijām tiks izvēlēta," skaidroja inženieris un aicināja lietotājus apkopot tās lietotnes, kuras ir skārušas “Chrome” atjauninājuma problēmas. Tas liek domāt, ka uzņēmums “Google” cenšas apzināt tās lietotnes, kurās lietotāji varētu būt zaudējuši savus datus. Pašlaik joprojām nav publicēts oficiāls skarto lietotņu saraksts.

“Datu zaudēšana lietotnēs lietotājus noved ļoti sarežģītā situācijā,” atzina cits inženieris, kurš strādā pie “Google Chrome” pārlūkprogrammas. Viņš sacīja, ka šis jautājums ir apzīmēts ar kodu “P0”, kas nozīmē augstāko prioritāti.

“Pašlaik mūsu komanda strādā pie iespējami labākajiem risinājumiem, kas varētu samazināt datu zudumus līdz minimumam. Esmu pārliecināts, ka to varēs droši izdarīt. Pēc tam, kad būs izveidots maksimāli labākais iespējamo seku mazināšanas veids, “Google” komanda radīs jaunas iespējas, kā turpmāk līdzīgās situācijās rīkoties labāk,” sacīja “Google” inženieris.

Ja jūsu tālrunī ir uzstādīta “Chrome” 79. versija (to var pārbaudīt, atrodot “Chrome” lapu “Play” veikalā), tad vienīgais, ko pašlaik lietotājs var darīt, ir gaidīt. Tā kā “Google” nav oficiāla skarto lietotņu saraksta un pastāv nopietns datu zaudēšanas risks, nav “receptes”, kas ļautu pasargāt sevi no negaidīta datu zuduma.

Tiek skaidrots, ka operētājsistēmā “Android” lietotne “Chrome” ir atbildīga par tīmekļa lapas parādīšanu attiecīgajā lietotnē. Tātad, kad lietotājs caur konkrēto lietotni atver kādu mājaslapu, tā tiek atvērta ar “Chrome” palīdzību, kas arī ielādē un parāda mājaslapas saturu.

Pēc “Chrome” atjauninājuma lietotnēs, kurās tiek piedāvāta iespēja atvērt mājaslapas, respektīvi, kas darbojas ar “WebView”, vēlāk tiek dzēsti lietotāja dati.

Tomēr, kā norāda eksperti, lietotnes datu zaudēšana nav neatgriezeniska. Tiek uzsvērts, ka pārlūks “Chrome” pēc datu migrēšanas datus faktiski nav izdzēsis, bet tie vienkārši ir padarīti nepieejami.

Lietotnes dati ir ļoti svarīgi konkrētās programmas darbībai. Tie uzglabā tādu lietotāja informāciju kā lietotājvārds, paroles, spēlēs arī panākto progresu. Kad šie dati tiek dzēsti, lietotājam nākas vai nu pieslēgties lietotnei no jauna, vai arī viss lietotnē iepriekš paveiktais ir pazudis.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu