"Balto ķiveru" dibinātājs miris pēc izkrišanas pa mājas logu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/Scanpix

Bijušais britu karavīrs Džeimss Lemezirjē, kurš ir viens no Sīrijas "balto ķiveru" organizācijas izveidotājiem, novembrī Turcijā nomira pēc izkrišanas pa sava dzīvokļa logu, secinājušas Turcijas varasiestādes.

Lemezirjē tika atrasts miris 11.novembrī Stambulā.

Pēc autopsijas par viņa nāves cēloni tika atzītas "vispārīgas ķermeņa traumas, kas saistītas ar kritienu no liela augstuma", pirmdien sacīja Turcijas valdības telekanāls TRT.

Netika atrasts citas personas DNS.

Privātais telekanāls NTV tikmēr atsaucās uz toksikoloģijas ziņojumu, kurā uzrādījies, ka 48 gadus vecais vīrietis pirms nāves lietojis miegazāles.

Lemezirjē sieva, zviedriete Emma Vinberga policijai stāstījusi, ka vīrs īsi pirms notikušā esot bijis pašnāvnieciski noskaņots un sācis lietot medikamentus "pret stresu", pagājušonedēļ ziņoja Turcijas valdības aģentūra "Anadolu".

Vinberga norādīja, ka 11.novembrī Lemezirjē esot plkst.2.00 ieņēmis miegazāles. Vinberga devās pie miera apmēram divarpus stundas vēlāk, pamodinot Lemezirjē. Viņš jautājis, vai arī sievai vajadzīgas miegazāles.

Vinberga sacījusi, ka atkal pamodās starp plkst.5.30 un 6.00, kad pie dzīvokļa durvīm klauvēja policija. Uz ielas atradās viņas vīra līķis.

Lemezirjē uzskata par vienu no "balto ķiveru" jeb Sīrijas Civilās aizsardzības dibinātājiem. Organizācija iesaistās civiliedzīvotāju glābšanā no Sīrijas režīma opozīcijas kontrolētajām teritorijām. 

2016.gadā "baltās ķiveres" saņēma "Right Livelihood" balvu par "drosmi, līdzjūtību un humāno iesaisti, glābjot civiliedzīvotājus". Tajā pašā gadā organizācija tika nominēta Nobela Miera prēmijai.

Taču Sīrijas režīms un tā sabiedrotie Krievija un Irāna apsūdz "baltās ķiveres" palīdzības sniegšanā teroristu grupējumiem. "Baltās ķiveres" to noliedz.

Novembra sākumā Krievijas Ārlietu ministrija apsūdzēja Lemezirjē, ka viņš esot bijis britu slepenā izlūkdienesta MI6 aģents. Lielbritānijas vēstnieks ANO norādīja, ka šāds apgalvojums esot "kategoriski nepatiess".

Lemezirjē 2016.gadā no Lielbritānijas karalienes Elizabetes II saņēma Britu impērijas ordeni par "darbu organizācijā "Sīrijas civilā aizsardzība" un Sīrijas civiliedzīvotāju aizsargāšanu".

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu