Tiesībsargs: balsojums par nākamā gada valsts budžetu ir antikonstitucionāls (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas deputātu balsojums par 2020.gada valsts budžetu, kas tiešā veidā skar veselības aprūpes darbinieku darba samaksas jautājumu, ir atzīstams par antikonstitucionālu, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Kā norādīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, Jansons apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā par budžeta sadaļu, kas skar veselības aprūpes darbinieku darba samaksas jautājumu.

Pēc tiesībsarga domām, par antikonstitucionālu šis lēmums atzīstams vairāku iemeslu dēļ. Viņaprāt, nav ievēroti vairāki būtiski Satversmes pirmajā pantā noteiktie tiesiskas valsts pamatprincipi - likuma varas princips, tiesiskās noteiktības princips un tiesiskās paļāvības princips, kā arī galvenokārt - ignorēta Saeimas kārtības ruļļa 111.panta otrā daļa.

Kā nosaka Saeimas kārtības rullis, ja, pieņemot likumprojektu, rodas pretrunas ar spēkā esošajiem likumiem, Saeimai jānosaka, ka jaunais likums vai tā atsevišķas daļas stāsies spēkā vienlaikus ar grozījumiem spēkā esošajos likumos.

Tiesībsargs skaidroja, ka likuma varas princips, kas ir viens no tiesiskas valsts pamatprincipiem, nosaka, ka ikviens ir pakļauts likumam un ikvienam ir jāievēro spēkā esošās tiesību normas.

Tāpat tiesiskās noteiktības princips uzliek valstij pienākumu nodrošināt tiesisko attiecību noteiktību un stabilitāti, kā arī ievērot tiesiskās paļāvības principu, lai veicinātu indivīda uzticību valstij un likumam.

Tiesībsargs uzskata, ka esošajā situācijā, "faktiski neievērojot konstitucionālos principus", radīts būtisks kaitējums sabiedrībai un "nopietni satversmības riski", tādēļ Jansons šobrīd apsver iespēju vērsties Satversmes tiesā.

Tāpat tiesībsargs vērsa uzmanību tam, ka Satversmē ir skaidri noteikti principi, kas un kā var garantēt sava veida kontrolējošu un regulējošu lomu, līdz ar to Jansona ieskatā bija iespējams novērst radušos situāciju no iespējamiem satversmības riskiem.

Iepriekš vēstīts, ka redzot, kā attīstās politiskie procesi un Saeimas deputātu politiskās darbības formas, tiesībsargs uzskata, ka ir nepieciešams attīstīt diskusiju par personīgās atbildības ieviešanu Saeimas deputātiem par Satversmē noteikto principu pārkāpšanu.

Tiesībsargs ar šādu aicinājumu ir vērsies pie Valsts prezidenta, lai viņš pauž savu nostāju un viedokli jautājumā par Saeimas deputātu personīgo atbildību, kā arī veicina diskusijas attīstību Saeimas deputātu vidū.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu