EKRE līderis atvainojas par Somijas premjerei veltītajiem izteikumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scnapix

Igaunijas iekšlietu ministrs, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) līderis Marts Helme pirmdien paziņojis, ka atvainojas par izteikumiem, ko iepriekšējā dienā veltījis Somijas jaunajai premjerministrei Sannai Marinai, bet piebildis, ka žurnālisti viņa vārdus esot traktējuši aplami.

Jau ziņots, ka Marts Helme svētdien intervijā radiostacijai "TRE Raadio", kas pieder EKRE biedram Sīmam Pohlakam, izteicās, ka "no pašlaik Somijā notiekošā mati ceļas stāvus".

"Saistībā ar to atcerējos Vladimira Uļjanova-Ļeņina teikto, ka katra ķēkša var kļūt par ministru, vai kā nu viņš tur izteicās. Lūk, šeit mēs kārtējo reizi redzam, kā pārdevēja uzdienējusies līdz premjerministra amatam, kā arī daži citi ielu aktīvisti un neizglītoti ļaudis kļuvuši par valdības locekļiem," viņš klāstīja.

Vēlāk ministrs paskaidroja, ka intervijā esot paudis gan savu personīgo, gan savas partijas viedokli, bet tas nav Igaunijas valdības viedoklis.

"Šo konkrēto frāzi, ko jūs traktējāt kā pazemojošu, es patiesībā skaidrotu kā atzinīgu. Kā atzinīgu novērtējumu, ka ar darbu no zemākā sociālā līmeņa var nokļūt augstākā līmeņa politikā," tagad izteicies iekšlietu ministrs.

"Otrkārt, ja kāds to sapratis aplami - galvenokārt no tā, kā Igaunijas prese salika akcentus, - gribu sacīt, ka atvainojos Somijas premjerministrei, ja nu šis pārpratums atstājis iespaidu arī Somijā," žurnālistiem pirmdienas pēcpusdienā paziņojis Helme.

Vēl īsu brīdi pirms tam viņš izteicās, ka nedomā nevienam atvainoties, un prognozēja, ka premjerministra Jiri Ratasa valdība, kurā pārstāvēta Centra partija, EKRE un partija "Tēvzeme", var sabrukt, kā arī paziņoja, ka somus aizvainojis nevis viņš, bet Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR, kas "no mušas izpūtusi ziloni".

Somijas parlaments pagājušajā otrdienā premjerministra amatā apstiprināja 34 gadus veco sociāldemokrāti Sannu Marinu, kas kļuvusi par pasaulē jaunāko valdības vadītāju. Marina vada piecu partiju centriski kreiso koalīciju. Četras pārējās koalīcijas partijas arī vada sievietes, un trīs no viņām vēl nav sasniegušas 35 gadu slieksni.

Minētajā intervijā Igaunijas iekšlietu ministrs arī pauda bažas, vai Somijas jaunā valdība spēs aizstāvēt savas valsts intereses.  

"Tagad mēs zināmā mērā dzīvē varam redzēt, kā notiek vēsturiskā sarkano atriebība baltajiem, tas ir, sarkanie, kuri vēl pilsoņu karā Somijā 1918.gadā gribēja gāzt Somijas republiku, tagad ir izrāvušies pie varas un izmisīgi mēģina likvidēt Somijas valsti, padarīt Somiju par kaut kādu Eiropas provinci, kuras nosaukums gan būs "Suomi" vai "Finland", bet īstenībā tā kļūs par Fukujamas ideoloģiskās filozofijas par vēstures beigām iemiesojumu," sacīja Helme.

Pēc šiem Helmes izteikumiem premjerministrs un  Centra partijas līderis Jiri Ratass pirmdienas rītā aicināja savas valdības ministrus cienīt kolēģus jaunajā Somijas valdībā un sadarboties ar viņiem. 

"Somija ir mūsu tuvākais draugs un sabiedrotais, ar kuru visas Igaunijas Republikas valdības ir labi un cieši sadarbojušās. Tas nav bijis atkarīgs no tā, kādas demokrātiskās partijas abās valstīs veidojušas koalīciju un to vadījušas," sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja Ratass. 

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida intervijā avīzei "Postimees"atklāja, ka aicinājusi premjeru apsvērt iespēju atbrīvot Helmi no amata, taču valdības vadītājs nav uzskatījis to par nepieciešamu.

Viņa pastāstīja, ka telefonsarunā ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti lūgusi nodot premjerministrei Marinai viņas personisko atvainošanos, un atzinās, ka viņai "par to visu ir liels kauns".

Savukārt Marina pirmdien sociālās saziņas tīklos pauda lepnumu par savu valsti, kurā bērns no nabadzīgas ģimenes var iegūt izglītību un panākumus dzīvē.  

"Es ļoti lepojos ar Somiju. Manā valstī bērns no nabadzīgas ģimenes var iegūt izglītību un panākumus dzīvē. Un taisnība, ka veikala pārdevēja var kļūt pat par premjerministri. Bez strādniekiem Somija neko nespētu. Izjūtu dziļu cieņu pret  katru strādājošo, jebkuru darba devēju un uzņēmēju darbu," Marina, kas savulaik strādājusi par pārdevēju, rakstīja tviterī. 

Helmes izteikumus kritizējuši arī bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un bijušais ārlietu ministrs Urmass Paets. 

Ilvess sociālajos tīklos norādīja, ka tagad Igaunijas ārpolitiku vadot Iekšlietu ministrija. 

"Ar šodienas bezprecedenta apvainojumiem Somijas valdībai Igaunijas ārpolitikas vadība no prezidenta, premjerministra un ārlietu ministra pārgājusi Iekšlietu ministrijas rokās. Tagad svarīgi un uzmanību piesaistoši paziņojumi nāk tieši no turienes," tviterī rakstīja Ilvess. 

Savukārt  Eiropas Parlamenta deputāts Paets no opozīcijā esošās Reformu partijas secināja, ka tādi ministra izteikumi kaitē Igaunijas un Somijas attiecībām un liecina par "to autora acīmredzamām garīga rakstura problēmām".

Partijas "Tēvzeme" priekšsēdētājs Helirs Valdors Sēders tikmēr norādīja, ka Helmes izteikumi atgādina Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līdera Vladimira Žirinovska paziņojumus, kurus neviens vairs neuztver nopietni.

"Es negribētu lietot šādu salīdzinājumu, bet esmu spiests teikt, ka drīz mēs nonāksim tādā situācijā kā ar Žirinovski Krievijā, kur viņam neviens vairs nepievērš uzmanību," izteicies Sēders, piebilzdams, ka Helmes izteikumi bijuši ārkārtīgi neveiksmīgi un viņš tos nosoda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu